anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:



Ce se întâmplă dacă nu stai în preaviz sau părăsești preavizul la jumătatea acestuia? Din câte știu, nu ești obligat să stai în preaviz.

Mulțumesc!

8 răspunsuri:
| kaTTsu a răspuns:

Este obligatoriu, dar nu prea se tine cont de el, dar asa este moral sa-ti duci preavizul la bun sfarsit, in plus esti si platit pentru asta, plus ca daca nu stai in preaviz si angajatorul tau a avut de suferit de pe urma asta, iti poate face rau, gen "Carte de munca inchisa cu litera i - Indisciplinar" nimeni nu-si va dori o astfel de persoana in firma.

Preavizul este prevazut tocmai pentru a-ti ajuta angajatorul in a te inlocui fara a suferi daune de profitabilitate.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca nu respecti perioada de preaviz iti poate fi desfacut contractul individual de munca pe motive disciplinare, respectiv pentru absente nemotivate.
Nu esti obligat la preaviz in perioada de proba.

| 1231242 a răspuns (pentru Ioandelasal):

La ce te referi cand spui perioada de proba?

| 1231242 a răspuns (pentru kaTTsu):

Unde scrie că este obligatoriu?

| kaTTsu a răspuns (pentru 1231242):

În codul muncii, caută pe internetwinking

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru 1231242):

La unele locuri de munca se cere sa lucrezi o perioada de proba, prevazuta in CIM, pentru ca angajatorul sa se convinga ca poti lucra bine, esti diciplinat, etc. Pe timpul perioadei de proba oricare parte poate renunta la CIM, anagajatorul sa te demita ori tu sa-ti dai demisia, fara nici o motivare si fara preaviz, conform Codului muncii, citez:
" „ART.31. (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2)Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3)Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
(4)Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă."

| CodrutElian1990 a răspuns:

Aici este vorba de preaviz, nu de perioada de proba. Sunt doua probleme total diferite. Nu-i asa Ioane?

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru 1231242):

Nici sa mergi la munca in timp ce esti angajat nu-i obligatoriu, nu-i asa?