| cetateanroman90 a întrebat:

Buna ziua,
Locuiesc la bloc nou intr-un cartier rezidential de case. Mai exact este un bloc cu 2 etaje inconjurat de case. Blocul are parcari construite de catre dezvoltator. Cei de la case au curte si loc unde sa isi parcheze masina in interiorul proprietatii, insa marea majoritate nu vor sa parcheze in curte ci pe strada din comoditate.
Momentan este in derulare un proces de modernizare si asfaltare, fiindca strazile sunt neasfaltate. Proiectul de asfaltare existent implica si trotuare pe marginea drumului.
Cei de la case doresc desfiintarea trotuarului si transformarea lui in parcare. Problema mea este ca locuiesc la parterul blocului si acest lucru va insemna sa am parcare exact langa geam(dormitor, bucatatie, sufragerie) ceea ce va insemna foarte multa galagie si poluare (momentan se intampla acest lucru si de fiecare data cand o masina parcheaza sau sta cu motorul trezit ma va trezi, sau trebuie sa stau cu geamurile inchise fiindca tot fumul de la masini intra in casa).
Stiu ca exista anumite legi si reglementari care specifica distante minime ale parcarilor fata de spatiile locative si de asemenea asigurarea unui spatiu de acces (trotuar) pentru unitatile locative multifamiliale.
Vreau sa previn aceasta modificare a proiectului doar pe o lungime de aprox 15 m in drept cu apartamentul meu.In restul cartierului pot sa face ce doresc.
Va multumesc anticipat!

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ar trebui ca toti proprietarii din bloc sa solicitati sa nu se faca parcare pe trotuarul din fata blocului, printr-o petitie adresata primariei.
Ca regula actuala legislatie rutiera permite parcarea pe trotuar, cu conditia sa se lase liber cel putin 1 m din latimea trotuarului.

| cetateanroman90 explică (pentru Ioandelasal):

Ceilalti proprietari au apartamentele in chirie, deci nu are cine sa faca solicitare, eu sunt singurul. Legea cu 1 metru a fost anulata in 2016.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru cetateanroman90):

Sichiriasii pot semna deoarece locuiesc acolo.
Si prevederea legala nu s-a schimbat, exista si acum, conform Regulamentului de aplicare a Codului rutier, citez:
"ART. 144
(1) Administratorul drumului public este obligat să delimiteze şi să semnalizeze corespunzător sectoarele de drum public unde este interzisă oprirea sau staţionarea vehiculelor.
(2) Administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul poliţiei rutiere, spaţii destinate opririi sau staţionării vehiculelor, marcate şi semnalizate corespunzător. Amenajările se pot executa numai dacă:
a) se respectă culoarul destinat circulaţiei pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 m lăţime;
b) accesul vehiculelor în parcare se realizează din partea carosabilă;
c) poziţionarea vehiculelor în parcare nu stânjeneşte circulaţia pe prima bandă sau pe pistele amenajate.
(3) Nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puţin de 10 m de intersecţii, staţii ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni."