| codrutadejos a întrebat:

Am si eu o intrebare.Pot lua prenatal daca am lucrat in mai multe locuri si am 12 luni cotizatie dar cu intrerupere?
Multumesc anticipat!
Cel mai clar raspuns primesti funda.

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ce-am raspuns? Sigur ca o luna, conform OUG 158/2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.2.(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
ART.7.Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical."

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pentru concediul de maternitate (compus din concediu prenatal si postnatal) stagiul de cotizare este de 1 luna, asa ca poti primi concediul si indemnizatia aferenta.

| codrutadejos explică (pentru Ioandelasal):

O luna sau un an? :-o

| codrutadejos explică (pentru Ioandelasal):

Sigur doar o luna? Mi se pare ciudat.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru codrutadejos):

Pot sa inteleg ca nu m-ai crezut pe mine, chiar nu crezi nici prevederile legale?
P.S. Sigur te intereseaza concediul de maternitate sau ai vrut sa intrebi de concediul pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani si ai scris gresit?

| codrutadejos explică (pentru Ioandelasal):

Ma intereseaza cel de 2 ani

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru codrutadejos):

Si de ce n-ai spus asa de la inceput?
Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda daca ai platit impozit pe venit timp de cel putin 12 luni in ultimii 2 ani, indiferent ca perioada de 12 luni este compacta sau alcatuita din mai multe fragmente, conform OUG nr.111/2010, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.2. (1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
ART. 4. (1) În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ  şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lună întreagă.
  (2) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6)."