Nu este ilegal, cu conditia sa respecte perioada de preaviz prevazuta in contractul individual de munca.
Se poate concedia un salariat daca locul de munca a fost desfiintat din cauza reducerii activitatii, conform Codului muncii, citez:
"ART. 65.(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
ART. 66.Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă.
ART. 67.Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
ART. 75.(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare."
Nu a fost bagat in preaviz, a fost pus sa semneze un contract de incetare si asta a fost.
Inseamna ca respectivul a renuntat la preaviz. Daca vroia sa continue si perioada de preaviz nu trebuia sa renunte.
Nu stia ca are posibilitatea sa stea in preaviz, nu i-a comunicat nimeni ca poate sta in preaviz. Din ce am inteles, i-au spus ca trebuie sa plece, l-au pus sa semneze contractul de incetare cu argumente gen " Nu avem unde sa te mutam deci pleci acasa", nu l-au lasat nici macar sa stea pana la sfarsitul programului.
Hai sa fim seriosi, este aproape exclus sa nu fi stiut. Banuiesc ca este major si ar fi trebuit sa citeasca si chiar sa studieze contractul individual de munca, inainte de semnare. De asemenea nu este un motiv faptul ca nu a cunoscut legea, trebuia sa se intereseze inainte de a semna incetarea CIM.
FreddieM întreabă: