| AnneღU a întrebat:

Întrebarea mea se referă la indemnizația de creștere a copilului (un răspuns concret încă nu am găsit pe nici un site oficial)... Știu că trebuie să ai 12 luni lucrate consecutiv pentru a putea beneficia de indemnizație, dar dacă eu schimb locul de muncă, care ar fi perioada minimă de întrerupere acceptată? Eu de exemplu am o lună la actualul job (în care 3 luni sunt de probă) și dacă ar fi să mă angajez în altă parte la 2 - 3 săptămâni distanță se mai ia acea lună in considerare? Vă rog să mă ajutați cu un răspuns clar, fără copy-paste de pe google. Mulțumesc!

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu stii bine, nu trebuie ca acele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului, sa fie consecutive, poti avea cate intreruperi vrei si cat de mari atata timp cat perioadele lucrate insumate fac cel putin 12 luni.

| AnneღU explică (pentru Ioandelasal):

Nu e că știu din auzite, e ceea ce tot citesc pe google, legislație etc. unde tot se menționează că trebuiesc avute 12 luni consecutive, întradevăr integrate în cele 24 luni anterioare nașterii copilului... de aceea pun aici întrebarea ca să am păreri exacte de la mămici care cunosc situația.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru AnneღU):

Iti spun inca o data ca nu este adevarat si precis n-ai citit legislatia, respectiv OUG 111/2010, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 2.(1)Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
ART. 4.(1)În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lună întreagă.
(2)Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6).
(3)Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (2)."
Spune-mi unde ai vazut cuvantul "consecutive"?