| joghu22 a întrebat:

Buna, TPU!
Eu si cu fratele mijlociu suntem intr-un "razboi" cu fratele meu mai mare. Mama noastra a murit acum 2 ani si tatal nostru acum 7 ani. Cand a murit tatal nostru, i-am cedat 50% din casă. Acum, cand a murit si mama noastra, avand si ea 50%, fratele nostru cel mare a spus să nu avem pretenții si la cealaltă parte, în caz contrar ne cheamă în instanță și ne va pune să platim tot ce a cheltuit el la casă, zice el. Nu ar fi corect sa se împartă la 3 casa? Ce e de făcut? Menționez ca fratele nostru este o fire foarte vulcanică, nu se poate vorbi cu el amiabil, se aprinde repede, irascibil.

12 răspunsuri:
| Mopmop a răspuns:

Mers la notar si deschisa succesiunea.

| GhostRider2535 a răspuns:

Instanta va decide, in caz asta copii acestora vor primi fiecare un procentaj din casa, urmand ca si casa sa se vanda.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vă țigăniți pentru o mână de casă, o mână de pământ sau bani. Vă agitați ca nebunii, dar nu luați nimic după voi când nu veți mai fi. Recent a murit bunicul, iar mama deși se știa unde locuiește nu a fost chemată la succesiune și dată cu domiciliul necunoscut. S-au postat doar anunțuri prin ziare al căror foi nu le-am deschis de vreo 10-15 ani. Legal putea contesta tot, însă nu te îmbogățești cu nimic din asta. Mama a lăsat totul în favoarea fratelui ei și asta a fost să fie. Nu a stat sa alerge după bani sau moșteniri, nu se mai judecă cu nimeni și ii accept decizia. În familia noastră oricum nu au existat înțelegeri și a fost mai rău decât ceea ce ai descris tu aici. Pe bunica mea oricum o va bate Dumnezeu pentru ca fost rea și a tras sforile sa nu ii lase nimic mamei mele. Aia a fost și intenția sa. Cu toate că regret decesul părinților tăi, însă consider că se răsucesc în mormânt văzând ce faceți voi cu casa pe care ei au clădit-o. Ar trebui sa ajungeți la un rezultat, exista și medierea apropo. Ar trebui sa va faceți părinții mândri, mai ales dacă i-ați iubit, nu sa alergați după averi cum s-a întâmplat după moartea lui Michael Jackson spre ex. Pentru ce atâta egoism?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Și ce-o să faceți, unul are bucătăria și cămara, unul dormitor și hol și altul sufrageria și baia? Asta vrei? Cel mai simplu e să vindeți proprietatea și să împărțiți banii. O casă nu se poate împărți în mod practic.

| joghu22 explică (pentru anonim_4396):

Eu si fratele meu cel mic nu vrem sa ne certam cu el, vrem sa se imparta egal, pe cale amiabila. El vrea sa ia tot. Nu te poti intelege cu el.

| joghu22 explică (pentru anonim_4396):

Mama noastra exact ca bunica ta. A spus ca mei si fratelui meu cel mic nu o sa ne lase nimic. Zis si facut

| johnnny123 a răspuns:

Faptul ca a investit in casa nu-i da dreptul si la partile voastre.

Aveti doua variante:

1) Daca vrea sa pastreze casa, atunci trebuie sa o evaluati si sa va plateasca partile voastre. Eventual din suma evaluata scadeti cat a investit el acolo. Daca nu vrea sa va despagubeasca, mergeti in instanta si cu siguranta tu si fratele mijlociu veti avea castig de cauza.

2) Vindeti casa, el isi recupereaza banii pe care i-a investit acolo (daca poate sa-i dovedeasca cu acte) iar ce ramane se imparte la fiecare conform procentului fiecaruia

Bula
| Bula a răspuns:

Daca cineva poate prezenta cheltuieli facute pentru imbunatatirea casei, atunci aceste cheltuieli se scad sin valoarea totala, in favoarea lui.
Daca cedarea s-a facut notarial (prin succesiune), atunci cei 50% din partea mamei se impart in egala masura.

Practic, in cazul vostru, fratele cel mare are 50% din casa doar daca are donatie legalizata din partea voastra. El va putea cere inapoi cheltuielile justificate cu acte (chitante, facturi etc.) in functie de datarea acestora, din partea pe care NU le-a detinut inca la data lucrarilor (pentru partea deja detinuta si-a platit singur lucrarile).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru joghu22):

Îmi pare rău că se întâmplă din astea. Nu am fost de acord și nu voi fi cu astfel de certuri, de asta și mama a ales sa nu se mai țigănească pentru casă. Sincer, suntem sătui pana peste cap de certuri. În cazul vostru numai instanta de judecată poate decide cum se împarte. Legal fiind și dacă nu există un act la mână pentru cealaltă parte de casa care sa ducă în favoarea lui, fratele mare nu va avea ce sa facă și câștigat va fi tot în favoarea ta și fratelui mai mic.

| Dintrebare a răspuns:

Cine este proprietarul acestei case? Daca nu stii sau actele casei nu sunt la tine, ceri un extras de carte funciara si scrie acolo. Daca aceasta casa este pe numele celor 2 parinti, atunci oricare dintre cei 3 frati puteti deschide procedura succesorala la notar. Te duci la notar si o sa iti spuna ce si cum. Cel mai bine este sa faceti lucrurile astea legal, nu sa va intelegeti intre voi. Pentru a evita viitoare conflicte. Fratele mai mare care a investit bani in casa poate dovedi aceste investitii doar daca are facturi si chitante pentru imbunatatirile aduse casei. De asemenea, in lege scrie ca zugravirea si chestiile de intretinere nu se iau in calcul. Doar daca a mai facut o camera in plus sau ceva de genul conteaza. Dar toate detaliile astea le poti discuta cu notarul care stie mult mai bine decat noi

| AndreeaWTS a răspuns:

Corect legal ar fi să apelati la un evaluator care să evalueze "tot ce a investit el" in casă, după cum spune, și să evalueze și valoarea actuală a casei.
Voi îi veți plăti 2/3 din cheltuielile evaluate, iar apoi valoarea actuală a casei va putea fi împărțită corect la 3.

| Robert45481 a răspuns:

În cazul ăsta îl puneți să alegă dintre frăția voastră și 50% din casă