Esti foarte neclar in ce spui. Informatiile sunt insuficiente.
In primul rind, spune-ne daca mama ta mai traieste. Daca da, tu nu ai cum sa mostenesti tot.
Spui ca "a impartit" cu fratii. Ce? Mostenirea de la bunici? Acolo s-a facut succesiunea? O scrisoare (a cui?) nu poate tine loc de testament.
Ai doua posibilitati:
-Sa soliciti notarului efectuarea mostenirilor succesive, respectiv dupa bunicul care a fost proprietar si apoi dupa tatal tau iar fratii/surorile tatalui sa recunoasca ca a existat o intelegere si casa a revenit tatalui.
-Sa intentezi o actiune in justitie bazata pe prescriptia achizitiva (uzucapiune), dupa mine aceasta ar fi mai simpla.
Ar fi bine sa vorbesti cu un avocat.
Mama mea a murit in urma cu 3 ani neavand nici o legatura cu tatatl meu au trait in concubinaj/da mostenirea de la bunici/cica a fost facuta o scrisoare prin care ei sau inpartit sau ceva de genul asta.
Hopa! Apare alta intrebare: tatal tau te-a recunoscut? In acte apari ca fiind fiul sau? Daca nu, nu ai nici un drept. Daca da, urmeaza sfatul lui @Ioandelasal si vorbeste cu un avocat. Sint multe acte de facut si, multe cheltuieli (din pacate).
Da eu am locuit cu el am numele lui aceeasi adresa/s-a facut supcesiune si am beneficiat de bani lui dar notarul m-a intrebat daca casa e intabulata eu am zis ca nu si a zis ca tot ce poate face este sa imi faca un certificat de mstenitor dar voi putea scoate doar acei bani in cont.
Daca succesiunea dupa bunici a fosta facuta, casa e pe numele tatalui si e in regula. Scoate certificatul de mostenitor. Ai grija sa declari acolo tot ce avea tata (casa, bani, tot-tot). Vei face tu intabularea casei. Costa mai mult succesiunea decat intabularea. De asta iti recomand sa o faci repede, pentru ca in intervalul de 6 luni (cred, nu mai stiu exact) beneficiezi de ceva reduceri la timbre.
Nu stiu pe cine e casa asta vreau sa stiu, cum aflu? nu stiu daca a fost facuta succesiunea pe bunici daca a facut tata asa ceva cred ca la asta te referi. eu am certificat de mostenitor/ pe care scrie la /Masa succesorala a/mobile suma.../ b/imobile nu se declara.
Spui ca s-a facut succesiune, am inteles ca dupa bunici.
Mergi la Primarie, taxe si impozite. Acolo afli tot ce e pe numele tatalui (locuinte, terenuri, etc). Ar mai fi o intrebare: locuiesti in Ardeal, sau nu? Pentru ca in Ardeal, la Cartea Funciara, totul este in stricta evidenta; intabularile sunt inca de pe vremea austro-ungariei. In restul tarii, abia acum se fac intabularie si sunt uneori si surprize neplacute.
Sunt din maramures deci sa merg la primarie/daca am ceva taxe de platit sa le platesc? ela fost foarte sarac si nu cred ca a fost platit vreun inpozit taxe etc
Așa este. Nu poți moșteni si casa. totuși ai putea găsi niste dovezi, martori să demonstrezi că i-a rămas tatălui tău și că a trăit în ea, ca a plătit impozite etc.
Dacă mama ta mai trăiește nu o să mostenesti tot
Ea o să is cea mai mare parte.(3/5 iar tu2/5)-asta cred că e raportul.
Întreabă un avocat mai bine. S-ar putea să te judeci cu statul dacă te gândești să dai în judecată. Ai putea merge si la alt notar să auzi mai multe păreri
Tatăl tău trebuia sa facă succesiunea atunci nu mai exista nicio problema
Maramures, atunci, e in regula.
Da, daca are taxe de platit, sa le platesti, altfel nu poti obtine nici un act, nici o dovada. Si nici la notar nu iti primeste nimic. Poti merge la Cadastru si sa ceri un CF de informare pe adresa casei. Daca ai numar cadastral, parcela, etc, e mai usor de gasit. Daca nu, dureaza, dar tot se gaseste. Costa vreo 15-20 de lei (parca). Acolo vezi pe numele cui este si daca s-a facut succesiunea. Daca e pe numele bunicilor, va trebui sa faci tu in ordine intii dupa bunici, apoi dupa tata. Sa speram ca nu, pentru ca ai ceva de umblat, iar notarii sunt scumpi.
La Primarie cere si date din Registrul agricol daca are terenuri.
Acum trebuie sa plec. Mai vorbim pe seara daca mai ai ceva de intrebat.
Raportul de succesiune indicat de tine e gresit. Si, citeste restul comentariilor.
Deci sa fiu mai detaliat / eu am 21 de ani/parintii mei au stat in concubinaj/tatalmeu ma avut doar pe mine/mama mea a decedat acum 3 ani. tatal meu acum 3 luni dupa deces am fost la un notar care a facut succesiunea/si eu am fost eu unic mostenitior/am primit suma totala din contul tatatui meu/+am platit o amenda pe care a avut-o tatal meu/si notarul a zis ca el nu poate face nimic in privinta casei daca nu a fost intabulata pe tatal meu.