| babe100 a întrebat:

Buna!

Sunt studenta si locuiesc in chirie cu cineva. Am facut un contract cu proprietarul pe numele amandurora conform caruia vom plati chiria si cheltuielile pana in septembrie 2016. Contractul nu este inregistrat la primarie, nu este nici stampilat de vreun notar etc. Are forma unui contract oficial si are semnaturile noastre si cea a proprietarului.

Din nefericire eu nu mai doresc sa locuiesc cu aceasta persoana din motive personale. Fiind o persoana posesiva, nu am de ales si va trebui sa imi fac bagajele si sa plec cand nu este acasa. Ma va putea obliga in vreun fel sa platesc chiria/cheltuielile?

De asemenea aceasta persoana are in familie doi avocati si la un moment dat mi-a spus mai in gluma sau mai in serios ca ma va pune sa ii platesc daune morale daca il voi parasi si ca ma va pune sa ii platesc pensie de 100000 de lei daca voi face acest lucru. Se poate asa ceva?

De altfel, daca voi pleca in lipsa lui, ma va putea acuza ca i-am furat bunuri desi nu am facut acest lucru?

Mentionez ca desi contractul nu este unul "oficial" am avut un martor: mama lui.

Sper ca tot ce am scris a avut sens si astept un raspuns cat mai curand.

15 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Un contract semnat de ambele parti si datat este perfect valabil si opozabil in justitie. Prin urmare, vei fi desigur obligata fie sa il reziliezi de comun acord (voi doi si proprietarul), fie sa platesti ceea ce te-ai angajat ca platesti.
daca pleci pe ascuns, vei putea fi acuzata ca ai furat ceva. Evident ca va uirma o ancheta a politiei si vei fi absolvita daca nu se demonstreaza ca ai fura ceva. El te poate da in judecata pentru daune morale, dar nu va primi asa ceva. De asemenea, nu va plati pensie alimentara.

| babe100 explică (pentru Brigaela):

El spune ca eu nu as putea dovedi ca nu am furat banii (de ex) sau ca el nu a avut acei bani la momentul respectiv. Oare daca voi avea martori cand imi voi lua lucrurile va fi de ajuns ca sa confirme ca nu am luat nimic? De altfel, de unde stiti ca nu ar putea sa castige in ceea ce priveste daunele morale? Poate cu cei doi avocati in familie va reusi sa ma faca sa-i platesc daune?

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru babe100):

Nu tu trebuie sa dovedesti ca nu ai furat, el trebuie sa dovedeasca ca ai furat. Nu poate spune ca avea bani daca nu are nici o dovada. Dat fiind ca te astepti la probleme, este intelept sa il anunti ca pleci si abia apoi sa pleci cu martori. Incearca ca martorii sa fie cat mai putin implicati (de exemplu vecini sau proprietarul casei, nu parintii tai). Stiu ca nu va primi daune morale fiindca am incredere in justitia din Romania. Nu suntem in America unde un avocat abil poate demonstra orice absurditate (de exemplu ca soferul nu e vinovat, fiindca masina a omorat pietonul). In Romania nu exista juriu, ci judecator, care are mai mult discernamant si studii juridice. Nu exista nici un argument pentru a palti daune morale, atata timp cat nu l-ai supus nici unui stres emotional (faptul ca ti-ai vazut de viata ta nuse pune, fiindca asta tine de libertatea ta). Nu vad nici un argument pe care l-ar putea invoca. Tu anunti frumos ca pleci, fara tipete si fara scandal, apoi pleci cu martori, iei numai ce e al tau (nici un obiect cumparat impreuna, sau primit cadou de la el), lasi casa perfect ordonata si curata (fa si poze cu data si ora pe ele). Atata timp cat nu ai tipat, nu l-ai jignit, nu i-ai distrus vreun obiect, nu ai lasat casa intr-o stare proasta si accepti sa duci la termen contractul semnat, nu exista nici un motiv corect sa ii platesti daune morale. gandeste logic, foloseste-ti toate cunostintele din scoala (de aceea inveti educatie civica, etc) si vei vedea ca te ameninta bazandu-se doar pe frica ta irationala si pe incapacitatea ta de a gandi la rece.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Respectivul vorbeste prostii si a vrut sa te intimideze. Tu nu ai nici o datorie fata de el, ci numai fata de proprietar, acestuia trebuie sa-i platesti partea ta de chirie si despagubiri pentru stricaciunile provocate (daca exista).
Poate sa aiba 1.000 de avocati in familie si nu va obtine nimic, chiar daca te-ar da in judecata.
Vezi ca trebuie sa faci o notificare proprietarului, conform Codului civil, citez:
"ART.1.825.Denunţarea închirierii încheiate pe durată determinată
  (1) Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunţa unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă."
Te sfatuiesc sa pleci doar cand este el de fata si sa mergi in prezenta unor martori, ca sa nu poti fi acuzata ca ai furat ceva de la el.

| babe100 explică (pentru Brigaela):

Va multumesc pentru raspunsul dvs! Ma ajutati mult sa ma calmez si sa incerc sa gandesc rational. Daca decid sa platesc chiria in continuare, nu este necesar sa anunt proprietarul ca plec, nu? Sau ar fi mai bine asa?

