| criinaxdd a întrebat:

Bună. Ce vechime trebuie sa am la locul de munca pentru a beneficia de concediu de risc maternal și de prescurtarea programului? Lucrez de 8 luni a câte 12-16 ore pe zi cu 3 zile libere pe săptămână. Stau doar in picioare. Mi s-a dat de la medicul ginecolog o foaie prin care solicit concediu de risc maternal însă am fost refuzata din cauza ca nu am 3 ani la locul de munca. Medicul mi-a spus sa vorbesc cu cei de la Hr pentru că nu știe sigur care sunt drepturile dar el crede că nu este adevărat și mi-a oferit o alta foaie prin care solicit prescurtarea programului de lucru insa am fost respinsa din nou pentru că se acorda de la 1 an vechime și dacă îmi prescurteaza programul nu mai am dreptul la indemnizația de 2 ani de creștere copil. As vrea sa iau legătura cu cei de la Hr dar șefa mi-a spus că nu este necesar sa spun la toată lumea că sunt însărcinată și că deja știe ea de sarcină și nu are sens sa le mai spun și lor. As vrea să știu mai exact ce vechime trebuie sa am pentru prescurtarea programului de lucru. Precizez că am 4 luni jumate de sarcină și seara când ies de la munca mă doare foarte tare spatele stand numai într-un loc în picioare atâtea ore

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Cei care ti-au spus de 3 ani vechime pentru concediul de risc maternal sunt rau intentionati sau nu au habar de legislatia privind concediile medicale.
Conform OUG 158/2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 31.
(1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizaţie de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.  
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10. "
La fel nu este nevoie de stagiu de cotizare nici pentru reducerea timpului de munca.
Conform OUG 96/2003, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 13
  În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale."

4 răspunsuri:
| criinaxdd explică (pentru Ioandelasal):

Dar dacă o să intru in concediu de risc maternal la recomandarea medicului o sa beneficiez de acea indemnizație după ce o sa nasc?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru criinaxdd):

Da, o sa beneficiezi.

| blackann a răspuns (pentru criinaxdd):

Da, recent o prietena a trecut prin acelasi lucru. Si beneficiaza. Riscul maternal poate fi justificat prin multe motive: mediu stresant/stat in picioare/muzica in birou/aer conditionat, depinde de caz.

| blackann a răspuns (pentru criinaxdd):

+ nu exista limita de timp pentru a intra in acest tip de concediu. Probabil ca au foarte mare nevoie de tine sau pur si simplu nu vor sa te lase, dar nu este legal. Wow. O colega lucreaza cu noi de 5 luni si saptamana trecuta si-a anuntat sarcina, are gemeni. In curand va intra in concediu prenatal. Este imposibil sa te minta asa pe fata.