| sanboss a întrebat:

cel care are grad de handicap si are insotitor.

INTREBARE :Insotiturul persoanei cu handicap, are drept la munca, sau trebuie sa stea in permanenta cu el.

Este un hadicap de vedere...

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

Nici Ioandelasal, nici express11 NU au dreptate --- nu sunt documentati! Doar asistentii personali profesionisti si asistentii maternali au obligatia ingrijirii permanente a persoanei care i-a fost incredintata.
Asistentii personali si insotitorii NU au obligatia ingrijirii permanente.

In sensul Legii 448/2006 termenii de "asistent personal" si "insotitor " sunt diferiti si inseamna :

* Asistent personal al persoanei cu handicap grav -> persoana care supraveghează, acordă asistenţă şi îngrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza planului de recuperare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap;

* Insoţitor -> persoana care acompaniază persoana cu handicap şi care beneficiază de drepturi în condiţiile prevăzute de lege;

Un asistent personal angajat si platit de Primarie, lucreaza 8 ore /zi( 40 de ore saptamanal) si are dreptul la un concediu de odihna --- vezi in Lege:http://legeaz.net/......ii-sociale
NU EXISTA nicio lege in Romania care sa ingradeasca dreptul asistentului personal de a avea al doilea sau al treilea loc de munca! Daca-l tin puterile, dupa cele 8 ore lucrate ca asistent personal, se poate duce sa lucreze legal ( cu contract de munca ) oriunde altundeva!

Insotitorul NU este o persoana angajata( nu are statut de angajat) asa cum este asistentul personal, asistentul personal profesionist si asistentul maternal.Insotitor poate fi oricine: un prieten, un vecin, un membru al familiei.Un insotitor doar insoteste sau acompaniaza fara sa aiba alte obligatii.
Insotitorul este platit de catre adultul cu handicap vizual grav--- vezi articolul 58, punctul(3) din Lege:http://legeaz.net/......ii-sociale

15 răspunsuri:
| express11 a răspuns:

Pai,daca este platit ca insotitor, cum sa mai aiba drept la alta munca? nu mai are.este angajat ca insotitor.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca are contract de munca pentru insotitor atunci nu mai poate lucra legal in alta parte.

| sanboss explică (pentru alessia5158):

Stai putin ca nu inteleg adica imi zici ca eu personal trebuie sa imi platesc un insotitor?

Eu am inteles ca pot primi pensie de 290 lei si insotitorul adica sotia mea va primi 600 lei...

bani acestia sunt din bugetul statului nicidecum de la mine...

Intrebare: sotia care este platita de stat ca sa aiba grija de mine, se poate angaja sau trebuie sa fie in permantenta cu mine¿

oricum la negru o sa muncim dar cel mai bine este legal...

| alessia5158 a răspuns (pentru sanboss):

Nu confunda pensia de invaliditate de gradul I cu indemnizatia pentru handicap!--- sunt "chestii" total diferite si reglementate de ledi diferite. Pensia de invaliditate de gradul I se supune Legii nr.263/2010( citeste art.77 daca ai o asemenea pensie:http://legeaz.net/legea-pensiilor/art-77-lege-263-2010).Indemnizatia de handicap grav se supune prevederilor Legii nr.448/2006 iar primirea indemnizatiei lunare, indiferent de venituri, este conditionata de detinerea unui "certificat de handicap"eliberat de catre DGASP judetean.

Presupunand ca detii un certificat de handicap:
Adultul cu handicap vizual grav ( care detine un certificat de handicap)poate sa opteze intre a primi o indemnizatie de insotitor sau a avea un asistent personal(platit de Primarie, din bugetul local).

Daca ai optat pentru "indemnizatia de insotitor", acei bani ii primesti tu, personal, alaturi de indemnizatia lunara(in suma fixa, indiferent de venituri) de 202 lei si bugetul complementar de 91 lei. Faci ce vrei cu ei!--- nimeni nu te obliga sa platesti un insotitor, daca nu vrei si daca situatia ta este mai fericita decat a altora care nu au pe cineva in familie ca sa-i ajute gratis.

Daca ai optat pentru "asistent personal" si sotia ta este angajata cu contract de munca incheiat cu Primaria localitatii de domiciliu, atunci sotia ta va primi, drept salariu, aceiasi suma de bani, EGALA cu indemnizatia de insotitor(cred ca, 672lei, din iulie 2014). Chiar daca este angajata ca asistent personal, sotia ta poate, ca orice angajat cu contract de munca pe durata nedeterminata, sa munceasca legal(cu contract de munca) la angajatori diferiti--- vezi articolul 35 din Codul Muncii:http://legeaz.net/legea-53-2003-codul-muncii/art-35. Deci, se poate angaja legal si la alti angajatori, nu numai la Primarie!--- Codul Muncii NU limiteaza numarul contractelor de munca pe care le poate avea un salariat!

p.s. Daca ai o pensie de invaliditate de gradul I, tu, ca beneficiar, nu poti munci legal--- pierzi pensia! Pensia de invaliditate de gradul I se acorda numai persoanelor care au capacitatea de munca pierduta in totalitate(http://legeaz.net/legea-pensiilor/art-69-lege-263-2010)
Daca ai numai un certificat de handicap, poti munci legal, cu contract de munca--- nu pierzi indemnizatiile!

| sanboss explică (pentru alessia5158):

Eu cu ochiul stang nu vad si cu dreptul vad, sa zicem ca ochiul vede 100 % eu cad doar 60 % cu tot cu ochelari de dioptri +12, 5.

adica fara ochelari sau lentile de contact sunt VARZA
O sa merg pe data de 12 sept sa vad ce imi recomanda un specialist.

