Pentru concediul de maternitate (prenatal si de lauzie) stagiul de cotizare cerut de OUG 158/2005, cu md. si compl. ulterioare, este de numai 1 luna, citez:
"ART.2.(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;"
"ART.7.Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical."
De asemenea, fiind angajata din noiembrie 2005 si lucrezi pana la concediul de maternitate, vei face stagiu de cotizare si pentru primirea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, unde stagiul de cotizare necesar este de 12 luni, conform OUG 111/2010, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;"
Mulțumesc mult pentru răspuns! Nu mai lucrez acolo de ceva timp, din cauza programului haotic și a salariului nemotivant, mai ales că ni se cerea performanță ridicată pe bani extrem de puțini. Dacă mă angajez în altă parte este necesar să împlinesc un an de cotizare la următorul angajator pentru a primi concediu de maternitate de 2 ani, sau perioadele de muncă (primele 6 luni la hotel și următoarele 6 sau mai multe la al 2-lea loc de muncă) se cumulează?
Scuze că tot întreb, dar nu le am cu legile mai deloc și toată lumea are versiunea proprie
OUG 111/2010 a fost modificat in acest an prin Legea nr.66/2016, modificare care va intra in vigoare si se va aplica cu data de 1 iulie 2016.
Conform acestei modificari, pentru primirea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului este necesar un stagiu de cotizare de 12 luni din ultimii 2 ani inainte de nasterea copilului, citez:
"Art. 2. - (1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară."
Acest stagiu poate fi realizat si din mai multe perioade, totul este ca sa fie realizat in ultimii 2 ani si sa fie de cel putin 12 luni.
Classiffied întreabă: