Întrebare recomandată | Manuc a întrebat:

Buna ziua dragi prieteni.Va rog sa ma ajutati cu privire la aceasta problema. Eu sunt despartit de 6 ani de sotie dar nu legal, doar separati. Avem 2 copii minori, fete 15 si 9 ani.In urma cu 3 ani,datorita situatiei grele financiare,nu aveam locinta in Romania,am hotarat sa plec pentru munca in Marea Britanie, ca muncitor in fabrica,cu contract. In tot acest timp am contribuit la intretinerea copiiilor, trimitandu-le lunar sume de bani, dupa putinta.IN urma pandemiei globale si situatia mea financiara s-a deteriorat si programul de lucru, uneori part time dar am mentinut plata, ajutorul pentru copii cca 60, sau 90, sau 100lire lunar. Locuiesc cu chirie, in UK. Costisitor este drumul pana la fabrica, 200 lire luna pentru ca fabrica este departe. Saptamana trecuta, sotia mi-a comunicat ca vrea multi bani de la mine si ma ameninta cu reclamatii la Judecatorie, Politie in ROmania sau Procuratura cu avocati.IN urma cu cativa ani 2009, a apelat la avocat fortandu-ma sa platesc si costurile acestuia, desi locuiam cu chirie plateam pensie alimentara dupa putere, intretinerea, chiria garsonierei iar din salariu nu mai aveam nici bani de supravietuire. Nu suntem divortati.Are dreptul de a-mi face necazuri in Tribunal, in Romania? IN lipsa mea? EU nu pot sa ma intorc in acest moment in tara. Poate in 2022. Cum pot afla? Si care pasi in mod legal pot urma? Am incercat sa-i explic dar vrea doar bani + plati restane pentru pensie2 minori 2019 pana in 2021 prezent, desi eu am dovedit ca sunt de buna credinta. Recent mi-a decedat tatal iar mama mea este bolnava cu inima, locuim impreuna ajutandu-ne reciproc. Eu traiesc tot timpul intr-o stare de teama, depresie nu o mai am decat pe mama.Mi-e teama pentru viata ei, iar sotia vrea sa ma tina cat mai departe de familie provocandu-ne multe suparari desi imi iubesc foarte mult copiii, iar ei la fel.Eu din 2016, nu am vrut sa ma recasatoresc, din motivul lor..Recent,sotia a incercat sa le duca, in vizita,pe fete,la alt barbat in apartament, dar am avertizat-o si m-am opus. Aceasta ma ameninta ca se va recasatori cu acel barbat. Bineinteles, fetele noastre nu vor fi de acord dar sotia le agreseaza, loveste fizic contrangandu-le.Va rog sa ma ajutati si iertati continutul mare al acestei scrisori.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sotia ta poate solicita, printr-o actiune la judecatorie, stabilirea obligatiei de intretinere (pensie alimentara) pentru minori pana la cuantumul maxim (o treime din venitul net lunar) prevazut de Codul civil, citez:
"ART.529.Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datoratã potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmeazã a o plãti.
(2) Când întreţinerea este datoratã de pãrinte, ea se stabileşte pânã la o pãtrime din venitul sãu lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumãtate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreunã cu întreţinerea datoratã altor persoane, potrivit legii, nu poate depãşi jumãtate din venitul net lunar al celui obligat."
Dupa ce te citeaza judecatoria poate judeca si in lipsa ta, daca nu te prezinti.
Daca nu vei plati la ce vei fi obligat sotia iti poate face plangere penala, conform Codului penal, citez:
"ART.378. Abandonul de familie  
  (1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;  
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;  
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,  
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.  
  (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.  
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.  
  (5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta."

| Dintrebare a răspuns:

