Întrebare recomandată | ionellaene a întrebat:


Va rog foarte mult daca stiti, sa imi raspundeti la aceste intrebari: dupa divort trebuie sa imi schimb pasaportul daca pastrez numele de familie al sotului? Metionez ca momentan nu am pasaport, dar intentionez sa imi fac cat de curand deoarece am nevoie, iar o a 2-a intrebare este: eu locuiesc cu baiatul meu care are 9 ani, intr-o tara membra UE, lucrez acolo, iar sotul locuieste in Romania unde si lucreaza. Intentionam sa divortam la notariat pentru ca procedura este mai simpla si rapida, dar, in acest caz cum se face ancheta sociala pentru copilul minor, atata timp cat noi locuim intr-o tara straina? Este posibil sa nu imi dea mie copilul? Astept un raspuns urgent! Va multumesc mult!

Răspuns Câştigător
| raluk27 a răspuns:

1. Daca iti pastrezi numele de familie, nu e nevoie sa iti schimbi pasaportul.
2. Copilul nu ti-l da nimeni. Daca divortul e pe cale notariala, notarul ia act de voina voastra. Deci daca ati convenit ca minorul sa locuiasca la tine, asa va fi. Insa e vorba doar de stabilirea domiciliului. Autoritatea parinteasca se va exercita in comun de ambii parinti intotdeauna si tatal va trebui sa isi execute obligatia de intretinere in natura. Mai exact, notarul nu stabileste pensie alimentara, ca instanta. Tatal va trebui sa cumpere efectiv chestii pentru copil: hainute, incaltaminte, rechizite etc.
Raportul de ancheta psihosociala se face de un angajat al Primariei de la ultimul domiciliu al sotilor sau al minorului.
Mai exact, in acel interval de 30 de zile (termenul stabilit cu notarul) va veni cineva de la Primarie sa intocmeasca raportul la locuinta ta din Romania.
Angajatul de la asistenta sociala a Primariei nu are competenta in alte tari.
Practic, o luna trebuie sa stai acasa in Romania, cu tot cu minor, pana se finalizeaza divortul. Te va contacta cineva de la Primarie si trebuie sa fii in tara, la domiciliul din cartea de identitate.

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Daca nu-ti schimbi numele de familie, nu trebuie sa-ti schimbi pasaportul dupa divort.
2. Divortul la notarul public se face numai pe cale amiabila, respectiv ambii soti trebuie sa fie de acord cu toate conditiile divortului, inclusiv stabilirea domiciliului minorului si pensia alimentara. Daca sotii nu sunt de acord cu toate atunci divortul se poate face doar la judecatorie.
Conform Codului civil, citez:
"ART.375.Condiţii
  (1) Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii.
  (2) Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5)."
In cazul expus ancheta sociala se va face la domiciliul din tara, daca nu ai domiciliul legal in strainatate.

| ionellaene explică:

Va multumesc foarte mult!

| ionellaene explică (pentru raluk27):

Va multumesc foarte mult! Problema este ca noi nu mai locuim la adresa din buletin de peste 5 ani si in tot acest timp, nu am schimbat buletinul deoarece am locuit cu chirie si pentru BI ori trebuie sa ai locuinta ta personala ori sa te ia cineva in spatiu si nu ne incadram in niciuna din aceste categorii. Deci, data fiind situatia, cum se face ancheta sociala? Eu am de gand sa locuiesc o luna cu chirie in orasul care a fost ultimul domiciliu comun. poate venii angajatul de la primarie in locuinta unde stau eu si copilul, in chirie? Imi cer scuze ca nu ma pot exprima in termeni juridici! Sper sa existe o cale de rezolvare si in acest caz! Multumesc mult!

| raluk27 a răspuns (pentru ionellaene):

Da, poate veni. Cel de la Primarie vine la orice locuinta din oras, unde se presupune ca vei locui impreuna cu minorul, dupa divort. Practic el vrea sa verifice daca ai un loc de munca si dispui de toate conditiile necesare pentru a creste copilul intr-un mod decent. Scopul anchetei este sa se stabilesca daca e in interesul minorului sa isi stabileasca domiciliul la tine.
Atentie insa ca adresa apartamentului pe care il vei inchiria trebuie mentionata si in cererea de divort, la rubrica "dupa divort, minorul va locui cu mama la urmatoarea adresa..."
Apoi, la sfarsitul termenului de 30 de zile, notarul va trebui sa incheie o conventie intre tine si fostul sot cu privire la minor, unde se va consemna unde si cu cine va locui copilul (iar trebuie mentionata acesta adresa), programul de vizita, modul in care tatal isi va executa obligatia de crestere si intretinere (dupa cum spuneam, aceasta obligatie se executa in natura. Poate fi insa cuantificata, la modul ca tatal sa cumpere lunar lucruri in valoare de 500 lei, de exemplu. Dar nu iti va da bani efectiv)

| ionellaene explică (pentru raluk27):

Multumesc pentru raspunsul prompt! Imi cer scuze, dar mai am inca o intrebare: copilul are pasaport temporar pe care il vom schimba in curand, dar pe site-ul http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/indexActe1.html am gasit paragraful acesta " - hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă ori hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea paşaportului, în original- unul dintre documentele ecesare pentru eliberarea pasaportului electronc. Deci, daca merg si ii schimb pasaportul, sa zicem, saptamana viitoare, inainte de a divorta, dupa divort va trebui sa ii schimb iarasi pasaportul copilului? Trebuie sa iau in calcul toate aceste aspecte pentru a reusii sa ma incadrez in timp deoarece la inceputul lunii septembrie va trebui sa plecam din tara pentru ca eu incep serviciul si baiatul, scoala. Inca o data va multumesc foarte mult pentru amabilitatea de a-mi raspunde la toate intrebarile!

