| Miss25JK a întrebat:

Buna dimineata TPU!

In 2014 am avut cateva abonamente de telefonie mobila si internet la Rcs. Dupa o perioada am fost in incapacitate de a plati, lucru care a dus la reziliere, penalizări, etc. In 2017 mi-au deschis proces cerere de valoare redusa. Hotararea suna asa :

Admite cererea de valoare redusă formulată de reclamanta SC RCS & RDS SA în contradictoriu cu pârâta ****. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 1.516, 34 lei reprezentând contravaloare facturi fiscale restante. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 450 lei reprezentând contravaloare echipamente şi suma de 1.200 lei reprezentând contravaloare taxă de activare serviciu şi taxă de utilizare reţea. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 2.281, 88 lei reprezentând penalităţi de întârziere calculate până la data de 17.02. 2017 conform contractului. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată-taxă de timbru judiciar. Executorie de drept. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Buzău. Pronunţată, astăzi, 16.02. 2018.

Hotarare 895/2018 din 16.02. 2018


Asta este ceea ce am gasit pe portal, au trecut mai bine de 3 ani si jumatate si nu s-a intamplat nimic. Nu am primit nimic de la instanta acasa. Astazi i-am sunat sa ii intreb ce datorie am pentru ca sincer vreau sa o platesc sa scap iar cel de la relatii cu clienti mi-a spus ca nu stie, datoria fiind foarte veche, undeva la 1000 si ceva de lei. Dar nu stie unde as putea sa o plătesc si sa astept sa ma sune ei. Ce este de facut, chiar vreau sa o platesc dar nu stiu unde si cum. Si de asemenea vreau o confirmare de la ei in scris dupa ce o platesc cum ca sunt pe 0.
Multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Fiindca hotararea a ramas definitiva de la data cand a expirat calea de atac (20.03.2018) si daca nu s-a facut inceperea executarii silite pana in prezent, atunci nu mai trebuie sa platesti nimic, deoarece executarea silita s-a prescris, termenul de prescriptie a executarii silite (3 ani de la data cand hotararea a ramas definitiva) s-a implinit in luna martie a.c.

20 răspunsuri:
| Catrice a răspuns:

Încearcă la un sediu, acolo îți zic sigur.

Bula
| Bula a răspuns:

Datoriile civile se prescriu in termen de 3 ani, daca partile nu insista in acest timp.
Daca de la pronuntarea sentintei nu ai primit nici o somatie de plata de la executor (sau alta firma indreptatita de executare), atunci ai sanse sa nu mai trebuieasca sa achiti datoria intarziata.
Asta nu inseamna ca vei fi stearsa de pe "lista neagra" a rau platnicilor, cel putin la RCS-RDS.

Ar trebui sa iei legatura cu un avocat, sa verifice situatia termenului de prescriptie, pentru cazul tau.
(ei au posibilitate de accesare la bazele de date de executare).

| mi25 a răspuns (pentru Catrice):

Ce sa incerce? Debitul este prescris, nu trebuie sa mai plateasca nimic. Daca nu stiti, nu dati indicatii din burte.

| mi25 a răspuns (pentru Bula):

Eu cred ca nu are ce sa caute la avocat. Cel ce intreaba nu a primit nici o instiintare, daramite sa fie emis titlu executoriu. Si atunci de ce sa mearga singur in gura lupului?

Bula
| Bula a răspuns (pentru mi25):

Cum am scris inainte: avocatii (si executorii, notarii etc.) au acces la baza de date nationala a datornicilor.
Daca acoo figureaza ca a iesit din termenul de prescriptie, atunci poate sta linistita.

| Catrice a răspuns (pentru mi25):

A vrut să știe cât e suma și cine altcineva decât cei de la o reprezentanță ii pot spune.
Sugerez să înveți niste gramatică.

| mi25 a răspuns (pentru Catrice):

Odata luata legatura cu reprezentanta se intrerupe termenul de prescriptie, daca este in interiorul celor trei ani si incepe din nou.
Cat priveste deespre gramatica... mai bine taceai. A aparut un "e" in loc de "a" la sfarsit? Este din cauza calculatorului care face acest lucru la unele cuvinte. De data asta nu am observat.

| mi25 a răspuns (pentru Bula):

Ce are una cu alta. Termenul de prescriptie incepe de la data ramanerii definitive a hotararii instantei si se termina in ziua urmatoare al aceleiasi luni a celeide-al treilea an de la data sentintei. De ce mi-ar trebui un avocat sa-mi desluseasca o speta atat de simpla.

| mi25 a răspuns:

Nu ti-au dat un raspuns concret, deoarece nu au cum, suma fiind scazuta din evidenta.

| Catrice a răspuns (pentru mi25):

Ma întreb în ce limba extraterestră o fi setată tastatura...

Bula
| Bula a răspuns (pentru mi25):

Termenul DE BAZA de prescriptie este de 3 ani.
Daca in acesti 3 ani creditorul sau debitorul intervine, atunci acei 3 ani se socotesc de la data ultimei interventii.
Doar cineva care are acces la baza de date a datornicilor poate vedea acel ultim termen, de la care se socotesc cei 3 ani.

| mi25 a răspuns (pentru Bula):

Ai dreptate si am spus-o si eu. Dar... intervin doua probleme prevazute de Codul civil.
1. Perimarea executarii silite. Daca timp de 6 luni nu se face de creditor nici un demers legal - exemplu somatie de plata, act de executura silita - executarea silita se perimeaza.
2. Somatia din partea reditorului - mai putin executarea silita - trebuie sa aiba confirmare de primire din partea debitorului.

| mi25 a răspuns (pentru Catrice):

Mai invata! Asta se intampla cand este setat words-ul pe engleza.

Bula
| Bula a răspuns (pentru mi25):

Da, tocmai din aceste motive am spus sa se adreseze unui avocat (sau alt jurist), care are acces la baza de date a datornicilor. Acolo sunt inregistrate toate demersurile facute pe marginea executarii datoriilor.
Daca au trecut 3 ani dupa ultima inregistrare, atunci prescriere a intrat in efect.

| mi25 a răspuns:

Am o nedumerire: tu nu ai fost citat la proces? Ai fost tu sau te-a reprezentat cineva la proces? Nu ai primit hotararea instantei, de a trebuit sa o extragi de pe portalul instantei?

| Miss25JK explică (pentru mi25):

Nu am primit citatie, hotarare, nimic. Doar m-au sunat cei de la rds in 2018 prin februarie sa imi spuna ca am fost data in judecata

| mi25 a răspuns:

Eu zic sa stai linistit. Pentru ca firma sa-ti ia banii trebuie ca un executor judecatoresc sa emita titlu executoriu, dar deja nu se mai poate ca este depasit termenul de prescriptie.

| Catrice a răspuns (pentru mi25):

Scuze de analfabet.
Scrii pe TPU, nu în Word.

| mi25 a răspuns (pentru Catrice):

Sa te legi de o litera scrisa gresit - chiar daca nu e datorata calculatorului -, denota micimea gandirii tale. Nu iti mai raspund, ca nu vreau sa ma cobor la nivelul "culturii" tale de Gica-contra.

| Catrice a răspuns (pentru mi25):

Bine mai student eminent, rămai în universul tău.