Întrebare recomandată | Tudor_2273 a întrebat:

Buna seara TPU,

Dupa moartea parintilor eu si cu sora mea am mostenit un apartament. Am facut succesiunea si acum suntem co-proprietari. Eu vreau sa vand apartamentul iar ea nu (sustinand ca asteapta o suma care sa o multumeasca - suma foarte mare dealtfel). Problema mea este ce pot face ca sa imi obtin banii pe jumatatea mea? Am citit pe internet - iesire din indiviziune - Recunosc ca nu prea ma pricep si as dori sa stiu ce inseamna acest lucru.( Succesiunea a fost facuta in luna August si suntem singurii mosteniitori)

Multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ceea ce spui tu se intampla doar daca nu va intelegeti si tu faci o cerere de iesire din indiviziune la judecatorie.
Nu te-as sfatui in acest sens, procesul costa si dureaza destul de mult.
De obicei se ajunge aici cand partile nu se inteleg, mai ales privind valoarea. Se va dispune o expertiza pentru stabilirea valorii apartamentului, pe care o vei plati tu. Sora ta nu va fi de acord cu valoarea stabilita si va cere o contraexpertiza, o va plati ea. Cele doua valori nu vor coincide, poate nu vor fi nici macar apropiate si atunci instanta va dispune o supraexpertiza, platita tot de voi si sa stii ca aceste expertize costa destul de mult.
In sfarsit, dupa cca 1 an, 1 an jumatate sau chiar mai mult, pot fi multe amanari, mai ales din cauza expertizelor (asta daca ambele parti vor fi multumite de hotarare, procesul se va prelungi daca una face recurs), instanta va pronunta o hotarare prin care va stabili o valoare, va atribui apartamentul celui care l-a cerut si va stabili o sulta(jumatate din valoare in cazul vostru) pe care acesta sa o plateasca celuilalt pana la o anumita data.
Si acum problemele voatre:
-inteleg ca nici unul nu vrea apartamentul. Cine il va cere?
-admitand ca unul il va solicita, are bani sa plateasca jumatate din el?
-vreti sa cheltuiti o gramada de bani(procesul poate costa lejer cca 10.000 lei si chiar mai mult daca angajati avocati) si, de fapt, sa nu castigati nimic?
Nu este mai bine sa va intelegeti?
In legatura cu evaluarea si de ce am vorbit de 3 expertize, iti spun din propria experienta. Sunt jurist si am vazut multe procese de acest gen, inclusiv eu am reprezentat in cateva.
De obicei expertul face evaluarea cam cum cere partea care il plateste, de aceea am spus ca vor iesi valori diferite. In afara de unele criterii obiective - marime apartament, materiale, manopera, vechime, situare in localitate, etc - intervin si criterii subiective, unele de te apuca rasul. Unul vede igrasie in baie, altul nu vede, unul vede parchetul uzat, altul il vede bun, unul vede apartamentul ca arata bine, altul ca arata prost, unul observa ca blocul are un aspect estetic, altul ca este urat(chiar asa, am avut o astfel de expertiza), etc, etc.
In final te sfatuiesc iarasi sa te intelegi cu sora ta, este cel mai bine. Explica-i si ei toate chestiile astea.
In afara pierderilor materiale veti pierde si pe terenul dragostei fratesti. Vor aparea ura, ranchiuna, certurile, etc si acestea nu fac bine la nimeni.

