Dacă nu plateşti amenda aceasta va fi trimisă la serviciul de impozite şi taxe de la domiciliul tău şi va fi luată când te vei duce să plateşti un impozit. Dacă nu eşti plătitor de impozite se va încerca executarea silită, în primul rând prin poprire pe salariu sau conturi din bănci.
Dacă nu ai bunuri executabile silit atunci se poate sesiza judecătoria, pentru transformarea amenzii în ore de muncă în folosul comunităţii, conform OG nr.2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, cu md. şi compl. ulterioare, citez:
"ART.39^1.(1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, acesta va sesiza instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama, după caz, şi de partea din amendă care a fost achitată.
(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore.
(3) Hotărârea prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii este supusă recursului.
(4) Urmărirea punerii în executare a sentinţelor se realizează de către serviciul de executări civile de pe lângă judecătoria în a cărei rază s-a săvârşit contravenţia, în colaborare cu serviciile specializate din primării."
Am uitat de 15 zile, ba era închis ba sărbătoare, ba sâmbătă, .....am 800 de plată mă gândesc că nu se complică ei pentru atât, deși cu restul sunt la zi, și din câte am înțeles doar atunci se ia măsuri dacă ești un vechi rău-platnic și cu sume mari
Atunci plateste suma respectiva si nu vei mai avea probleme.
Uite cum se intampla.
Daca nu platesti amenda in decurs de 60 de zile, organul constatator trimite documentele la Serviciul taxe si impozite al primariei unde ai domiciliul unde face amenda debit.
Primaria nu te executa pe loc. Doar cand ai nevoie de o adeverinta, certificat fiscal etc. nu-ti elibereaza documentul pana nu platesti debitul. De asemenea, daca depui bani sa platesti impozitul, primul lucru pe care-l face fiscul este sa vireze banii in contul amenzii. Nu o sa poti plati impozitul curent pana ce nu platesti amenda, apoi restantele.
Daca timp de 5 ani de zile nu platesti amenda (in cazul cand nu ai proprietati si nu ai avut nevoie de documente de la primarie), cu 2-3 luni de zile inainte de a se prescrie, primaria (prin bioul taxe si impozite) intocmeste acte de executare silita, cand se urmaresc toate bunurile banesti: (salarii, banii din banci etc), iar in lipsa acestora si a celor materiale.
Declansarea executarii silite se poate face si mai repede de 5 ani.
Pentru fisc si 50 de lei este debit si trebuie urmarit, altfel il platesc functionarii. Doar daca suma care se cheltuie este mai mare decat cea care trebuie recuperata, se renunta si se scade in contul statului. Odata aceasta suma era de 25 de lei.