| Criptozaur2000 a întrebat:

Bună! La ce se refera termenul de "art315 lit c NCPP confiscare speciala"? Am cautat si nu m-am lămurit deloc până acum ce inseamna cu exactitate. Menționez ca sunt *parte vătămată* in proces. Vreau niște explicații clare, va rog.

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

NCPP inseamna noul Cod de procedura Penala iar art.315 se refera la clasarea dosarului de urmarire penala si are urmatorul continut:
"ART. 315. Clasarea
  (1) Clasarea se dispune când:
  a) nu se poate începe urmărirea penală, întrucât nu sunt întrunite condiţiile de fond şi formă esenţiale ale sesizării;
  b) există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1).
  (2) Ordonanţa de clasare cuprinde menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), precum şi dispoziţii privind:
  c) sesizarea judecătorului de cameră preliminară cu propunerea de luare a măsurii de siguranţă a confiscării speciale;"
Confiscarea speciala se face in conformitate cu prevederile Codului penal, citez:
"ART. 112. Confiscarea specială
  (1) Sunt supuse confiscării speciale:
  a) bunurile produse prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală;
  b) bunurile care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă sunt ale făptuitorului sau dacă, aparţinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor;
  c) bunurile folosite, imediat după săvârşirea faptei, pentru a asigura scăparea făptuitorului sau păstrarea folosului ori a produsului obţinut, dacă sunt ale făptuitorului sau dacă, aparţinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor;
  d) bunurile care au fost date pentru a determina săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală sau pentru a răsplăti pe făptuitor;
  e) bunurile dobândite prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală, dacă nu sunt restituite persoanei vătămate şi în măsura în care nu servesc la despăgubirea acesteia;
  f) bunurile a căror deţinere este interzisă de legea penală.
  (2) În cazul prevăzut în alin. (1) lit. b) şi lit. c), dacă valoarea bunurilor supuse confiscării este vădit disproporţionată faţă de natura şi gravitatea faptei, se dispune confiscarea în parte, prin echivalent bănesc, ţinând seama de urmarea produsă sau care s-ar fi putut produce şi de contribuţia bunului la aceasta. Dacă bunurile au fost produse, modificate sau adaptate în scopul săvârşirii faptei prevăzute de legea penală, se dispune confiscarea lor în întregime.
  (3) În cazurile prevăzute în alin. (1) lit. b) şi lit. c), dacă bunurile nu pot fi confiscate, întrucât nu aparţin infractorului, iar persoana căreia îi aparţin nu a cunoscut scopul folosirii lor, se va confisca echivalentul în bani al acestora, cu aplicarea dispoziţiilor alin. (2).
  (4) Dispoziţiile alin. (1) lit. b) nu se aplică în cazul faptelor săvârşite prin presă.
  (5) Dacă bunurile supuse confiscării potrivit alin. (1) lit. b)-e) nu se găsesc, în locul lor se confiscă bani şi bunuri până la concurenţa valorii acestora.
  (6) Se confiscă, de asemenea, bunurile şi banii obţinuţi din exploatarea bunurilor supuse confiscării, precum şi bunurile produse de acestea, cu excepţia bunurilor prevăzute în alin. (1) lit. b) şi lit. c)."

| Criptozaur2000 explică (pentru Ioandelasal):

Am inteles ce zici, dar nu înțeleg partea cu confiscarea speciala. În urma cu 2 ani le-au fost confiscate inculpaților, telefoanele, și acum vreo 2 luni le-au fost date, dar primisem citație ca le-au fost date. și azi am primit aceasta citație legata de ce am spus mai sus, și au primit și ambii părinți aceasta citație. Pana acum primeam doar eu citația, acum de ce au primit și părinții mei?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Criptozaur2000):

N-am de unde sti exact, n-au fost si ei parti vatamate prin infractiune?

| Criptozaur2000 explică (pentru Ioandelasal):

Nu, ei sunt inculpații/acuzatii, iar eu victima

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Criptozaur2000):

Atunci este foarte simplu, ei trebuiau sa fie citati in primul rand, fiind cei invinuiti si cei care sunt supusi masurii confiscarii.