23 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Va trebui sa va intelegeti. Daca ea considera ca apartamentul valoreaza mai mult decat socotesti tu atunci sa-ti dea jumatate din cat considera ea.
Iesirea din indiviziune inseamna ca se face impartirea in doua parti a apartamentului si fiecare primeste partea sa individualizata. Iesirea din indiviziune se poate face doar daca apartamentul poate fi impartit in doua apartamente, cu intrari separate, altfel n-ai cum s-o faci.
De asemenea ai putea vinde partea ta doar daca ai gasi pe cineva s-o cumpere si sa stea in comun cu sora ta.

| Azµre a răspuns (pentru Ioandelasal):

Dar la urma urmei de ce să rupă o relație de familie pentru un mijloc material...

| FastAndFurious a răspuns (pentru Azµre):

Pentru ca el vrea sa vanda apartamentul. Nu il judecam noi de ce nu se intelege cu sora-sa.

| FastAndFurious a răspuns (pentru Ioandelasal):

Se vede ca esti jurist, dai explicatii excelente!

| Ioandelasal a răspuns (pentru Azµre):

Si ce-mi spui mie? Spune-i lui.
Daca imi citeai cu atentie raspunsul, ai fi vazut ca am inceput cu un sfat de intelegere, abia apoi am raspuns la intrebare.

| Azµre a răspuns (pentru Ioandelasal):

I-am spus mai sus. Răspunsul tău a fost foarte bun. Dar acum dacă el nu va înțelege este problema lui.

| Tudor_2273 explică (pentru FastAndFurious):

Corect, multumesc pentru intelegere. Caut sa inteleg ce inseamna iesirea din indiviziune in cazul meu.

| mgtow a răspuns:

Solutia ar fi ca ea sa aiba acea suma pentru tine si sa-i lasi partea ta ori sa ajunge-ti sa-l vinde-ti la un client si sa imparti-ti banii. Alta solutie nu exista.

| EmaS a răspuns:

Dar tu te-ai gandit bine, ce o sa faci, unde o sa locuiesti? Eu stiu pe cineva care si-a cheltuit partea din apartament cu femei si acum este pe drumuri.Gandeste-te mai bine.

| Azµre a răspuns:

Frați și vă certați pe tâmpenii, și asa o să ajungeți la cuțite.
Mai bine ați discuta și ați vedea ce puteți face.

| mixxjim a răspuns:

Preturile scad si sunt in continua scadere, vindeti acum pentru ca nu o sa mai revina niciodata piata unde a fost inainte de criza, adica nu o sa ia niciodata suna la care viseaza, plus ca apartamentele noi sunt tot mai cautate si cele vechi pierd din valoare si din cauza asta. E posibil ca ea sa nu vrea sa vanda de fapt sentimental, pentru ca a fost al parintilor, si a invocat motivul asta stiind ca nu o sa se intample prea curand asa ceva. Vorbeste cu ea despre motivele reale pentru care nu vrea sa vanda si cauta niste statistici privind preturile apartamentelor in localitatea unde este apartamentul si in tara, sa-i arati ca sunt diferente mari si de la vara 2012-noiembrie 2012 si ca o sa pierdeti daca mai asteptati. Daca o sa creasca pretul acestui apartament vor creste si celelalte preturi, deci raportul o sa fie acelasi de fapt, chiar daca o sa obtina o suma mai mare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Casa parinteasca, ....nu se vinde.

| FastAndFurious a răspuns:

Nu-l puteti vinde decat impreuna. depindeti fiecare de acordul celuilalt.
Ia-o cu binisorul si convinge-o.
Nimeni n-o sa-ti cumpere jumatate de apartament.

| PotatoMustDie a răspuns:

Mi se pare corect, vreau sa zic ca nu te arunci asa, pur si simplu la prima oferta, mai astepti si tu.

| MrSoapte a răspuns:

Si eu am intalnit un astfel de caz...si ne-am lungit prin procese cativa ani, exact asa cum a mentionat si Ioandelasal! Parerea mea, e sa tii cont de ce ti-a spus, Ioandelasal...si sa nu ajungi sa te judeci ca asta inseamna timp pierdut si, bani! Incearca sa gasesti o cale de mijloc! Mult succes!

| Gyganzie a răspuns:

Uite: Dai jumatate din valoarea apartamentului (in fata notarului) si dupa aia vinzi apartamentul si ramai cu banii tai, s-au nu neaparat vandut.

| ionutz20cm a răspuns:

