| Andreea_Brandus_1995 a întrebat:

Bună ziua, dragilor! Vă rog să îmi raspunda doar cine știe sigur. Aș vrea să îmi angajez un avocat, dar nu îs sigură. Ideea e următoarea: Vreau să mă duc la Baroul Suceava să fac cerere de chemare în judecată pentru obligarea plății pensiei de întreținere(am 21 de ani și îs studentă). Și mai am o problemă în legătură cu 2 plangeri, fiind persoană vătămata. Am mai vorbit cu câțiva avocați la telefon și pe Wapp și unul mi-a zis să fac cerere de ajutor public judiciar(având în vedere că nu stau bine cu banii). Eu am ceva bani economisiti, însă nu am niciun venit. Alt avocat mi-a zis să cer un avocat din oficiu, dar am auzit că și asta trebuie plătit la un moment dat sau m-am gândit să îmi iau un avocat binevoitor(după cum mi-a sugerat alt avocat) care ar accepta să fie plătit la finalul procesului, însă ieri îmi veni ideea că dacă îl plătesc la final o să îmi ceară mai mult, nu știu dacă e adevărat, pur și simplu mi-a trecut asta prin cap. Păreri? Și dacă ați angajat vreodată un avocat îs curioasă să vă aud povestea pe scurt.

5 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

"Și mai am o problemă în legătură cu 2 plangeri, fiind persoană vătămata"

dacă avocatul și tu credeți că o să câștigați, te impumuți și recuperezi ulterior iar dacă nu, las-o baltă

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Da. Ca victima, am cerut avocat din oficiu, care cred ca e același lucru cu ajutor judiciar, si am pierdut. Si a trebuit sa plătesc si cheltuielile de judecata si taxa avocatului din oficiu. In alt proces, tot penal, am convenit cu un avocat sa il plătesc in doua rate, prima rata fiind mai mare. Si am pierdut si acest proces si a trebuit sa achit cheltuielile de judecata, iar cu avocatul m-am fentat, fiindcă doar pentru o singura ședință a încasat 500 lei, si nu mi-a restituit nici un leu fiindcă am pierdut si din cauza lui. Ci avocatul din oficiu taxa era atunci 50 lei/ședință. Nesimțitul a luat de zece ori mai mult/ședință si nici nu a căutat adevărul. Cu avocat din oficiu ieși mai lesne, iar daca e corupt, si cel plătit poate fi corupt. Ca in cazul meu.Atât ca nu mi-a mai cerut si a doua rata.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu exista avocat din oficiu in cazurile civile ci doar in cazurile penale.
In cazurile civile se poate obtine ajutor public judiciar, conform OUG nr.51/2008, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 3. Ajutorul public judiciar prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă şi asigurări sociale, precum şi în alte cauze, cu excepţia celor penale.
  ART. 4. Poate solicita acordarea ajutorului public judiciar, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, orice persoană fizică, în situaţia în care nu poate face faţă cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implică obţinerea unor consultaţii juridice în vederea apărării unui drept sau interes legitim în justiţie, fără a pune în pericol întreţinerea sa ori a familiei sale.
ART. 6. Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
  a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
  b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
  c) plata onorariului executorului judecătoresc;
  d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
  ART. 7. Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la art. 6. Valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la art. 6 lit. a)-c), nu poate depăşi, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii minime brute pe ţară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.
  ART. 8.(1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România."

| Andreea_Brandus_1995 explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc! V-am dat și un mesaj. L-ati primit? Că din ce știu utilizatorii junior nu pot da mesaje unui utilizator senior.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Andreea_Brandus_1995):

Da, am primit mesajul si ti-am raspuns.
Cu mesajele depinde cum este setarea facuta de primitor, eu am setat sa pot primi mesaje de la toti utilizatorii, indiferent ca sunt seniori sau juniori.