| raluk27 a răspuns (pentru ionellaene):

Pentru eliberarea pasaportului minorului, daca mergeti doar dvs sa depuneti actele copilului, aveti nevoie de:
- o declaratie notariala prin care dvs si tatal sunteti de acord ca minorul sa posede propriul pasaport.
- o procura prin care tatal va imputerniceste sa depuneti actele si sa obtineti pasaportul copilului
- daca tatal pleaca inaintea dvs in strainanate, iar ulterior plecati si dvs cu copilul, aveti nevoie de o declaratie prin care tatal isi exprima acordul ca dvs sa iesiti din tara cu minorul.
Deci 2 declaratii si o procura.
Daca plecati si veniti in tara, cam o data pe an aceasta ultima declaratie trebuie reinnoita.
Dupa cum spuneam, autoritatea parintesca se exercita in comun. Deci si pe viitor pentru orice are legatura cu minorul trebuie acordul tatalui.

| raluk27 a răspuns (pentru raluk27):

"- hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă ori hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea paşaportului, în original"

Se refera la cazurile cand de exemplu tatal nu este de acord cu intocmirea pasaportului copilului, mama il da in judecata, iar instanta pronunta o hotarare care sa tina loc de acest acord al tatalui.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

1. Dacă NU schimbi numele de familie, nu mai trebuie să schimbi Paşaportul după divorţ.

2. Dacă realizaţi divorţul la Notarul public, atunci NU se face nici o anchetă socială!
Dar, este NECESAR să vă înţelegeţi din toate punctele de vedere : atât în privinţa numelui pe care-l vei purta după divorţ ( soţul poate avea pretenţia ca să-ţi reiei numele de fată ), trebuie să vă înţelegeţi şi cu privire la împărţirea bunurilor ( e PREFERABIL să faceţi Partajul în momentul divorţului, tot la acel Notar ); de asemenea, trebuie să vă înţelegeţi şi cu privire la copil ( cu cine rămâne, dacă celălalt părinte contribuie cu ceva la creşterea & educarea copilului, etc. )!
Dacă NU vă înţelegeţi la vreo chestie, atunci notarul NU realizează divorţul şi va trebui să divorţaţi prin Instanţă sad

De asemenea, să ai în vedere că la Notar vi se dă un termen de gândire de 30 de zile!
Deci, prima dată mergeţi la notar pentru divorţ, dar NU se realizează la prima şedinţă - vă mai programează peste 30 de zile, dată la care se vor întocmi actele finale!

Atenţie : NU mergeţi la Notar decât dacă vă înţelegeţi amiabil din TOATE punctele de vedere!
În caz contrar, vei fi doar cu banii daţi şi cu timpul PIERDUT degeaba sad
Notarul v-a RESPINGE Cererea de divorţ dacă veţi avea neînţelegeri la el în birou!


Toate cele bune!

| raluk27 a răspuns:

Nu te uita la bursuc, ca debiteaza niste prostii cu atata siguranță...In mintea lui acele "NU', il fac sa para mai convingător.
In cazul divorțului cu minori, la notar, este obligatoriu raportul de ancheta psiho-sociala. Fara el, divortul e lovit de nulitate.
In privinta partajului, il puteti face cand vreti. Scopul divorțului este desfacerea căsătoriei.
Partajul priveste impartirea bunurilor comune.
Sotul nu te poate obliga sa iti iei înapoi numele.
Iar notarul nu va respinge cererea de divort. Aceasta cerere este scanata si se intregistreaza online la București intr-un Registru Național. Si evident, se intregistreaza dupa ce ati completat-o amandoi si a constatat acordul vostru cu privire la toate aspectele.
Deci, practic, daca nu va intelegeti si nu completati cererea de divorț, ce sa respinga?
Respingerea se constata printr-o incheiere, dupa ce au trecut cele 30 de zile.

| StefanFlorin1990 a răspuns:

Numele care e oficial in buletin, va aparea si in pasaport. Daca nu porti numele sotului in Buletin sau daca nu il porti oficial (sa zicem ca nu ai schimbat buletinul) nu va aparea in pasaport. In cazul in care porti numele sotului in mod oficial, daca vrei sa nu apara in pasaport trebuie sa il schimbi oficial cu cerere pe starea civila parca si poti reveni la numele de familie anterior sau la oricare alt nume vrei tu. Copilul va purta in pasaport nimele sotului, se poate schimba si aici insa este mai complicat si iti trebuie si acordul lui. Ca sa scoti copilul din tara iti trebuie procura din partea sotului precum ca el e de acord, procura pe care o faci tot la notariat. Cu ancheta sociala nu stiu exact ce sa-ti raspund, insa in cazul in care doresti sa ceri pensie alimentara se face in Romania, la domiciliul sotului. In cazul in care sotul e de acord sa-ti lase tie copilul, nu mai ai nevoie de ancheta sociala, insa fara ancheta nu stiu daca poti sa ceri pensie alimentara. Cel mai bine consulti un avocat.

| StefanFlorin1990 a răspuns:

In cazul in care faci ancheta sociala pentru impartirea bunurilor comune, ancheta se va face parte in Romania in cazul bunurilor inregistrate aici, insa in cazul in care aveti bunuri sau o propietate in afara tarii va trebuii sa apelati la un evaluator/ancheta sociala din tara respectiva. Nu este necesara ancheta sociala in cazul in care impartiti bunurile de comun acord. Din nou iti recomand sa consulti un avocat sau notarul.