| Donia31 a întrebat:

Buna ziua! In anul 2018 am fost încadrată de medicina muncii la invaliditate gradul 1 cu însoțitor.La următoarea revizuire a dosarului situația a fost neschimbată.Pe parcurs diagnosticului meu inițial depresie generalizată, TOC etc i s-a adăugat Obezitate Morbida; înainte de începerea tratamentului medicamentos dat de psihiatru eram atletica și făceam sport.Din cauza atacurilor de agorafobie 2 ani nu am reușit să ies din bloc; nu stau singura in casa etc.Anul trecut am avut iare revuzuirea dosarului; a fost mama mea că de obicei pentru mine; de data aceasta a fost cerut un raport de la endocrinologie; deoarece greutatea mea fluctuează, la acel moment slăbisem ceva și medicul a trecut că sunt ok.De la gradul 1 cu însoțitor m.au încadrat la gradul 2. Va rog sa-mi spuneți, ce putem face? mama nu poate sta permanent cu mine, trebuie să iasă pentru toate cele necesare plus munca....la următoarea revizuire pensia va fi permanenta.Multumim

4 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Cu șpagă ai incercat?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti contesta decizia, conform L.360/2023, citez:
"ART. 64
  (1) Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, până la data împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, cu excepţia urmaşilor prevăzuţi la art. 74 lit. c), de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul INEMRCM, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale.
  (2) Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din subordinea INEMRCM, în funcţie de domiciliul solicitantului, de către acesta, respectiv de către aparţinător, în cazul persoanelor nedeplasabile.
  (3) Cabinetele de expertiză medicală au sediul la nivelul caselor teritoriale de pensii, în centre medicale, ambulatorii de specialitate sau în spitale, după caz. Listele cu privire la locaţia cabinetelor de expertiză medicală a capacităţii de muncă din subordinea INEMRCM se afişează public atât la sediul CNPP şi la sediile fiecărei case teritoriale de pensii, cât şi pe site-ul instituţiilor.
  (4) În urma examinării clinice, a analizării documentelor medicale prezentate şi, după caz, a avizului INEMRCM, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă.
  (5) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevăzute la alin. (4), sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale propune, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condiţiile legii.
  (6) Decizia medicală prevăzută la alin. (4) se emite în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevăzute la alin. (5), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător.
  (7) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă emitent al deciziei. Contestaţia se soluţionează de către comisiile medicale regionale de contestaţii.
  (8) Comisiile medicale regionale de contestaţii funcţionează în cadrul caselor teritoriale de pensii şi în cadrul INEMRCM, după caz. Organizarea şi atribuţiile acestora se stabilesc prin ordin al preşedintelui CNPP, emis în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei legi.
  (9) Contestaţia prevăzută la alin. (7) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 10 zile de la data soluţionării.
  (10) Deciziile medicale ale comisiilor medicale regionale de contestaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevăzute la alin. (7) pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare, atât de persoana care a solicitat încadrarea în grad de invaliditate, cât şi de mandatarul/reprezentantul său legal, după caz.
  (11) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă necontestate în termen rămân definitive."

| Donia31 explică (pentru Ioandelasal):

Va mulțumesc pentru răspuns!

| Donia31 explică (pentru gabicoo):

Va mulțumesc!