Banuiesc ca constructia a fost facută fara autorizatie de construire. In acest caz dreptul de proprietate asupra construcțiilor se poate înscrie în C.F. în baza unei adeverințe/unui certificat de atestare a edificării construcției, în cazul construcțiilor pentru care execuția lucrărilor s-a realizat fără autorizație de construire, dar pentru care s-a împlinit termenul de prescripție de 3 ani privind dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile.
Certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției va putea fi emis/emisă de catre autoritatea locală în baza urmatoarelor acte:
– expertiză tehnică cu privire la respectarea cerințelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situația actuală a construcțiilor și respectarea dispozițiilor în materie, și
– documentație cadastrală.
Expertul tehnic care efectueaza astfel de lucrari ar trebui sa detină atestatele necesare potrivit art. 5[2] din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții.
Autorizatie de construire a existat? Daca da, trebuie făcută receptia cladirii si aceasta va fi prinsa in cartea funciară.
Daca nu, trebuie asteptat 3 ani de la finalizare, dupa care se poate face receptia in baza unu certificat privibd edificarea constructiei, emis in baza unei expertize tehnice.
Abia după ce cladirea va aparea in cartea funciară puteti discuta de succesiune si de intrarea in proprietate, fie prin buna înțelegere, la notar, fie prin instanță.
Casa a fost construita ilegal? Si nu a depistat nimeni asta sa v-o demoleze?
Obtineti rapid toate autorizatiile, faceti intabularea.
Mergi la primarie, la urbanism si iti spune ce trebuie sa faci.
Sunt doua cazuri.
1. Daca a fost construita inainte de anul 2000:
- duci la un notar doua persoane care cunosc constructia si dau declaratie pe proprie raspundere ca acea casa a fost construita inainte de anul 2000; costa fiecare declaratie in jur de 100 lei;
- cu cele doua declaratii mergi la primarie si intocmesti o declaratie de impunere.
- apoi mergi la un masurator cadastral si iti spune ce documente iti trebuie; acesta face toate demersurile, inclusiv inscrierea la cadastru.
Costul este in functie de specialistul cadastral Pe mine m-a costat cu totul 700 lei.
2. Dac a fost construita dupa anul2000 problema este mai complicata. Este nevoie de pan de constructie cu toate documentele ce rezida. Un arhitect mi-a spus ca are costuri in jur de 10000 lei.
3. Referitor la mostenirea locuintei, doar dupa ce se face intabularea la CF. Se face act aditional la mostenirea anterioara (a terenului).
Nu e asa simplu cu demolarea. Daca ar fi asa, 90% din casele din Romania ar trebui demolate. Exista posibilitatea de a ramane cum este,
dupa cum exista si posibilitatea de a intra in legalitate. Si nu mai sunt necesare nici autorizatii, ci doar certificatul de edificare a constructiei.
Chiar daca este depistata o astfel de construcție, intai se aplica o sancțiune contravențională (daca nu s-a prescris), se da un termen de intrare in legalitate, abia apoi putem vorbi de un proces si doar in urma unei sentinte definitive se poate discuta de demolare.
Din pacate pentru tine, in vara acesta am facut acest lucru cu doua imobile: terenul era intabulat la cartea funciara, casa nu.
Unul din imobile era construit inainte de 2000, celalalt dupa.
Am procedat asa cum mi s-a cerut.
Am uitat sa spun ca pentru imobilul construit dupa 2000 persoana respectiva a platit si o amenda de 2000 lei (amenda este de 1000-4000 lei)