Cred ca poti inchiria spatiul tau

| Tudor_2273 explică:

Astept mai multe detalii legat cu - iesirea din indiviziune.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Tudor_2273):

Ti-am explicat ce inseamna iesirea din indiviziune. Spune-mi ce n-ai inteles si o sa te lamuresc.

| Tudor_2273 explică (pentru Ioandelasal):

Iesirea din indiviziune din ce am mai gasit si pe internet obliga persoana care nu doreste sa vanda sa plateasca o sulta celui care cere iesirea din indiviziune. Acuma daca x nu are acei bani sa ii plateasca lui y atunci apartamentul este evaluat de catre un evaluator....si mai departe nu inteleg. Inteleg doar ca va fi evaluat la un pret mult mai mic.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Tudor_2273):

Ceea ce spui tu se intampla doar daca nu va intelegeti si tu faci o cerere de iesire din indiviziune la judecatorie.
Nu te-as sfatui in acest sens, procesul costa si dureaza destul de mult.
De obicei se ajunge aici cand partile nu se inteleg, mai ales privind valoarea. Se va dispune o expertiza pentru stabilirea valorii apartamentului, pe care o vei plati tu. Sora ta nu va fi de acord cu valoarea stabilita si va cere o contraexpertiza, o va plati ea. Cele doua valori nu vor coincide, poate nu vor fi nici macar apropiate si atunci instanta va dispune o supraexpertiza, platita tot de voi si sa stii ca aceste expertize costa destul de mult.
In sfarsit, dupa cca 1 an, 1 an jumatate sau chiar mai mult, pot fi multe amanari, mai ales din cauza expertizelor (asta daca ambele parti vor fi multumite de hotarare, procesul se va prelungi daca una face recurs), instanta va pronunta o hotarare prin care va stabili o valoare, va atribui apartamentul celui care l-a cerut si va stabili o sulta(jumatate din valoare in cazul vostru) pe care acesta sa o plateasca celuilalt pana la o anumita data.
Si acum problemele voatre:
-inteleg ca nici unul nu vrea apartamentul. Cine il va cere?
-admitand ca unul il va solicita, are bani sa plateasca jumatate din el?
-vreti sa cheltuiti o gramada de bani(procesul poate costa lejer cca 10.000 lei si chiar mai mult daca angajati avocati) si, de fapt, sa nu castigati nimic?
Nu este mai bine sa va intelegeti?
In legatura cu evaluarea si de ce am vorbit de 3 expertize, iti spun din propria experienta. Sunt jurist si am vazut multe procese de acest gen, inclusiv eu am reprezentat in cateva.
De obicei expertul face evaluarea cam cum cere partea care il plateste, de aceea am spus ca vor iesi valori diferite. In afara de unele criterii obiective - marime apartament, materiale, manopera, vechime, situare in localitate, etc - intervin si criterii subiective, unele de te apuca rasul. Unul vede igrasie in baie, altul nu vede, unul vede parchetul uzat, altul il vede bun, unul vede apartamentul ca arata bine, altul ca arata prost, unul observa ca blocul are un aspect estetic, altul ca este urat(chiar asa, am avut o astfel de expertiza), etc, etc.
In final te sfatuiesc iarasi sa te intelegi cu sora ta, este cel mai bine. Explica-i si ei toate chestiile astea.
In afara pierderilor materiale veti pierde si pe terenul dragostei fratesti. Vor aparea ura, ranchiuna, certurile, etc si acestea nu fac bine la nimeni.

| GeoD009 a răspuns:

Intrati pe www.licitatiijuridice.ro si aici vezi gasi un avocat
specializat pentru probleme dumneavoastra.

| Sidooo a răspuns:

Nu poti fara acordul ei. sunteti aman2 proprietare ea isi are partea ei tu pe a ta asa ca trebuie sa o convingi cu o suma adica jumate si il puteti vinde intreg

| SteFan7 a răspuns:

Trebuie sa fi de acord amundoi pentru al putea vinde.