| Tomyta_Madalin_1992 a întrebat:

am primit o citatie precum ca trebuie sa rambursez toata indemnizatia. Precizez ca am lucrat in Romania 6 luni dupa care am plecat in afara si am intrebat daca e vreo problema, insa mi s-a zis ca-s banii copilului n-are treaba cu mine, ce pot face?

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Fii mai clara, despre ce indemnizatie este vorba si o sa-ti dau un raspuns concret.

| Tomyta_Madalin_1992 explică (pentru Ioandelasal):

E vorba stimulent de insertie si am luat 5 luni bani in tara dupa care am plecat in afara am intrebat daca e vreo problema si mi s-a spus ca nu caci sunt bani copilului si acum mi-a venit de returnat toti bani 9000 lei si bani de stimulent imi intra in continuare insa nu 650 lei ci doar 430 lei nu stiu ce sa fac

| Ioandelasal a răspuns (pentru Tomyta_Madalin_1992):

Stimulentul de insertie se acorda persoanelor care se incadreaza in munca inainte de terminarea concediului de crestere si ingrijire a copilului.
Conform OUG nr.111/2010, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 7.(1)Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).
(2)Pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, stimulentul de inserţie se acordă astfel:
a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;  
b)până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de prevederile art. 31 alin. (1) şi (2).
(3)În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.
(4) Începând cu drepturile lunii aprilie 2017, cuantumul stimulentului de inserţie se stabileşte la 650 lei.  
(5)Pentru drepturile ulterioare datei prevăzute la alin. (4), cuantumul stimulentului de inserţie prevăzut se majorează prin hotărâre a Guvernului.
ART. 12.(1)Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;  
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;  
c)locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
ART. 16.(1)Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) încetează cu ziua următoare celei în care:
a) copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap;  
b) a avut loc decesul copilului.  
(2)Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
a) beneficiarul este decăzut din drepturile părinteşti;  
b) beneficiarul este îndepărtat, conform legii, de la exercitarea tutelei;  
c) beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege în vederea încredinţării copilului spre adopţie;  
d) beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege în vederea menţinerii măsurii de plasament;  
e) beneficiarul execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile;  
f) copilul este abandonat ori este internat într-o instituţie de ocrotire publică sau privată;  
g) beneficiarul a decedat;  
h) în situaţia în care beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 12;  
i)beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
j) se constată că timp de 3 luni consecutive se înregistrează mandate poştale returnate.  
ART. 17.(1) Dreptul la stimulentul de inserţie prevăzut la art. 7 încetează cu ziua următoare celei în care:  
a)copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 7 alin. (2);
b) beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului şi nici nu se află în concediul pentru creşterea copilului;  
c) a avut loc decesul copilului.  
(2)Dreptul la stimulentul de inserţie prevăzut la art. 7 se suspendă începând cu ziua următoare celei în care se constată una dintre situaţiile prevăzute la art. 16 alin. (2), cu excepţia lit. i)."
Fata de aceste prevederi rezulta ca dreptul la stimulent trebuia sa fie suspendat de la data plecarii in strainatate si banii primiti de la acea data trebuie sa-i restitui. Nu trebuie sa restitui banii incasati pe timpul cat ai fost in Romania.
De asemenea trebuia sa anunti primaria la data plecarii in strainatate, citez:
"ART. 19.(1)Beneficiarul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă este obligat să comunice în scris primăriei orice modificare intervenită în situaţia sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plăţii drepturilor, în termen de 15 zile lucrătoare de la apariţia acesteia.
(2)Comunicarea prevăzută la alin. (1) se transmite de către primărie agenţiei teritoriale în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării."

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Banii copilului sunt reprezentati de alocatie. Restul banilor, adica indemnizatia de crestere a copilului, o primeste mama pentru a sta acasa si a ingriji copilul. Evident, daca mama lucreaza, nu va primi indemnizatie, nu are nevoie de ea, are salariul primit pentru munca depusa.
Daca ai intrebat o persoana cu autoritate in domeniu, cu siguranta ai o hartie scrisa si semnata de aceasta, care poate fi folosita in instanta. Daca nu, cel mai sanatos este sa returnezi banii primiti din greseala cat mai repede, ca sa nu platesti si penalizari