| hyperion2333 a întrebat:


M-am angajat recent pe o perioada netedeteminata si sunt in proba, timp de 3 luni. Eu as vrea sa lucrez doar pe perioada verii cu toate ca nu i-am precizat acest lucru angajatorului. Problema este ca eu trebuie sa plec in Germania cu studiile iar la 1 septembrie trebuie sa ajung acolo. Sunt putin nesigur de anumite informatii asa ca va voi adresa intrebarile pentru a fi sigur pe mine.
1) Daca este contract nedeterminat pot sa imi dau demisia, cu 20 de zile inainte, chiar si in perioada de proba?
2) Trebuie sa numar 15-30 de zile in care sa stau obligatoriu? Asta fiind la inceput. Adica daca m-am angajat azi, peste cat timp voi putea sa imi depun demisia?
3) Pe perioada preavizului (20 de zile) voi lucra normal, 8 ore/zi, 4 ore/zi sau in functie de alegerea mea/angajatorului?
4) Exista vreo sansa sa nu-mi fie acceptata cererea de demisie? Teoretic nu ma pot tine cu forta.
5) Pe perioada preavizului voi mai fi platit? Sa presupunem ca pe 15 iulie imi depun demisia, pe 5 august cand, daca, imi va fi acceptata cererea de demisie, voi primi banii pe luna iulie si pentru cele 5 zile din august sau voi primi bani doar pentru 15 zile din luna Iulie cand am depus cererea de demisie?
Salariul va fi integral sau in functie de cate ore lucrez?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri, ca rasplata o

Răspuns Câştigător
| xerxes1 a răspuns:

Daca esti in proba nu este nevoie de preaviz.

In cf cu prevederea art 31(3)Codul Muncii:

(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In perioada de proba poti sa-ti dai demisia chiar fara s-o motivezi, este destul sa depui o notificare si nu trebuie sa lucrezi nici o perioada de preaviz.
Conform Codului muncii, rep. in 2011, citez:
„ART.31. (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2)Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3)Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
(4)Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă."

| hyperion2333 explică (pentru xerxes1):

Si daca nu as fi in perioada de proba, mi-ai putea raspunde la intrebarile cu referire la salariu mentionate anterior? Multumesc!

| xerxes1 a răspuns (pentru hyperion2333):

Sunt obligati sa-ti plateasca si ultima ora lucrata.
Exista posibilitatea sa-ti dea drumul imediat cum le pui cererea pe masa.