| Damian_Luca_2001 a întrebat:

As vrea un raspuns cat mai concret(art. lege etc.)la urmatoarea intrebare. Daca o minora de 15 ani a fugit de acasa si sta cu prietenul ei minor si el in varsta de 16 ani,in chirie,si ameninta cu tribunalul pentru ca pensia alimentara a tatalui sa ii vina ei personal,poate castiga? mama ei nu a cheltuit banii din pensia alimentara a fetei dar considera ca atata timp cat nu e acasa, dandu-i bani ii alimenteaza plecarea, iar tatal ei nu are nici o problema cu faptul ca banii nu sunt fata.Mentionez ca mama ei a facut toate demersurile atat morale cat si legale pentru a isi aduce fica acasa,acestea constand in plangere politie, apelare psiholog, vorbe frumoase si intelegatoare etc.

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu cred ca poate castiga, nu prea are discernamant, daca la 15 ani a plecat de acasa, mai ales daca nu are motive intemeiate, cum ar fi sa fi fost maltratata fizic sau psihic de mama, ceea ce, din ce spui, nu este cazul.
Mama poate solicita, printr-o actiune in judecata, reintoarcerea minorei la domiciliul sau.
Politia nu are atributii in acest caz, doar ar putea auta la punerea in aplicare a hotararii judecatoresti de reintoarcere daca minora nu ar reveni de bunavoie.
Îţi redau câteva prevederi ale Codului civil, republicat în 2011:
"ART.60. Dreptul de a dispune de sine însuşi
Persoana fizicã are dreptul sã dispunã de sine însãşi, dacã nu încalcã drepturile şi libertãţile altora, ordinea publicã sau bunele moravuri.
ART.483.Autoritatea pãrinteascã
(1) Autoritatea pãrinteascã este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal ambilor pãrinţi.
(2) Pãrinţii exercitã autoritatea pãrinteascã numai în interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, şi îl asociazã pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi de gradul sãu de maturitate.
ART.494.Relaţiile sociale ale copilului
Pãrinţii sau reprezentanţii legali ai copilului pot, numai în baza unor motive temeinice, sã împiedice corespondenţa şi legãturile personale ale copilului în vârstã de pânã la 14 ani. Neînţelegerile se soluţioneazã de cãtre instanţa de tutelã, cu ascultarea copilului, în condiţiile art.264.
ART.495.Înapoierea copilului de la alte persoane
(1) Pãrinţii pot cere oricând instanţei de tutelã înapoierea copilului de la orice persoanã care îl ţine fãrã drept.
(2) Instanţa de tutelã poate respinge cererea numai dacã înapoierea este vãdit contrarã interesului superior al copilului.
(3) Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile."

4 răspunsuri:
| Damian_Luca_2001 explică (pentru Ioandelasal):

Din contra fata si-a lovit mama, mama ei cred ca a fost prea buna(dar ma rog nu e treaba mea asta.)Vreau sa iti multumesc pentru timpul acordat dar ti-as fi si mai recunoscator daca ai putea sa imi dai un articol din lege cu ce spui tu, adica poate daca ii spune de acel articol o potoleste.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Damian_Luca_2001):

Nu mi-ai citit raspunsul in intregime? Ti-am citat prevederile legale relevante in acest caz.

| anonimg a răspuns:

Posibil ca mai multe detalii sa poti gasi aici: http://www.avocatnet.ro/

| Damian_Luca_2001 explică (pentru Ioandelasal):

Nu mi-a aparut mesajul in intregime, posibil o eroare mai ales ca am intrat de pe telefon.dar imediat ce a aparut raspunsul intreg ti-am dat funda.Multumesc inca o data