In primul rand, nu vad motive pentru a mentine o casatorie intre doi oameni care nu isi doresc sa mai fie impreuna. Sotia poate cere pensie de intretinere, in conditiile in care nu contribuiti la cheltuielile necesare cresterii si educatii minorilor. Nu am inteles daca s-a urmat o procedura legala sau banii au fost trimisi conform unei intelegeri intre voi doi. In orice caz, pana cand sotia nu intenteaza o actiune in instanta si nu se primeste un rezultat, nu sunteti obligat decat moral sa ajutati copiii. Ceea ce inteleg ca oricum faceti deja. Daca sunteti angajat cu forme legale si aveti rezidenta in uk atunci v-a trebui sa platiti o suma stabilita in functie de venit. Iar daca nu sunteti angajat cu forme legale, atunci pensia de intretinere este raportata la venitul minim pe economia nationala. Iar legat despre problemele pe care vi le poate face la tribunal, de fapt alea nu vor fi probleme, vor fi rezolvarea situatiei pe o cale legala care este singura cale utila in situatia de fata. Legat de avocatul pe care i l-ati platit, nu am inteles care a fost scopul acelei actiuni a ei. Ce s-a rezolvat prin intermediul acelui avocat? Cheltuielile de judecata sunt stabilite de judecator printr-o hotarare la finalul procesului. Partea care pierde procesul va fi obligata, la cererea partii care a castigat, sa ii plateasca acesteia cheltuilelile de judecata. Avocatul ei nu iti poate cere tie bani. Nu va lasati impresionat si fraierit de nesimtirea oamenilor. Daca nu ai o hotarare de la o instanta, nu misti niciun deget. Singura ta responsabilitate, morala in primul rand, este sa ajuti copiii si sa fii alaturi de ei.

| Manuc explică (pentru Dintrebare):

Multumesc pentru raspuns. Noi eu si sotia am hotarat verbal sa i dau bani lunar, din 2018 platesc aprox 50 sau 60 lire sau70 /luna pentru ca nu pot mai mult. Cum pot eu afla daca ea are o hotarare judecatoreasca in lipsa mea data in Romania privind pensia de intretinere pentru ca refuza mereu dialogul? doar ma ameninta prin copii. Recent posta Marii Britanii m-a anuntat
ca am primit cu taxa inversa si trebuie sa platesc pentru unele documente trimise din tara. Am refuzat sa accept aceasta taxa inversa considerand ca poate fii o farsa.

| Dintrebare a răspuns (pentru Manuc):

Orice hotarare este comunicata de catre instanta tuturor partilor, prin posta. Dar inainte de a primi aceasta hotarare trebuie sa existe un proces care incepe cu primirea unei cereri de chemare in judecata. Exista tot felul de proceduri si etape si pe tot parcursul procesului se primesc tot felul de documente prin posta. Nu ai cum sa nu afli ca esti parte intr-un proces. Sfatul meu este sa acceptati corespondenta pe viitor. Nu este o idee buna refuzul sa fiti informat, indiferent care ar fi vestile. E important sa stiti care e situatia pentru ca mai apoi sa gasiti solutii. Recomandarea mea este sa rezolvati legal situatia cu sotia, pentru ca este evident ca nu exista intelegere intre voi

| Manuc explică:

Mulțumesc si va urez Paste FERICIT TUTUROR.

| Manuc explică (pentru Dintrebare):

Buna ziua dragi prieteni. va multumesc, am primit sfaturile Dv.Din nefericire sanse de impacare cu sotia nu sunt.Aceasta vrea sa traiasca doar cu familia si fata ei din prima casatorie (Adriana, 30 ani.)Sotia a obtinut o hotarare judecatoresca in 2019 pentru pensie intretinere " copii nostri minori, in timp ce eu munceam in strainatate.Nu mi au dat sansa de aparare, apel nici macar nu au comunicat hotararile luate de Instanta desii sotia avea nr watsapp sau telefon meu.Am platit cu drag pentru copii dar sunt foarte trist, nu stiu ce sa fac.Eu si sotia suntem doar separati nu divort din 2016. Acum planuiesc sa ma intorc in Romania, pentru copii, dupa 5 ani munca in Uk, voi cumpara un apartament. Daca apelez la un avocat pentru divort vreau sa avem custodia fizica comuna pentru fete, in care copiii pot avea domiciliul alternativ.Eu locuiesc cu mama mea care ne ajuta foarte mult si copiii au conditii bune pentru crestere si dezvoltare.Ioana 12 ani si Gabriela 16 ani. Fetele noastre au fost si in trecut bine ingrijite, respectate in fiecare weekend vacante si in timpul scolii le aduceam acasa. oferindu le conditii bune. va multumesc anticipat dragi prieteni