Iar dacă soția dorește să nu ia nimic, se împarte totul între copii, nu?
Dacă defunctul avea la data decesului copii în viaţă şi era căsătorit:
soţul supravieţuitor moşteneşte o cotă de 1/4 din averea defunctului;
copiii moştenesc cota de 3/4 împreună, împărţită în mod egal.
Nu fi sigur ca sotia cedeaza in favoarea ta pe criza asta financiara o sa vezi ca vine prima l-a luat banii.
Daca nu cedeaza, nu ai ce face: se aplica legea asa cum a spus-o sierra1 cu doua-trei precizari.
1. Bunurile imobile si mobile se impart intre mostenitori astfel:
a) Cele aduse in casnicie de sotul supravietuitor nu se impart. Ele raman la sotul supravietuitor. Acestea si cele dobandite pe timpul casniciei, prevazute la art.340 Cod civil reprezinta bunuri proprii ale sotului supravietuitor.
c) Bunurile dobandite de cei doi soti impreuna (fara cele de la art.340) se impart egal intre soti. Partea ce revine sotului decedat impreuna cu bunurile lui proprii, se impart asa cum a ziz sierra1: soţul supravieţuitor moşteneşte o cotă de 1/4 din averea defunctului; copiii moştenesc cota de 3/4 împreună, împărţită în mod egal.
2. La mostenire participa in mod egal fiii din casnicie cu cei din afara casniciei sotului decedat.
Buna. Oricare dintre mostenitori poate renunta la mostenire in favoarea celorlalti, printr-o declaratie la notar, in maxim un an de la data deschiderii mostenirii. Nu se poateface in favoarea unui singur mostenitor, deci de ea profita toti cei care accepta succesiunea. Altfel, daca sotia nu renunta, se imparte conform legii: sotul supravietuitor 1/4 si copiii impart in mod egal cota de 3/4.
Da, dacă dorește să nu ia nimic, face o declarație de renunțare la moștenire. Dar dacă va face asta, casa devine proprietate integrală a copiilor. Iar dacă aceștia sunt toți majori, o pot obliga să le plătească lor chirie, sau ca ea să se mute. Sau pot vinde casa, și ea să fie obligată să se mute de către viitorul propietar.
anonim_4396 întreabă: