| Aanndrreeii a întrebat:

Bună TPU!
Dacă am 17 ani și plec de acasa în Spania, și părinți nu sunt de acord cu asta, dacă mă dau dispărută la politie, ce poate sa îmi facă? Mă pot trimite din Spania acasă?

12 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In primul rand, fiind minora, nu poti pleca legal, nu poti trece granita legal fara acordul parintilor, exprimat printr-o declaratie autentica, facuta de un notar public si fara insotitor major.
Parintii te pot da disparuta si pot solicita reintoarcerea la domiciliu, asa ca poti fi trimisa acasa.
Sosita acasa poti fi acuzata si de trecerea ilegala a frontierei.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Si cine crezi ca te lasa sa treci granita?

| AlexandraColar a răspuns:

Nu poti sa pleci singura daca nu ai 18 ani

| Lioana a răspuns:

Asteapta inca un an si nu mai ai nevoie de acordul parintilor dar nu uita ca parintii sunt singurii carora le pasa de tine in lumea asta, orice alte relatii sunt temporare. N-ar trebui sa fugi.

| alessia5158 a răspuns:

Nu te poti imbarca nici pe avion, nici pe autocar --- nicio companie nu incalca prevederile legale privind calatoria minorului in strainatate. Cu atat mai mult, nicio persoana fizica nu te va transporta peste granita fara a-si risca propria libertate. Daca incapi in mana unor traficanti de persoane se poate ca acestia sa reuseasca scoaterea ta ilegala din tara---- ca ce se va intampla cu tine dupa ce ai incaput in mana lor, e o alta poveste!
Legea privitoare la calatoria minorilor cere insotitorului major (daca nu este cel putin unul dintre parinti) sa aiba asupra lui cazierul sau judiciar si declaratia notariala semnata de ambii parinti ai minorului.

| Aanndrreeii explică:

Am făcut deja procura. Părinții mei sunt despărțiți. tata e de acord mama nu. Deci mama de una singura nu are ce sa facă

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru Aanndrreeii):

Daca mama ta nu ti a dat declaratie notariala... nu poti parasi tara... asa ca are ce sa faca de una singura

| Aanndrreeii explică:

Am vorbit cu soferul și l-am trecut pe el ca însoțitor, a plecat și o prietena de a mea tot cu el ca însoțitor doar ca ia a fost ajutată de mama iei... tatal ei nu era de acord

| Lioana a răspuns (pentru Aanndrreeii):

Soferul poate fi cu tine doar pe drumul pana in Spania. Doar nu vei locui cu soferul acolo. Un insotitor trebuie sa aiba grija de tine pe toata durata sederii in Spania.

| Aanndrreeii explică:

Acolo am cazare și loc de munca la o vecina... doar atat mă interesează dacă mama poate sa-mi facă ceva sa mă aducă acasă

| raluk27 a răspuns (pentru Aanndrreeii):

De cand sunt divortati parintii? Daca au dat divort dupa 1 octombrie 2011, ai nevoie de acordul ambilor parinti. Si nu cred că ai făcut procura, ci declarație. Citeste titlul.

| Aanndrreeii explică:

Sunt divorțați de 10 ani... Am făcut procura (desigur cu niște "taxe" mai mari)... Am aranjat totul plec saptama viitoare... Atât mă interesează dacă poate mama sa mă aducă acasă dacă merge la politie (tata mă susține)