| RazvanF87 a întrebat:

Buna ziua, daca am o poprire pe conturi si nu au mai fost intrari de peste 3 ani, creditul care este gestionat de un executor judecatoresc ( avocat ) se poate prescrie?

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Termenul de prescriptie a executarii silite este de 3 ani dar mai exista cauze de intrerupere si suspendare a executarii silite, astfel ca acesta poate fi mai mare de 3 ani, avand in vedere ca aceata nu curge pe timpul suspendarii si se reia de la inceput dupa intrerupere, conform Codului de procedura civila, citez:
"ART. 706. Termenul de prescripţie
  (1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.
  (2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.
  ART. 707. Efectele împlinirii termenului de prescripţie
  (1) Prescripţia nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate.
  (2) Prescripţia stinge dreptul de a obţine executarea silită şi orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, dacă dreptul de a obţine obligarea pârâtului este imprescriptibil sau, după caz, nu s-a prescris, creditorul poate obţine un nou titlu executoriu, pe calea unui nou proces, fără a i se putea opune excepţia autorităţii de lucru judecat.
  ART. 708. Suspendarea prescripţiei
  (1) Cursul prescripţiei se suspendă:
  1. în cazurile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescripţie a dreptului de a obţine obligarea pârâtului;
  2. pe timpul cât suspendarea executării silite este prevăzută de lege ori a fost stabilită de instanţă sau de alt organ jurisdicţional competent;
  3. cât timp debitorul nu are bunuri urmăribile sau care nu au putut fi valorificate ori îşi sustrage veniturile şi bunurile de la urmărire;
  4. în alte cazuri prevăzute de lege.
  (2) După încetarea suspendării, prescripţia îşi reia cursul, socotindu-se şi timpul scurs înainte de suspendare.
  (3) Prescripţia nu se suspendă pe timpul cât executarea silită este suspendată la cererea creditorului urmăritor.
  ART. 709. Întreruperea prescripţiei
  (1) Cursul prescripţiei se întrerupe:
  1. pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii, în orice alt mod, a datoriei;
  2. pe data depunerii cererii de executare, însoţită de titlul executoriu, chiar dacă a fost adresată unui organ de executare necompetent;
  3. pe data depunerii cererii de intervenţie în cadrul urmăririi silite pornite de alţi creditori;
  4. pe data îndeplinirii în cursul executării silite a unui act de executare;
  5. pe data depunerii cererii de reluare a executării;
  6. în alte cazuri prevăzute de lege.
  (2) După întrerupere, începe să curgă un nou termen de prescripţie.
  (3) Prescripţia nu este întreruptă dacă executarea silită a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat ori dacă cel care a făcut-o a renunţat la ea.
  ART. 710. Repunerea în termenul de prescripţie
  (1) După împlinirea termenului de prescripţie, creditorul poate cere repunerea în acest termen numai dacă a fost împiedicat să ceară executarea datorită unor motive temeinice.
  (2) Cererea de repunere în termen se introduce la instanţa de executare competentă, în termen de 15 zile de la încetarea împiedicării. Judecata cererii se face cu citarea părţilor, prin hotărâre supusă numai apelului, potrivit dreptului comun.
  (3) Dacă cererea de repunere în termen a fost admisă, creditorul poate formula cerere de executare silită în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii."
De asemenea executarea silita se poate face si prin executare mobiliara, respectiv sechestrul si vanzarea unor bunuri mobile pe care le detii.

| RazvanF87 explică (pentru Ioandelasal):

Cum cer prescrierea popririi? Imi trebuie un avocat? Si daca da, pe ce domeniu de activitate?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru RazvanF87):

Interventia prescriptiei executarii silite se poate cere printr-o contestatie la executare, in care se va solicita constatarea depasirii termenului de prescriptie a executarii silita prin poprire. Cererea se introduce la instanta de executare, de regula judecatoria care a incuviintat executare silita.
Vezi ca in cazul popririi termenul de prescriptie curge de la data ultimului act de executare, respectiv data cand ti-a fost retinuta ultima rata, pana atunci prescriptia a fost intrerupta, asa cum se prevede in normele de procedura civila pe care ti le-am citat in primul raspuns.
Daca nu te descurci singur poti angaja un avocat specializat si in executarea silita.