| VyrusEleven a întrebat:

Buna TPU... Am observat de ceva timp ca in societatea de astazi nu mai conteaza valori cum ar fi inteligenta, aspectul, capacitatea de empatie, simtul umorului ci mai degraba se apreciaza numarul de prieteni de pe Facebook, numarul de like-uri, banii din portofel, mediocritatea, lipsa de respect fata de cei slabi sau neajutorati... Voi ce parere aveti, este corecta destinatie spre care se indreapta societatea noastra?

Răspuns Câştigător
| OoBunnyoO a răspuns:

Nu prea se poate compara cu ce era inainte. Eu cred ca este cam acelasi tip de evolutie. Si inainte sa cauta stabilitatea financiara (banii din portofel), familiile care isi casatoreau baietii cu fete cu zestre bogate sau invers, gandirea comuna ca viata inseamna a lasa mostenitori, controlul bisericii (in epoca medievala mai ales), lipsa educatiei exista si atunci, daca stai sa te gandesti, foarte putine persoane puteau face studii superioare si atunci se fura si se profita de oamenii mai slabi. Din pacate, nu exista nicio dovada care sa ateste ca oamenii aveau alte calitati morale decat ale noastre. Intr-adevar a existat un apogeu al stiintei si al descoperirilor insa inca se fac descoperiri. Oricum, dupa cum spuneam nici inainte nu erau asa de multi pe cati crezi. Ca noi avem cateva personalitati in minte, nu inseamna ca toti erau intelectuali.
Iar daca te referi la perioada parintilor nostri ca scoala se facea mai bine, gandeste-te la controlul comunist, la propaganda, la faptul ca la istorie se invata ca poporul roman era cel mai cel dintre toate si greselile noastre erau omise. Poate se invata mai pe branci, dar nu se invata ce trebuie. Daca inainte era promovata mediocritatea (fiecare trebuia sa faca scoala), acum este promovat liberul arbitru (fiecare invata cat poate, cum poate).
Cat despre valorile morale si inainte erau la fel. Daca vei citi cateva carti realiste, de exemplu ale lui Honore de Balzac, vei vedea ca si inainte se profita de oamenii naivi.
Este greu de comparat si mult mai greu de rezumat. Cred ca problema de acum este ca suntem mai lenesi pentru ca avem totul dat mura in gura, insa avem mult mai multe informatii disponibile. Pe o parte este bine si pe de alta nu.
Cat persoanele de calitate sunt si au fost mereu pe cale de disparitie, persoanele care isi dedica viata studiului sau care nu fac tone de copii pentru ca se gandesc la binele lor, vor avea mostenitori genetici intr-un numar mai scazut. Dar, asa a fost si pe vremuri.

14 răspunsuri:
| sublime89 a răspuns:

Daca chiar se indreapta spre asa ceva, atunci nu, normal ca nu ar fi corecta. Dar nu stiu sigur daca e asa. Poate ca e o generalizare putin exagerata. Sau poate ca asa e in cateva tari, dar nu in toate. In ciuda problemelor cu care se confrunta civilizatia umana, trebuie sa tinem cont ca niciodata in istoria speciei noastre nu am trait vremuri mai bune.

| costis a răspuns:

N-am dat niciodata importanta la numarul de likeuri, dar cred ca ai dreptate, multe site-uri cersesc like-uri. Probabil e ceva comercial, totul tinde sa se reduca la bani.

| OoBunnyoO a răspuns:

Cred ca nu ai intrat in contact cu persoanele care trebuie. Exista si persoane care sa valorizeze lucrurile mentionate de tine.

| xrisandi a răspuns:

Exact asta problema am eu! sad zilnic imi pun intrebare, de ce? nu mai vede lume partea buna! dar partea de nimica...

| VyrusEleven explică (pentru sublime89):

Sa stii ca nu sunt intr-u totul de acord cu tine. Gandeste-te logic. Traim niste vremuri in care societatea te invata ca daca nu stii sa canti sau sa dansezi nu ai talent, cand toate informatiile pe care le asimilam zilnic ne arata modele de frumusete care sunt doar carcase goale, frumuseti create artificial si mentinute cu ore agonizante de exercitii fizice si inanitie crunta. Da, traim vremuri mai bune decat stramosii nostri, din punctul nostru de vedere, pentru ca tehnologia ne permite acest lucru, dar care este pretul pe care il vor plati copiii nostri? Educatia este tot mai superficiala si generatiilenoi par sa involueze. Crezi tu ca exagerez?

| VyrusEleven explică (pentru costis):

Nu este vorba doar despre numarul de like-uri este vorba despre superficialitatea cu care societatea (in marea ei parte) pare sa trateze totul. Crezi ca este corect faptul ca daca moare un actor la varsta de 90 de ani sa fie elogiat zile intregi pe toate canalele media timp de o saptamana, iar restul de 1500 de copii care mor zilnic din cauze subite (statistica asa zice) sa nu fie mentionati decat o data pe an la vreo campanie televizata de strangere de fonduri?

| VyrusEleven explică (pentru xrisandi):

Totul este cat se poate de superficial, de "la prima vedere" si parerea mea este ca acesta este doar inceputul...

| VyrusEleven explică (pentru OoBunnyoO):

Sunt foarte constient ca sunt, dar cred ca sunt pe cale de disparitie, pentru ca cunosc foarte putini sad

| Radu284 a răspuns:

Numarul de likeuri este specific pentru scoli (cam pana la liceu), nu in societatea 'normala'. Din ce am observat eu, intors recent in Romanica, cel mai mult conteaza cum te imbraci.

| Duhovnicul a răspuns:

*** society!
Daca ajungi sa iti sacrifici propriile valori, principii etc. in detrimentul a ce vor alti indivizi, vei ajunge sclavul societatii.
Nu ar trebui sa iti pese de o societate handicapata, mediocra, si superficiala. Raspunsul la acestea e cinismul - adica sfidarea.
Fii tu insuti, gandeste cu propriul cap, fa-ti propriile alegeri, si sfideaza ceea ce crede sau considera societatea.

| VyrusEleven explică (pentru Radu284):

Da, vezi, alt exemplu de superficialitate si de promovare a unor valori gresite. Unde este vechea zicala: "Nu haina il face pe om?"

| VyrusEleven explică (pentru Duhovnicul):

Aici nu sunt de acord deloc cu tine. Gandeste-te, cum ar fi daca fiecare ar respecta propriul cod moral si ar face ceea ce crede de cuviinta si ar ignora restul?

| Duhovnicul a răspuns (pentru VyrusEleven):

Nu ma refeream la a ignora legile de exemplu. In sensul ca sa faci ce vrei, sa dai in cap, sa furi, sa violezi etc. fara sa iti pese de altii.
Ma refeream sa fii tu insuti, si sa nu te lasi afectat de prejudecatile altora.
Adica, daca societatea promoveaza prostia si mediocritatea, nu esti obligat sa aderi la acele " valori ".
Nu lasa societatea sa iti rapeasca individualitatea!

| VyrusEleven explică (pentru Duhovnicul):

Ai dreptate! Asa este!