El spunea mereu ca daca eu voi pleca si nu voi dori sa platesc chiria in continuare viata lui de facultate se va termina deoarece nu ar mai avea cu cine sa locuiasca. Ma gandeam ca poate ar invoca motive de acest gen. Eu niciodata nu l-am jignit si m-am gandit sa plec fara ca el sa stie deoarece stiu cum ar reactiona. Nu se gandeste deloc la mine si mereu ma santajeaza emotional. Am prins asa o frica de el si ma tem sa ii spun ceva ce imi doresc sa fac si lui nu i-ar fi pe plac.

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru babe100):

Esti obligata sa anunti proprietarul ca pleci macar cu 5 zile inainte. Nu e cum e mai bine, esti obligata sa o faci.
Nu esti tu responsabila de persoana cu care locuieste el. Se poate muta in camin, asa cum fac multi altii. Fiind student este major si atata timp cat nu este in tutela ta, tu nu esti obligata sa ii asiguri locuinta sau conditii pentru impartirea chiriei. Din cate spui tu, ai putea sa ii ceri tu daune morale pentru faptul ca te santajeaza si te terorizeaza.

| babe100 explică (pentru Brigaela):

Oare este ok daca vorbesc cu proprietarul si ii spun ca imi doresc sa parasesc garsoniera si ca ii voi plati chiria totusi pe luna mai. Cred ca asa nu as avea probleme cu el?

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru babe100):

Discuta cu proprietarul, spune-i ca pleci si vezi ce parere are el despre contract. Din pacate, daca proprietarul nu te intelege, va trebui sa platesti partea ta din chirie pana la expirarea contractului (sau o compensatie daca si partenerul de inchirirere este de acord cu rezilierea contractului). Nu e suficient sa platesti luna mai, fie platesti pana la sfarsitul contractului, fie ajungeti toti trei la o alta varianta agreata de toate trei partile (ceea ce poate fi greu)

| babe100 explică (pentru Brigaela):

Dar proprietarul in ce fel ar putea sa ma oblige sa platesc mai departe?

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Fa, in prealabil, o copie dupa contract. Citeste cu atentie ce ti-a spus Ioandelasal care este de profesie jurist si proprietarului spune-i ca-i platesti cand va plati el la ANAF datoria pe perioada anterioara. Mai mult, incasarea chirei este ilegala si o poate incurca rau.

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru babe100):

Te va da in judecata si va castiga imediat. Contractul, daca este semnat de tine si datat este perfect valabil (nu aveti nevoie de martori, notar sau inregistrari). Proprietarul are dreptul sa primeasca banii promisi sau o despagubire daca reziliezi unilaterla contractul. Aici e o situatie diferita, tu ai un contract semnat cu proprietarul, perfect valabil, si nu poti sa il denunti unilateral. daca pleci si nu iti indeplinesti obligatiile asumate fata de proprietar este ca si cum l-ai insela, i-ai fura niste bani pe care i-ai promis ca ii dai (genul asta de promisiuni nu se pot lua inapoi dupa bunul plac si chef). Inteleg sa pleci de langa un partener abuziv, dar nu e vina proprietarului si nu ai nici un motiv sa il pagubesti pe el de un drept pe care i l-ai garnatat printr-un contract.

| babe100 explică (pentru Salontanul):

Din pacate nu prea inteleg acel citat. Raspunsurile pe care le-am primit ma baga in ceata total. Dvs. imi dati de inteles ca nu sunt obligata sa ii platesc chiria iar cineva mai jos imi spune ca sunt obligata si pot fi chiar data in judecata daca nu respect acel contract.

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru babe100):

Ioandelasal iti spune ca nu ai nici o obligatie fata de colegul de camera. Ai obligatie fata de proprietar.Contractul de inchiriere (denumirea consacrata in limbajul comun) este reglementat de Noul Cod civil la Capitolul V – Contractul de locatiune – Art. 1777 – Art. 1850. Contractul trebuie declarat la ANAF in 15 zile. Altfel este evaziune fiscala si se lasa cu condamnare.
Daca a fost incheiat un contract pe perioada determinata (vedeti recomandarea de la pct. 1 de mai sus!), chiriasul poate denunta unilateral contractul (desfiintarea contractului fara acordul proprietarului), cu respectarea unui termen de preaviz de minim 60 de zile.
In concluzie: daca este ilegal il poti baga pe proprietar in belele. Deci poti sa faci o instiintare de reziliere contract din partea ta cu proprietarul, ante datata si-i spui: ori il semnezi ori ma duc la ANAF (Fisc - cum se zice in mod popular). Si gata!

| babe100 explică (pentru Salontanul):

Teci trebuie musai un contract de reziliere?

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru babe100):

E mai bine sa ai o dovada scrisa. O faci numai intre tine, martori alesi de tine si proprietar. Succes!