| ingerash_6577 a întrebat:

Sunt casatorita de 34 de ani. Am 2 copii marisori si o minora. Sufar de o boala incurabila si sunt in faza terminala. Sotul meu este acoolic. Ce proceduri trebuie sa urmez pentru ca sotul meu sa nu poata vanda apartamentul dupa decesul meu. (Un vecin si-a lasat 3 fete pe drumuri dupa moartea sotiei sale).

Răspuns Câştigător
| carpediem a răspuns:

Este juinior si dorea un raspuns de la dl. Ioandelasal si de aceea a repostat-o la rubrica asta. Si mi se pare fara suflet sa nu te iei de useri care injura si spun aberatii pe site, iar in situatia doamnei sa spui ca se incarca server-ul, ca sa nu zic ceva si de server... Ooooo Tepes, unde esti tu Tepes!? Aveam alta parere despre tine, dar se pare ca aparentele inseala. Nu te obosi sa-mi raspunzi, sa nu incarci server-ul inutil. "Pa, pa."

13 răspunsuri:
| RoxanaDenisa a răspuns:

Imi pare rau pentru. dumneavoastra. Va duceti si faceti un act prin care le lasati la copiii apartamentul.

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Ți-am răspuns la această întrebare, nu este nevoie să o postezi de mai multe ori, încarci inutil server-ul.
Mă repet, sănătate multă.
Pa, pa.

| Gabriela100 a răspuns:

Daca cei 2 copii marisori sunt majori, va puteti trece apartamentul pe numele lor, pentru a fi sigura ca sotul dvs nu poate vinde apartamentul.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pentru un raspuns corect ar trebui sa mai spui daca apartamentul este numai pe numele tau, pe al sotului ori este bun comun. Spune aceasta si o sa-ti dau un sfat precis. Numai bine!

| hubbelllllll a răspuns:

Am o intrebare apartamentul este pe numele dumneavoastra? Daca da duceti-va si faceti un act de mostenire, sotul dumneavostra nu poate face nimic impotriva acestui act...

| ingerash_6577 explică (pentru Ioandelasal):

Apartamentul este bun comun.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru ingerash_6577):

Ti-am raspuns la mesajul pe privat.

| MMihai a răspuns:

Poți să întocmești un act de donație cu sarcinii pe partea ta de apartament. Donație cu sarcini implică niște obligații fin partea celui care primește donația, și îl faci cu pacte comisorii, ca în caz de nerespectare a condițiilor și obligațiile să piardă partea lui din donație!

Pact comisoriu expres
Sinonim - clauza comisorie
Clauza cuprinsa intr-un contract, prin care partile stipuleaza rezolutiunea lor de plin drept in cazul neexecutarii obligatiilor de catre una din ele.
Legiuitorul nu a reglementat regimul clauzelor comisorii. Sunt interpretate restrictiv si cu mare severitate de practica judiciara. Vointa comuna a partilor de a stipula o astfel de clauza trebuie sa fie declarata fara echivoc in cuprinsul contractului.
In functie de intensitatea efectelor pe care le produc, pactele comisorii pot fi de patru feluri sau grade:
a) Pactul comisoriu expres de gradul I este clauza contractuala prin care partile stipuleaza ca in caz de neexecutare a obligatiilor de catre una din parti contractul va fi rezolvit. O asemenea clauza reproduce intocmai prevederea art. 1020 Cod Civil. de aceea, in contractele sinalagmatice este inutila. Rezolutiunea este si ramane judiciara. In schimb, clauza poate avea valoare si eficienta in contractele in care rezolutiunea nu este prevazuta de lege sau este prevazuta restrictiv.
b) Pactul comisoriu expres de gradul II este clauza prin care partile stabilesc ca in cazul in care o parte nu va executa obligatiile, cealalta parte are dreptul sa desfiinteze unilateral contractul. Debitorul insa se va putea libera de datorie prin executarea pana in momentul punerii sale in intarziere. Intr-o asemenea situatie, instanta de judecata sesizata de debitor va putea constata ca, desi obligatia nu a fost executata in termen, totusi a fost executata inainte de a fi fost declarata rezolutiunea de catre creditor.
c) Pactul comisoriu expres de gradul III consta in clauza prin care se prevede ca in cazul in care una din parti nu executa obligatiile sale pana la un anumit termen, contractul este rezolvit de plin drept. Instanta nu este competenta sa acorde termen de gratie debitorului, in contractele civile, si nici sa se pronunte referitor la oportunitatea rezolutiunii. Nu este necesara punerea in intarziere in contractele comerciale si in contractele civile in care legea prevede ca debitorul este de drept in intarziere.
d) Pactul comisoriu de gradul IV este acea clauza contractuala in care partile prevad ca in cazul neexecutarii obligatiilor, contractul se desfiinteaza de plin drept, fara punerea in intarziere a debitorului. Suntem in prezenta celui mai energic pact comisoriu expres. Ajungerea la termen a obligatiei neexecutate are ca efect rezolutiunea contractului de plin drept. Instanta nu poate decat sa constate rezolutiunea. Totusi, creditorul poate opta intre rezolutiunea de plin drept a contractului si obligarea debitorului la executare.

Caută la o bibliotecă cartea lui Francisc Deak Contracte civile sau Contracte speciale și acolo scrie și despre așa ceva.

| MMihai a răspuns:

Este necesar să bagi la sarcini :
1) Să aibă grijă de tine până mori și să nu te scoată din casă până atunci.
2) Să aibă grije și să se ajute între ei până sunt toți trei majori.
3) Să nu vrea să înstrăineze partea lui cât timp tu mai ești vie sau până ce nu sunt toți pe picioarele lor.
4) Ei nu pot lua nici o decizie privind partea ta din bunuri înstrăinată către ei, fără acordul tău scris, cât timp trăiești.
etc
Dacă nu respectă obligațiile contractuale, cel care nu le respectă pierde automat partea lui de moștenire, fără nici un fel proces, în favoarea ta sau în favoarea celorlalți 2 după decesul tău.

| MMihai a răspuns:

Este foarte ușor de redactat un contract de donație cu sarcini și cu clauze / pacte comisorii.
Nu știu noul cod civil dar cred că este la fel.
Nu cred că au umblat la contractul de donație.
Dacă nu faci contract de donație pe bunurile fixe și mobile la masa succesorală vine și soțul supraviețuitor.

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns (pentru carpediem):

Bună.
Și tu ce zici că ai pățit?
Ia răspuns pe privat, @Ioandelasal! Care este problema ta? Nu văd de ce trebuie să punem aceeași întrebare de "n" ori atâta timp cât s-a primit răspuns, nu consideri că este o pierdere de timp.
Noi ajutăm cu un mic sfat, avocatul o poate ajuta cu adevărat!

Părerile ți le păstrezi pentru tine, da?
Pa, pa.

| Flav a răspuns:

@Legiuitoarea - tu ai sa ramai singura toata viata!

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns (pentru Flav):

Bună.
Ai dat tu în bobi de știi?
Chiar nu-ți este rușine să faci o astfel de afirmație?
Pa, pa.