| AndreeaD10897 a întrebat:

Bună.Mi-a expirat buletinul de 2 săptămâni și am fost azi să-mi fac altul, însă cei de la politie au spus ca nu se poate face fiindcă proprietarul, adică bunicul meu, este mort de 9 ani și trebuie succesiunea făcută. Ideea e că în 2017 nu am avut nicio problemă legat de asta și scria același lucru pe adeverința de la primărie.Nu ar putea sa facă această adeverința pe numele bunicii mele, nu ea devine următorul proprietar de drept? Știți cumva dacă s-a băgat vreo lege nouă anul ăsta sau dacă aș putea rezolva fără succesiune făcută? E mai complicata situația.

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform OUG 97/2005, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 28.(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu:  
a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;  
b) declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau persoană juridică, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a) sau, după caz, la lit. d);
c) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la lit. a) şi b);
d) documentul eliberat de autoritatea administraţiei publice locale, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol, cu imobil cu destinaţie de locuinţă;"
Asa fiind se poate face dovada adresei de domiciliu conform celor prevazute la lit.c) sau d), daca ti-au spus altceva inseamna ca nu cunosc legea.
Locuinta respectiva nu a fost proprietate comuna a bunicului si bunicii?

| dannyel86 a răspuns (pentru Ioandelasal):

De ce nu se respecta in practica reglementarea de la punctul c)?
Am invocat aceasta litera si mi s-a spus ca nu se poate face. E un abuz si merita sa fac demersuri la superiori sau pur si simplu nu se mai aplica? Primaria refuza sa elibereze un document prin care sa se faca dovada de domiciliu (pe motivul neintemeiat ca nu suntem proprietari).

| Ioandelasal a răspuns (pentru dannyel86):

Nu ma intreba pe mine ca nu am un raspuns concret.
Poti face demersuri, incepand cu seful politiei din localitate si continuand mai sus.

| Violleta2022 a răspuns:

Situatia nu-i complicata deloc, doar ti se cere sa respecti legea!
Bunica ta nu este inca propietara apartamentuui odata ce nu s-a facut succesiunea dupa bunic, deci nu te poate lua in spatiu.
Faceti succesiunea la un notar public si imediat cum bunica devine propietara, poate merge cu tine la Politie sa te ia in spatiul locuintei ei.
Unde-i lege nu-i tocmeala si probabil ca spagarii de acum 9 ani au fost dati afara, iar cei noi, prefera sa respecte legea.

| 19flo79 a răspuns:

Bunica ta devine mostenitor dar trebuie sa mearga la un notar ca sa faca actele.
Voi trebuie sa mergeti la un notar si sa clarificati toate problemele astea.

Mai incearca o varianta: mergi iar la buletine ca poate nimeresti pe alt politai pe tura si poate te ajutawinking

| 19flo79 a răspuns:

Am gasit o varianta:
Se poate face un buletin provizoriu, pe un an de zile, dar fara adresa.
Asa ai un an timp sa rezolvi cu actele de succesiune happy

| film89 a răspuns:

Eu am rezolvat doar cu adeverinta de la Primarie. Legile din Romania trebuie schimbate din temelie. Lucrurile in loc sa se simplifice si in felul acesta sa se reduca birocratia, devin mult mai complicate. Asta e tendinta, sa puna oamenii pe drumuri sa-si justifice salariile niste functionari. Unii functionari sunt sub orice critica. Daca in 2017 s-a putut, bunicul fiind mort de 9 ani, acum de ce nu se poate? Eu cred ca legea nu s-a schimbat si ca problema e la unii functionari. Nu am bani sa fac succesiunea, stau fara CI ca legea e gresit intocmita?

| LittlePoppy a răspuns (pentru film89):

Gresesti!
Legea pe care tu o blamezi, apara dreptul de proprietate.
De ce nu se face succesiunea? Motive financiare sau doar ignoranta, necunoasterea legilor? Iata de ce trebuie schimbata din temelii educatia din Romania. In scoli sa se faca educatie economica, legislativa, etc.

| AndreeaD10897 explică (pentru film89):

Nici eu nu am bani sa fac succesiunea. Asta înseamnă ca nu pot sa-mi fac buletinul ca sunt homeless, din cauza ca proprietarul a murit? Aiurea rău…

| film89 a răspuns (pentru AndreeaD10897):

Sunt foarte multi care din motive financiare nu pot face succesiunea dar sa nu ne asteptam ca niste functionari si politicieni (majoritatea corupti) cu salarii babane sa inteleaga aceasta realitate. In Romania birocratia si legile intocmite aiurea te omoara. Sa nu ne miram de ce romanii emigreaza in masa.

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru AndreeaD10897):

Fara succesiune nu poti face buletin deoarece proprietarul fiind mort bunica ta te ia in spatiu, dar parinti nu ai? Stai la bunici? Mergi la parinti si ei fiind proprietari mergi cu actul de proprietate la politie si faci buletin nou in cateva zile.