| ciorax a întrebat:

As avea si eu o intrebare.

Logodnica mea a ramas insarcinata in ianuarie.

Ea a lucrat din 2013 pana in 2016 septembrie 26. Cu carte de munca fara intreruperi. Dupa aceea a stat 1 luna fara sa lucreze, si s-a angajat inapoi pentru o luna!

O sa beneficieze de indemnizatia aceea?

Va multumesc mult!

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In mod sigur va beneficia, atat de concediu si indemnizatie de maternitate (126 zile), cat si de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pe timp de 2 ani.
Pentru concediul si indemnizatia de maternitate stagiul de cotizare la sanatate este de 1 luna din ultimele 12 luni anterioare (conform OUG 158/2005), iar pentru concediul si indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa fi platit impozit pe venit cel putin 12 luni in ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului (conform OUG nr.111/2010). Asa fiind, daca lucreaza in continuare, ea va indeplini cerintele pentru ambele.

5 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Indemnizatie de somaj te referi tu, cred.
http://legestart.ro/......e-aceasta/
Ai totul detaliat aici, in cel mai bun caz, sa intrebe la fortele de munca din judetul/orasul vostru si iti va raspunde cineva de acolo.

Bula
| Bula a răspuns:

Daca stiu bine, achitand cota de asigurari de sanatate si sociale pentru acea luna (ca si "casnica", pentru salarul minim pe economie), continuitatea se va pastra si astfel va putea sa beneficieze inclusiv de spitalizare gratuita.
La fel se pastreaza continuitatea si in cazul daca a tecut imediat in somaj, in termen legal, caz in care nu trebuie achitate taxele si tot se considera continuitate.
.

| ciorax explică:

Ea acum lucreaza din nou la firma aceea!

| ciorax explică (pentru Ioandelasal):

Indiferent ca a avut pauza aceasta de cateva luni?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru ciorax):

Sigur ca da.
Daca copilul a fost conceput in ianuarie se va naste, la termen, pe la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie. Ea a lucrat aproape 9 luni in 2016 si va mai lucra, in mod normal, inca cca 7 luni in acest an (pana la concediul de maternitate), asa ca va avea cca 16 luni in care a platit impozitul pe salariu, ori OUG 111/2010 cere doar 12 luni in ultimii 2 ani. De fapt va avea chiar mai mare stagiu, deoarece se va adauga si partea din concediul de maternitate anterioara nasterii (cca 63 de zile), astfel ca va avea cca 18 luni.