| GSebastian a întrebat:

Bună. Se poate să îmi schimb numele și prenumele la ceva ales de mine? Doresc sa fac asta deoarece vreau să mă detașez de familia mea și vreau să încep o viață nouă de la zero.

7 răspunsuri:
| mi25 a răspuns:

Vointa ai, dar daca iti da voie legea te-ai intrebat? Citeste legea, sa vezi care sunt cazurile in care se aproba schimbarea acestora. Daca ar fi atat de usor, toti infractorii si-ar schimba numele.

| Violleta2022 a răspuns:

Legal nu poti schimba numele si nici prenumele.
Numele de familie se poate schimba numai in coditii in care este obscen sau jignitor, iar cel de botez, niciodata.

Daca vrei sa incepi o viata de la zero, nu trebuie sa-ti schimbi numele ci doar sa-ti iei valiza si te muti din orasul natal unde doresti tu si incepi acolo de unul singur.
Evident iti schimbi numarul de telefon si taie iti inchizi toate conturile sociale, ca sa ti se piarda urma cu prietenii si familia.

| Bebeyonutz20 a răspuns (pentru Violleta2022):

Sunt de acord cu aceste cuvinte,dar mai am și eu o idee, daca ești chiar așa de pornit pornită îți poți schimba numele după persoana cu, care te căsătorești. Sper sa te ajute, și nu, nu instig la căsătorie rapidă?

| darrio2007 a răspuns:

Asta nu se face asa de usor. Se face doar in anumite conditii. Daca vrei sa te detasezi de familie, ia-ti valiza si pleaca.
Asta daca te poti intretine singur.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Bebeyonutz20):

Numele dupa casatorie este cu totul altceva, acela fiind perfect legal si normal sa se schimbe cand un cuplu se casatoreste.
Alegerea apartine ambilor soti, putand lua numele lui de familie, al ei sau pot pastra ambele nume de familie.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca esti major se pot schimba, dar numai pentru motive intemeiate si ca vrei tu nu este un motiv intemeiat.
Schimbarea numelui/prenumelui se poate face pe trei căi: prin căsătorie, pe cale judecătorească, printr-o cerere depusă la judecătoria de domiciliu sau pe cale administrativă conform art.41^1 si urm. din L.119/1996, rep. in 2012, cu md. si compl. ulterioare, pentru motivele şi cu procedura prevăzută de acest act normativ.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Se poate îm condiții restrictive determinate de conținutul legii. Motivul tău nu va fi admis.