Varianta cea mai buna este sa ai incredere in nevasta si sa-i lasi casa pe numele ei daca este bunul ei dinainte de casatorie. Sau iti faci planuri ca vei divorta si ii vei lua 1/2 proprietate daca intrebi de mosteniri? Astea sunt bunuri proprii protejate de lege. Nu intra la partaj.
Amandoi participam cu bani inclusiv la rata casei! Nu vrea nimeni sa fure pe nimeni! Este moral sa fim amandoi si in acte nu? Amandoi participam la plati.
Nu spui un detaliu important pentru un raspuns corect: cum a dobandit proprietatea prietena ta, respectiv prin cumparare, mostenire, donatie, etc.
Spune aceasta si o sa-ti dau un raspuns concret.
Prin cumparare, eu nu am fost decis atunci! Si am dori sa fie pe numele amandurora din moment ce amandoi investim bani in acest bun.
Avand in vedere ca este un apartament ipotecat de catre banca in primul si primul rand doar banca hotaraste daca mai accepta un proprietar sau nu cat exista ipoteca. Si doar banca va poate spune ce modalitate ar accepta, daca accepta.
Banuiesc ca nici nu figurezi drept coplatitor in contractul de credit si doar ii dai o parte din suma ratei lunare, probabil jumatate din aceasta.
Vad doar o singura solutie legala, cu care sa fie de acord si banca creditoare, respectiv sa intri in contractul de credit drept coplatitor si apoi prietena sa-ti doneze sau sa-ti vanda jumatate din casa.
Donatia va fi cu sarcini, respectivi sa achiti lunar partea ta din rata, astfel ca nu va putea fi revocata de prietena decat pentru neexecutarea sarcinii de plata.
Problema privind mostenirea nu este de actualitate, aceasta intervine doar la decesul unuia dintre voi si numai pentru partea sa din casa. Daca sunteti casatoriti la data decesului atunci sotul supravietuitor mosteneste o parte din casa, partea sa depinzand de cine sunt ceilalti mostenitori.
Merci mult, aceasta donatie cu sarcini nu poate fi atacata de parintii ei? Daca eu imi indeplinesc sarcinile nu?
O donatie cu sarcini poate fi atacata doar de persoana care a dacut donatia si doar pentru neexecutarea sarcinilor, parintii ei n-au calitate procesuala.
M-ai ajutat tare mult. dar daca nu suntem inca casatoriti pot fi co debitor cu ea? Sau doar ruda gradul 1? Adica intai casatoriti. Ce crezi ca este mai ok, donatie cu sarcini sau sa trecem bunul comun si sa trecem regimul comunitatii conventionale la casatorie?
Da, se poate, bineinteles cu acordul bancii.
Regimul matrimonial al comunitatii conventionale se aplica doar dupa casatorie, nu vei obtine prin acesta dreptul de proprietate, in cota parte de 1/2 din imobil, asa ca va trebui sa faca donatia.