Daca ambii bunicii mai sunt in viata puteti merge cu ei la un notar sa semneze cateva acte si gata se rezolva.
Daca macar unul dintre ei este decedat, trebuie neaparat semnatura tuturor rudelor care ar avea dreptul la respectiva mostenire. Ei trebuie sa declare ca nu au pretentie la respectiva mostenire. Alfel nu se poate
Daca bunici tai inca mai traiesc, atunci va trebui sa ii ei si sa te duci cu ei la notar.
Iar acolo va trebui sa hotarati cum doriti a v-o dea.
Prin donatie sau vanzare -cumparare.
Doar asa.
Succes!
Transmiterea dreptului de proprietate, prin acte intre vii, se poate face in mai multe moduri: contract de vanzare-cumparare, contract de donatie, contract de intretinere, unele si cu variante.
Parerea mea este ca mai bun ar fi un contract de intretinere, este mai greu de desfiintat decat celelalte, mai ales daca intretinerea se presteaza efectiv.
Cel mai ieftin este contractul de donatie dar poate fi usor redus, dupa moartea bunicilor, daca nu mai exista alte bunuri in masa succesorala, s-a incalcat rezerva succesorala a altor mostenitori si daca acestia cer reductiunea donatiei.
Costurile depind de valoarea imobilului (casa si terenul aferent), totul se calculeaza la aceasta valoare, mai putin extrasul CF pentru autentificare, care este in suma fixa de 40 lei.
Spune-mi valoarea si o sa-ti spun costul minim.
Daca nu vrei s-o spui aici poti sa-mi scrii pe privat si tot asa o sa-ti raspund.
Noastra? Cine sunt "noi"?
Poti opta pentru donatie (e mai ieftina) sau vanzare cumparare. Nu recomand intretinere, pentru ca poate fi anulata cel mai usor si intretinerea se datoreaza pana la decesul ambilor bunici. Insa, pentru evitarea problemelor cu ceilalti mostenitori, alege vanzare simpla. Nu cu uzufruct (in cazul asta trebuie o declaratie din partea celorlalti mostenitori ca sunt de acord). Cel mei bine este sa te adresezi unui birou notarial, pentru ca numai acolo ti se poate spune cu exactitate costul actelor (care depinde de locul situarii imobilului si de valorile de expertiza pe care numai notarii le au). Tu poti vorbi si cu alte persoane, dar sa nu te surprinda daca estimarile lor nu coincid cu pretul real al actului.
Valoarea imobilului este aproximativ 20.000 de euro. La contractul de donatie ceilalti mostenitori pot cere dupa moartea bunicilor o parte din casa? Adica se mai poate ataca(chiar si dupa moartea bunicilor)? Iar daca ceilaltii declara pe propria raspundere ca nu vor nicio parte din imobil? Dar casa poate fi lasata drept mostenire(dupa moartea bunicilor)?
1.La valoarea actuala a euro, de 4, 3852 lei, 20.000 euro fac cca 88.000 lei.
La aceasta valoare costul total minim va fi de 1.688 lei, din care:
-40 lei extrasul CF pentru autentificare;
-1.222 lei onorariul notarului public, la care se adauga TVA de 24% - cca 294 lei;
-132 lei inscrierea dreptului de proprietate in CF.
2.Da, ceilalti mostenitori pot cere jumatate din cat le-ar fi revenit daca nu s-ar fi facut donatia.
3. Daca ceilalti mostenitori declara, prin declaratia notariala autentica, ca renunta la mostenire atunci ramai cu intreaga casa.
Dupa ce esti proprietar poti sa faci ce vrei, s-o donezi sau s-o lasi mostenire prin testament.
sabin89 întreabă: