| BISM a întrebat:

Bună ziua.
De curând am aflat ca sunt însărcinată.
In ultima perioada am tot schimbat locurile de munca si as vrea sa stiu daca este posibil sa primesc indemnizația pentru cresterea copilului.
Din august 2017 până în octombrie 2017 am lucrat la un angajator. Mi-am schimbat ulterior locul de munca, având continuitate imediat, am demisionat apoi la începutul lunii aprilie 2018. Acum lucrez cu contract pe perioada determinată, cu reînnoirea lui la 2 luni. de la sfârșitul lunii aprilie 2018.
As vrea sa stiu daca angajatorul poate sa nu imi mai prelungească contractul având în vedere situația mea.
De asemenea, as vrea sa aflu si daca am dreptul de a primi indemnizația. Am 1 luna de sarcina, prin urmare pot munci în continuare.
Multumesc.

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca vei lucra pana in luna august 2018 vei avea dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la 2 ani. De asemenea vei avea dreptul la concediu si indemnizatie de maternitate.

| BISM explică (pentru Ioandelasal):

De ce pana in august? Puteti detalia?
Eu am citit pe un site ca ar trebui sa am lucrat un an de zile in ultimii 2 ani de la nasterea copilului, dar fara intreruperi.
Eu am cateva intreruperi, insa nu mai mult de 2 saptamani, adica nu am nicio luna in care nu am contribuit cu darile la stat...

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru BISM):

Ai spus ca ai lucrat din luna august 2017 si daca lucrezi si luna august 2018 vei avea lucrat peste 1 an in ultimii 2 ani, aceasta este perioada care se cere pentru indemnizatia de crestere a copilului. Si nu se cere ca aceasta perioada sa fie neintrerupta sau sa fie la acelasi loc de munca.
Conform OUG 111/2010, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 2.(1)Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
ART. 4.(1)În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lună întreagă.
(2)Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6).
(3)Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (2)."

| BISM explică (pentru Ioandelasal):

Am inteles acum! Iti multumesc foarte mult! M-am mai linistit!
Numai bine.