| Florin0711 a întrebat:

Buna ziua! Dau funda! Urmeaza sa ma mut in chirie.Cu cine trebuie sa fac contractul de inchiriere in conditiile in care persoana la care urmeaza sa ma mut,are un contract de intretinere cu bunica sa,in viata,bunica locuind tot acolo. Bunica ei a avut o casa, care intre timp a fost demolata si facuta alta noua de nepoata(unde voi sta cu chirie). Mentionez ca nepoata nu are domiciliu pe buletin la adresa respectiva inca, toate facturile la utilitati venind pe numele bunicii.Tot bunica are si actul de proprietate, nepoata mi-a spus ca nu are niciun fel de act in afara contractului de intretinere.Deci,merg sa fac contract de chirie cu nepoata sau cu bunica? Multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In conditiile expuse vei incheia contractul de inchiriere cu bunica.

14 răspunsuri:
| mi25 a răspuns:

Inchirierea unei locuinte sau a unei parti a acesteia o poate face doar proprietarul.

| Florin0711 explică (pentru Ioandelasal):

Multunesc pentru raspuns! Deci sa inteleg ca in cazul in care au contract de intretinere, nepoata nu devine imediat proprietara dupa incheierea acestuia? Ramane tot bunica?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Florin0711):

Da, asa este in cazul contractului de intretinere nepoata nu devine proprietar.
In schimb, daca este vorba de un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere atunci nepoata devine proprietar de la data incheierii contractului sau de la o data ulterioara inscrisa in contract si atunci contractul de inchiriere se incheie cu nepoata.
Va trebui sa vezi despre ce contract este vorba exact, pentru a sti cine este acum proprietarul.

| Florin0711 explică (pentru Ioandelasal):

Este vorba de contract de intretinere simplu.Am mai discutat cu cateva persoane care mi-au spus ca, chiar daca este contract de intretinere, titlu de proprietate se transmite in momentul inchierii acestuia.Din aceasta cauva v-am mai intrebat inca odata.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Florin0711):

Nu este adevarat, este asa cum am spus eu.

| Florin0711 explică (pentru Ioandelasal):

Mulțunesc! Sănătate!

| Florin0711 explică (pentru Ioandelasal):

Va mai deranjez co o intrebare despre acest subiect.Se poate considera ca terenul si casa sunt înstrainate catre nepoata in aceet moment ținand cont de acel contract de intretinere?

| Florin0711 explică (pentru Florin0711):

Adica daca inchei contractul de inchiriere cu bunica este corect sa scriu in contract urmatoarea fraza?

Subsennata (bunica), in calitate de locator, declar ca imobilul pe care il inchiriez nu este instrainat si are rol fiscal la directia de impozite si taxe locale.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Florin0711):

N-am de unde sti ce scrie in contractul de intretinere, va trebui sa-l vezi si in functie de faptul daca proprietatea a fost sau nu transmisa nepoatei vei incheia contractul cu nepoata sau bunica.

| Florin0711 explică (pentru Ioandelasal):

Am reusit sa vad contractul.In continutul lui scrie urmatoarea clauza:
-Subsemnatii(bunica si bunicu) dam in prorietate nepoatei noastre imobilul teren si constructii...
-Proprietatea se transmite de drept dobanditoarei incepand de azi,data autentificarii actului,dar in fapt, la decesul ultimului instrsinator, deoarece intelegem sa ne rezervam dreptul de uzufruct pe tot timpul vietii.

Deci, facand contractul de chirie cu bunica, este corect sa scriu in contract fraza aceea cum ca imobilul nu este instrainat? Multumesc inca odata!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Florin0711):

O prevedere absolut contradictorie, daca proprietatea a fost transmisa de drept nepoatei de la data contractului atunci aceasta a dobandit calitatea de nud proprietar si bunicii au dreptul de a folosi locuinta pana la deces, caz in care contractul de inchiriere se incheie cu nepoata.

| Florin0711 explică (pentru Ioandelasal):

În lipsă de stipulaţie contrară, uzufructuarul are folosinţa exclusivă a bunului, inclusiv dreptul de a culege fructele acestuia.
Contractele de locaţiune

Art. 715. - Reviste (1), Doctrină (5), Modele (2)
(1) Uzufructuarul are dreptul de a închiria sau, după caz, de a arenda bunul primit în uzufruct

Din asta dupa parerea mea rezulta ca bunica poate sa culeaga fructele imobilului dat fiind faptul ca si-a pastrat pe tot timpul vietii caracterul uzufructului. Nepoata a devenit nud proprietar in data incheierii contractului de intretinere si a cedat bunicii 2 din cele 3 drepturi ale sale:dreptul de posesie si dreptul de folosinta, nudului proprietar(nepoatei) ramandu-i doar dreptul de posesie.

Ce parere aveti?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Florin0711):

Primul raspuns al meu, contractul de inchiriere se va incheia cu bunica.

| Florin0711 explică (pentru Ioandelasal):

Asta este si parerea mea dupa ce m-am mai docunentat si dupa ce mi-ati zis si dvs.Problema este ca e un contract de inchiriere stas de la mine de la serviciu, care cuprinde si fraza de mai sus cum ca imobilul nu este instrainat si nu stiu cat este de corecta din pct de vedere legal.Multumesc!