| BuGsstormbunny a întrebat:

Starea de urgenta s-a instituit si a intrat in vigoare sau pentru ce mai trebuie Aprobarea Parlamentului? Daca voteaza doar miercuri doar de atunci e stare de urgenta?

6 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Nu se stie cand va intra in functiune! Deocamdata se studiaza de catre parlamentari si are ceva lipsuri, se pare. Oricum de la vot ea poate avea un termen de 30 zile si se mai poate prelungi. Normal trebuia, in continutul ei, prevazut primul termen. Asa zice Constitutia si legea dar pentru unii este prea greu sa respecte legile acestei tari!

| BuGsstormbunny explică (pentru Salontanul):

E scris in decret primul articol ca Romania intra in stare de urgenta 30 zile. La stiri scrie ca am intrat deja.

| romeo78 a răspuns:

Starea de urgență a intrat în momentul promulgării și publicării în Monitorul Oficial.
Parlamentul, ca și în cazul ordonanțelor de urgență, are obligația de a verifica și aproba sau respinge orice act legislativ nediscutat și aprobat în Parlament.
Legislația în vigoare, permite emiterea de acte normative cu caracter de urgență, dar acestea nu capătă putere deplină și definitivă decât cu aprobarea parlamentului.
Exemplu elocvent, sunt ultimele 25 de OUG date de guvernul Orban 1, iar multe dintre acestea au fost anulate de Curtea Constituțională, în Parlament modificate sau respinse!

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru BuGsstormbunny):

Da! Ai dreptate! Acum m-am uitat atent. A intrat in vigoare din 16 si este pentru 30 zile. Monitorul Of. nr. 0212. Sa vedem ce va zice si Parlamentul.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Starea de urgenta a intrat deja in vigoare, decretul fiind publicat ieri in M.Of.212.
Parlamentul poate aproba sau respinge decretul. Chiar daca ar fi respins, desi eu nu cred asta, decretul este in vigoare pana la data respingerii, abia dupa aceasta decretul va fi abrogat imediat de catre Presedinte.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru romeo78):

Stricto sensu raspunsul e foarte bun, mai ales ca este si foarte scurt. Lato sensu as mai adauga ca reprezinta o expresie a separatiei puterilor in stat.
De asemenea, chiar daca sunt aceste acte sunt respinse de catre Parlament sau au un viciu de constitutionalitate constatat de CCR, ele trebuie intelese in sensul ca au produs efecte juridice pana in unul dintre cele doua momente cand ar iesi din vigoare.