| DOOMZOR a întrebat:



Am si eu o intrebare legata de contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, iar pentru aceasta consider ca este intai nevoie sa exemplific situatia in care ma aflu.

Situatia este urmatoarea. Bunica mea, are 2 fiice (mama si matusa mea). In urma unor hotarari ale bunicii, a ales sa faca contract de vanzare-cumparare cu 2 clauze (sa nu darame casa batraneasca si sa o aiba in grija pe bunica pana cand ea nu va mai fi) si a oferit casa unui fiu al matusii (varul meu). Pana la momentul in care s-a facut contractul bunica locuia cu ei (varul, matusa, unchiul).

La scurta vreme dupa ce s-a facut acest contract, intre unchi si var (fiul sau) s-au ivit niste discutii aprinse care au avut cateva efecte drastice. In primul rand, varul, desi proprietar, a ales/a fost impins spre decizia de a pleca in Belgia vreo 1-2 ani, evitand astfel problemele ivite. Dupa aceasta, unchiul a pornit o alta discutie aprinsa, de data asta cu bunica. In urma acestei discutii, bunica a fost nevoita sa plece, grija ei revenind asupra mamei mele. Si de atunci a ramas la noi. Practic, unchiul a reusit sa puna stapanire pe casa fara nici un drept legitim.

Intre timp, varul s-a intors din Belgia, intre el si unchi s-au calmat discutiile, varul a inceput sa-si construiasca o casa pe proprietatea cu pricina. Bunica insa, nu se poate intoarce din acelasi motiv, certurile si interdictia unchiului, ramanand in continuare cu noi.

Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Varul intors din Belgia planuieste sa faca nunta. Ceea ce a pornit iar discutiile, unchiul interzicand u-ne mie, mamei, bunicii de a intra in curtea "lui", iar varul nu ia masuri in privinta acestei atitudini din teama de a nu afecta decursul viitoarei nunti.

Picatura aceasta a umplut paharul pentru mine, asa ca vreau sa stiu ce se poate face pentru ca bunica sa isi poata revendica drepturile depline asupra proprietatii. Sunt de acord sa astept trecerea nuntii, dar daca s-ar putea as vrea ca bunica sa isi revendice drepturile depline asupra proprietatii, fara a-i mai oferi varului posibilitatea de a-si repara greseala de a permite aceasta nedreptate fata de bunica.

Tin sa mentionez ca bunica nu a fost recompensata cu nici o suma de bani, deci problema returnarii sumei de bani achitata nu e o problema. Se poate zice ca aceasta tranzactie a fost conform cautarilor mele pe internet "o donatie mascata".

Bunica s-a vazut neindreptatita in toti acesti ani, dar datorita varstei inaintate ea, impreuna cu mama considera ca un proces este un efort pe care nu il pot depune. Insa eu nu sunt de acord,
cu exceptia faptului ca sistemul de justitie din Romania lasa de dorit, si intr-adevar ar fi o mare bataie de cap, dar una justificata.


In final, intrebarile :
1. Bunica poate ataca actul de vanzare-cumparare pe motivul incalcarii clauzei?
2. Se poate recupera proprietatea fara a-i oferi noului prorprietar posibilitatea de a indeplini clauzele atat timp cat nu le-a indeplinit pana acum?
3. Ce sanse sunt si cat efort trebuie depus pentru a putea recupera acest drept asupra proprietatii?

As fi recunoscator oricui a avut rabdarea de a citi si raspunde la aceasta problema, si imi cer scuze pentru continutul lung al acestei intrebari.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Da, poate solicita desfiintarea contractului, pe motiv ca nu s-a prestat intretinerea, daca poate dovedi aceasta.
2.Nu se poate, avand in vedere ca intretinerea trebuia prestata tot timpul.
3.Este nevoie de o actiune in judecata facuta de bunica la judecatoria in circumscriptia careia este situat imobilul.
Sunt de parere ca bunica ar trebui sa se adreseze unui avocat si nu va trebui sa se prezinte la proces. Are mari sanse de castig daca situatia este cea prezentata de tine si paratul va trebui sa plateasca toate cheltuielile de judecata.

1 răspuns:
| DOOMZOR explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc pentru timpul acordat si pentru raspunsurile clare. Iti meriti pe deplin titlul de Expert.