anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna seara, am o intrebare. daca nu esti casatorit(cununat) cu decedatul poti lua pensie de urmas?

Răspuns Câştigător
| untu a răspuns:

Daca decedatul este pensionar, pensia de urmas are dreptul numai persoanele adica copii pana la varsta de 16 ani, daca persoana isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, pe toata durata invalidatii deorice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute de mai sus! vezi la ...-necesare.

7 răspunsuri:
| Teodorel a răspuns:

Nu mai in cazul in care esti unfiu su un nepot

| Magnific a răspuns (pentru Teodorel):

Pai eu sunt fiul, dar am 25 de ani.Se mai poate? plus ca el avea pesie de boala.

| untu a răspuns:

Nu! Ai face bine sa cauti de lucru si sa muncesti bine, asa poti sa faci carnet de munca pentru pensie!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform L.263/2010, citez:
"ART.83.Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
ART.84.Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).
ART.85.(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0, 5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6, 0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
ART.86.(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).
ART.87.Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 85 şi la art. 86 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).
ART.88.Soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5)."

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Magnific):

Daca esti fiu poti lua pensie de urmas, la 25 de ani, dar doar daca urmezi acum o facultate si numai pana implinesti 26 de ani.
Ti-am citat prevederile in primul raspuns.

| Magnific a răspuns (pentru untu):

Dar cine a zis ca nu lucrez? am intrebat doar daca se poate!

| Teodorel a răspuns (pentru untu):

Corect!