Cei care ti-au spus de 3 ani vechime pentru concediul de risc maternal sunt rau intentionati sau nu au habar de legislatia privind concediile medicale.
Conform OUG 158/2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 31.
(1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizaţie de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10. "
La fel nu este nevoie de stagiu de cotizare nici pentru reducerea timpului de munca.
Conform OUG 96/2003, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 13
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale."
Dar dacă o să intru in concediu de risc maternal la recomandarea medicului o sa beneficiez de acea indemnizație după ce o sa nasc?
+ nu exista limita de timp pentru a intra in acest tip de concediu. Probabil ca au foarte mare nevoie de tine sau pur si simplu nu vor sa te lase, dar nu este legal. Wow. O colega lucreaza cu noi de 5 luni si saptamana trecuta si-a anuntat sarcina, are gemeni. In curand va intra in concediu prenatal. Este imposibil sa te minta asa pe fata.
Viorelaa26 întreabă:
anonim_4396 întreabă: