| AdnanaIoanaaa a întrebat:

Eu impreuna cu fratele meu beneficiem de pensie de urmas, in urma decesul tatalui. Eu am 22 de ani, el are 15, amandoi suntem in continuare la scoala, respectiv facultate. Dosarul a fost depus in luna decembrie 2016, iar decizia a venit in ianurie 2017. Fiecare dintre noi beneficiem de cate 239 lei pe luna.Nu ne-a venit inca pensia, dupa 4 luni de zile. As dori sa aflu 2 lucruri:
1. Vom putea primi, fiecare indemnizatie pentru a ajunge la pensia minima de 400 de lei?
2.Pot face anumite demersuri pentru a putea primi pensia in contul meu bancar fara ca mama mea sa aiba vreun drept la ea? Mentionez ca am fost la Casa de pensii si mi s-a spus ca din cauza ca mama este titular principal, trebuie sa "ne desparta" si vom pierde indexuri.Mai multe detalii nu am primit. Vreau acest lucru deoarece, din cauza unor probleme in familie, as dori ca doar eu sa am acces asupra banilor care, prin lege, mi se cuvin.
Multumesc!

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| alessia5158 a răspuns:

1.Da,veti primi fara sa intreprindeti niciun demers la casa de pensii.Indemnizatia sociala minima se acorda fiecarui urmas in parte daca pensia de urmas este mai mica decat indemnizatia. Indemnizatia sociala se evidentiaza distinct pe cuponul de pensie.
Indemnizatia sociala pentru pensionari, cunoscuta pana nu demult sub denumirea de "pensie sociala minima garantata", ESTE un drept accesoriu dreptului principal(pensia de urmas). Incepand cu 1 martie 2017 cuantumul indemnizatiei este de 520 lei conform Art.2 din Ordonanta de Guvern nr.2/2017( http://lege5.ro/......normative)

2.Fiind major ai dreptul sa primesti pensia de urmas in nume propriu. Faci o cerere in nume propriu in care trebuie sa mentionezi numarul dosarului de pensie si careia ii anexezi formularul primit de la banca + adeverinta de la facultatea la care esti inscris. Cererea se inregistreaza la registratura casei de pensii.

p.s.
*Studentii urmasi, in varsta de pana la 26 ani, au obligatia sa prezinte adeverinta din care sa rezulte ca in anul universitar in curs urmeaza o forma de invatamant superior, organizata potrivit legii. Data scadenta de depunere a adeverintei este 5 octombrie a fiecarui an, iar adeverinta va fi eliberata dupa deschiderea anului universitar. Sa nu uiti sa indeplinesti obligatia!--- alfel, plata pensiei va fi sistata.
* te sfatuiesc sa nu intrii in conflict cu maica-ta!--- las-o pe ea "sef" la finante, caci costurile aferente studiilor tale sunt cu mult mai mari decat "amarata " ta de pensie.Banuiesc ca, daca te incapatanezi sa o deposedezi de "functie" va trebui sa te intretii de unul singur ----nu stiu cat de 'moale-' iti va fi!

4 răspunsuri:
| JusTPauL a răspuns:

Fiind majora cred ca poti promii tu personal banii.
La cum merge treaba in ro nu cred ca sunt sanse sa mareasca pensia.

| florinflorescu a răspuns:

Condoleante. pensia de urmas revine la sot/sotie. daca nu era ma ta, atunci se impartea la voi 2. cine ti-a spus ca fiecare veti primi 239lei? este o singura pensie de urmas atat, nu pentru fiecare membru de gradul I cate o pensie. tu nu poti face nici un demers pentru pensie de urmas cat timp este mama ta.

| AdnanaIoanaaa explică (pentru alessia5158):

La facultate fac naveta, si sunt la fara taxa. Eu platesc doar transportul. Mama mea are anumite vicii si multe datorii, iar banii nu ii va folosi pentru noi. Eu nu mai stau acasa, iar fratele meu este crescut de catre bunici. Prin urmare nici unul dintre noi nu locuim cu ea. Noi nu ne-am vazut niciodata alocatiile, iar de cand tatal nostru a murit situatia s-a inrautatit. Ea nu se ocupa deloc de fratele meu, dar vrea sa ii ia ea pensia, chit ca nu sta cu ea. Nu vreau nici un conflict cu ea, noi ne vrem banii. Ea are salariul propriu si sta cu parintii ei, si nu da absolut nici un leu in casa. Asa ca mi se pare normal ca noi sa ne primim banii nostri sa ii folosim pentru educatia si intretinerea noastra.

| alessia5158 a răspuns (pentru AdnanaIoanaaa):

Inteleg,si-mi pare rau! Daca fratele tau este minor, lupta-te pentru tine caci esti majora! Daca nu locuiesti in casa parinteasca, este de la sine inteles ca trebuie sa ai noul domiciliu inscris in cartea de identitate.