| neoficial2302 a întrebat:

Buna seara TPU!
Am si eu o problema, legata de un cabinet de mediere!

Acum un an si jumatate am incheiat la mediator un contract intre mine si inca trei persoane acestea din urma fiind vanzatorii unui loc de casa, trei fratii, au fost de acord in fata mediatorului sa vanda locul respectic, desii nu au avut titlu de proprietate("trebuia asteptat un ordin al prefectului!"), parintii lor sunt decedati astfel fiind singurii mostenitorii, au cazut de acord toti trei sa vanda si am incheiat un contract!

Am incheiat doua acte : unul in care am achitat toata suma aferenta intelegerii si un alt act in care e mentionat ca am achitat 50% din valoarea terenului(pe acesta din urma nu stiu de ce l-am facut). ACTELE NU AU TERMEN DE VALABILITATE!
In acelasi timp a fost de fata si o doamna avocat!(dansa ne-a indrumat sa facem demersurile acestea).

Intrebarea mea este ce valoare are actul respectiv si daca pot merge la primarie pentru trecerea lui pe numele meu pentru impozit si alte cheltuieli!
Intreb pentru ca nu acum reusesc sa d-au de nici unul din vanzatori!
Poate cineva cu experienta sau cunostinte in domeniu ma poate ajuta! Va multumesc! Ofer Funda!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Actele respective au valoarea de antecontract si pentru obtinerea dreptului de proprietate trebuie sa intentezi o actiune la judecatorie, prin care sa soliciti pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare autentic si inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara.

4 răspunsuri:
| neoficial2302 explică:

#Ioandelasal, pot face asta si fara titlu de proprietate celor trei frati? Actul respectiv sa inteleg ca ar fi suficient pentru a intenta un proces civil!? Multumesc pentru raspuns!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru neoficial2302):

Respectivii aveau timp sa obtina titlul de proprietate, daca nu l-au obtinut intr-un an si jumatate sunt vinovati ca n-au intreprins demersurile necesare.
Poti intenta procesul dar inainte vorbeste cu un avocat, eventual cel care a fost de fata la incheierea actului.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Din PĂCATE, te-ai "băgat" într-o încurcătură destul de mare :(

În primul rând, eu am o mare NELĂMURIRE!

Tu afirmi :
"Am incheiat doua acte : unul in care am achitat toata suma aferenta intelegerii si un alt act in care e mentionat ca am achitat 50% din valoarea terenului(pe acesta din urma nu stiu de ce l-am facut)"

1. Să înţeleg că, prin "toata suma aferenta intelegerii", te referi la cheltuielile generate de Contractul/înţelegerea încheiat/ă la mediator ( FĂRĂ preţul aferent terenului )?
Că NU ai precizat EXACT ce se menţionează în acel act...

2. NU ai precizat EXACT ce se menţionează în al 2-lea act; dar, bănuiesc că ai achitat doar jumătate din preţul terenului şi în acest înscris se menţionează acest aspect...
SPER că NU ai achitat întregul preţ al terenului şi în act se menţionează doar jumate...

De asemenea, ar fi fost IMPORTANT să se menţioneze ( în acel act ) data până la care cei 3 se "obligă" să clarifice situaţia juridică a terenului şi să întocmească documentaţia necesară vinderii, precum şi data până la care se va încheia un Contract de v-c. AUTENTIC ( la notarul public )!

Oricum, eu am ( deja ) DUBII în privinţa acestor înscrisuri :(

NU este normal ca nişte acte întocmite în prezenţa unui avocat + mediator să NU conţină elemente IMPORTANTE pentru lămurirea situaţiei!

Înscrisul ( unul dintre ele ) ar trebui să fie un Contract de v-c. ( mai exact, un AnteContract de v-c ) care ar fi TREBUIT să-l întocmeşti la un NOTAR public!
NU văd ce treabă are mediatorul cu această situaţie ( decât în cazul în care acel teren ar fi putut face obiectul unui proces în Instanţă, între tine şi cei 3 )!

Evident, până ce terenul respectiv NU are situaţia juridică clară şi NU există acte de proprietate, notarul NU întocmeşte ( nu poate întocmi ) un Contract de v-c., ci un AnteContract.

Oricum, bănuiesc că respectivul teren este înscris într-un Titlu de Proprietate pe numele părinţilor celor 3.
Deci, NU se mai eliberează alt Titlu de Proprietate pe numele acestor 3 persoane!
Având în vedere că părinţii acestora au decedat, ei TREBUIE să dezbată SUCCESIUNEA la notar ( sau în Instanţă, dacă nu se înţeleg ) şi apoi vor obţine Certificat de moştenitor pentru bunurile defuncţilor ( şi, implicit, pentru terenul respectiv ) - după care au dreptul să-l vândă!

Totuşi, pentru ca vânzarea să fie cât mai legală, cei 3 aveau de făcut o "investiţie" destul de mare :(
În primul rând, apar cheltuielile legate de succesiune, apoi respectivul teren TREBUIE/A întăbulat ( trebuie întocmită documentaţie cadastrală, eventual şi o parcelare ) pe numele acestora, apoi se face Contractul de v-c la notar...

Având în vedere că ai fost "lămurit/ă" să faceţi "actele" la un mediator, iar cei 3 NU şi-au îndeplinit partea din obligaţie şi acum sunt de negăsit, aş înclina să cred că "te-au tras pe sfoară" :(

Din păcate, NU poţi merge "la Primărie pentru trecerea terenului pe numele tău pentru impozit şi alte cheltuieli"!

Aşa cum spunea şi @Ioandelasal, actele respective au valoare de AnteContract.

Dar, pentru a obţine un drept de proprietate pe acel teren, TREBUIE să deschizi o Acţiune în Instanţă ( la Judecătorie ) - Acţiune prin care să soliciţi :
* validarea acelui AnteContract de v-c şi pronunţarea unei Hotărâri care să ţină loc de Contract de v-c autentic
* înscrierea dreptului tău de proprietate ( asupra acelui teren ) în C.F.
* eventual, obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată ( precum şi obligarea acestora, în timpul procesului, la plata cheltuielilor generate de expertiza tehnică topografică NECESARĂ pentru întăbularea în CF, având în vedere că era OBLIGAŢIA acestora să clarifice situaţia juridică a terenului şi să obţină documentaţia necesară vânzării legale )...

Pentru mai multe detalii să iei legătura cu un avocat!

Toate cele bune.

Sărbători Fericite!
http://i.imgur.com/t0pIB.jpg

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns (pentru bursuc001):

Ah, era să uit ce era mai IMPORTANT :

Acţiunea în Instanţă o poţi deschide doar în MAXIM 3 ani de la data la care ai întocmit acele acte la mediator!
După trecerea celor 3 ani, intervine PRESCRIPŢIA şi îţi pierzi dreptul de a cere în Instanţă vreun drept de proprietate cu privire la acel teren sad