Certificatul de mostenitor este act de proprietate asupra imobilului. Cine apare ca succesor in acel certificat e proprietarul. Dar ca sa stii exact cine e proprietarul poti cere extras de carte funciara de la Oficiul de Cadastru. Trebuie sa stii numarul de carte funciara. Acesta trebuie sa apara specificat in certificatul de mostenitor.
Sfatul meu este sa te duci la un avocat si sa il intrebi el stie cel mai bine si stie si cum sa te ajute.
Scuze, voiam sa scriu ca trebuia sa faca el cand era in viata si sa devina proprietar in acte. Apoi mostenitorii lui sa faca si ei succesiune, asta daca nu a lasat el un testament ceva. Cred ca se poate rezolva si acum ceva, nu stiu, dar un notar te poate ajuta.
Actul de mostenitor a lui unchiul tau este titlu de proprietate, care a fost trecut in mod automat si in Cartea Funciara. Datele de identificare (numarul CF si de cadastru) sunt mentionate in certificatul de mostenitor si se pot verifica si la Cartea Funciara (CF informativ costa 20 lei si se primeste in 1-2 zile dupa solicitare).
Daca unchiul tau nu a lasat testament, atunci casa lui s-a mostenit de sotia si copii lui. Daca n-a avut sotia in viata sau copii, atunci mostenirea se transmite spre parintii si fratii /surorile lui sau - daca nu mai sunt in viata - copiilor acestora.
Pentru a identifica sa a transmite mostenirea trebuie contactat un notar, care va face succesiunea intregii averii.
Certificatul de mostenitor este un act care dovedeste dreptul de proprietate a mostenitorului si se inscrie in CF de catre notarul public care a facut procedura succesorala.
Daca unchiul tau nu a transmis altcuiva dreptul de proprietate pe timpul vietii atunci mostenitorii vor trebui sa ceara deschiderea procedurii succesorale si vor mosteni conform cotelor legale.
Mostenitori sunt, in primul rand, copiii si sotia supravietuitoare. Daca nu exista copii si sotie supravietuitoare atunci mostenesc ascendentii privilegiati (parintii unchiului) si colateralii privilegiati (fratii si surorile unchiului).
Conform Codului civil, citez:
"ART. 963.Moştenitorii legali
(1) Moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.
(2) Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.
(3) În lipsa moştenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii.
ART. 964.Principiile generale ale devoluţiunii legale a moştenirii
(1) Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine:
a) clasa întâi: descendenţii;
b) clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi;
c) clasa a treia: ascendenţii ordinari;
d) clasa a patra: colateralii ordinari.
(2) Dacă în urma dezmoştenirii rudele defunctului din clasa cea mai apropiată nu pot culege întreaga moştenire, atunci partea rămasă se atribuie rudelor din clasa subsecventă care îndeplinesc condiţiile pentru a moşteni.
(3) Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepţia cazurilor pentru care legea dispune altfel.
(4) Între rudele din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad, moştenirea se împarte în mod egal, dacă legea nu prevede altfel."