dar totusi intreb ma incadrez in gradul 1 de pensie ¿

| alessia5158 a răspuns (pentru sanboss):

Nu cred ca te vei incadra ca nevazator cu handicap grav--- poate la handicap accentuat. Citeste "Functiile senzoriale " din Ordinul 707/538 care a intrat in vigoare la 14 mai 2014 :http://lege5.ro/......robarea-cr

| sanboss explică (pentru alessia5158):

Aha, dar fara ochelari nici eu nu vad clar la 2 metri sau cat cer ei acolo.
cati bani as primi daca as avea pensia de accentuat ¿

| alessia5158 a răspuns (pentru sanboss):

Nu stiu!--- depinde de multi factori: daca ai lucrat si cat ai lucrat(pentru pensie de invaliditate), de cauzele aparitiei afectiunii, de gradul invaliditatii etc.Pentru o pensie de invaliditate (in caz ca ai lucrat si ai un anumit stagiu de cotizare, potrivit legii 263/2010)se trece printr-o comisie de expertiza.In cazul indemnizatiei de handicap(in vederea obtinerii unui certificat de handicap) se trece printr-o alta comisie de expertiza(comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap).

| sanboss explică (pentru alessia5158):

Nu am numa 1 an cotizat si am varsta de 21 ani

| alessia5158 a răspuns (pentru sanboss):

Incearca sa obtii macar certificatul de handicap. Cauta, in localitatea de domiciliu, unde functioneaza acea comisie de evaluare a persoanelor cu handicap.Vezi, pe acest site, ce acte sunt necesare:http://www.protectiacopilului6.ro/......p_pg_0.htm

| sanboss explică (pentru alessia5158):

O sa merg pe data de 12 la un oftalmolog specialist
dupa control daca sunt riscuri pentru a ma opera renunt la operatie
si o sa merg direct la casa de pensi din Timisoara

Acolo o sa cer sa ma vada comisia si sa decida in ce grad ma pot baga

ori grad accentuat ori grad1

am facut acasa un test si sincer nici la 1 metru nu vad fara ochelari cate degete imi arata la mana

Parerea mea e ca ma incadrez in gradu 1 dar mai ramane de vazut
si daca tot nu merge ATUNCI CA IN ROMANIA CU SPAGA,,,,, ca doar is bolnav

| alessia5158 a răspuns (pentru sanboss):

Nu este nevoie de spaga--- la o comisie medicala( fie cea care apartine de casa de pensii, fie comisia care apartine de DGASPC) doar documentele medicale sunt importante iar handicapul tau trebuie sa se incadreze in criteriile de aici :http://lege5.ro/......robarea-cr

Daca imi asculti sfatul, poate vei reusi sa obtii certificatul de handicap care nu te va impiedica sa lucrezi ca angajat si, in plus, sa ai o indemnizatie de handicap. Deci :
* du-te la specialistul tau cu Ordinul 707/538 in mana ( listeaza ordinul din link-ul pe care ti l-am dat mai sus!). Avand la dispozitie acest ordin, specialistul va stii cu exactitate cum sa redacteze scrisoarea medicala, cel mai important document de care ai nevoie!
* cu scrisoarea medicala de la specialist( care este dovada handicapului tau!) + celalalte documente enumerate aici :http://www.protectiacopilului6.ro/......p_pg_0.htm
te duci la COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR CU HANDICAP din cadrul DGASPC judetean( NU la comisia de expertiza a capacitatii de munca care apartine de Casa de Pensii--- aceasta este alta comisie, pentru pensie, nu pentru indemnizatie!)
* astepti decizia acestei comisii si daca nu esti multumit de ea( adica, spre exemplu, specialistul tau ti-a spus ca handicapul de care suferi S-AR PUTEA incadra, conform acelui ordin, la "accentuat" iar comisia ti-a dat "mediu") faci contestatie la decizie --- ai acest drept de contestare! Eu asa am reusit sa-i obtin mamei mele certificatul de handicap!---prima decizie a fost ca nu se incadreaza in niciun grad de handicap, iar dupa contestatie, mi-au trimis( prin posta)decizia cu handicap "grav".Nu am dat spagi--- am dat doar documente medicate si am facut acea contestatie.A mai trait doar 1 an dupa, dar cu banii din indemnizatii am reusit sa o tin in viata.

* Dupa ce ai certificatul care specifica gradul de handicap, urmatorul pas, este comisia de expertiza a capacitatii de munca care apartine de Casa de Pensii(este alta comisie!) Depui alte documente si astepti decizia Casei de pensii pentru acordarea unei pensii de invaliditate. Daca te vei incadra in cerintele Legii 263/2010, vei primi o pensie de invaliditate--- daca nu, vei ramane numai cu indemnizatia de handicap+alte beneficii pe care le acorda Legea 448/2006.Sa nu plangi mult dupa pensia de invaliditate!--- este prea mica. Vei fi mai castigat cu un salariu + indemnizatia si beneficiile Legii 448/2006 --- esti tanar, poti munci pentru a-ti intretine familia!
Succes si numai bine!

| sanboss explică (pentru alessia5158):

Interesant, dar eu vreau neaparat grad 1
adica 290 lei + insotitorul adica ( sotia ) 600 lei

Daca nu obtin asta cu problemele pe care le am, nici nu are rost sa ma pensionez pentru 90lei ai lor...

| sanboss explică (pentru alessia5158):

Totusi care e diferenta intre CASA DE PENSI si DGASPC.

| alessia5158 a răspuns (pentru sanboss):

Pensia de invaliditate(prin Casa de Pensii) este platita de catre statul roman. Indemnizatiile pentru grad de handicap(prin DGASPC) sunt platite de catre Consiliul local (din localitatea de domiciliu).