Eu stiu foarte bine ca partea care cere expertiza / contraexpertiza este cea care o si plateste.
Asa credeam si eu, dar nu e chiar asa...instanta hotăraște argumentat sau nu.
Nu știu cum e treaba cu cine, ce plătește, dar polistiren poți pune pe ce parte a casei vrei tu, fără nici un fel de autorizație. Izolarea termică nu afectează structura locuinței, nu adaugă suprafață și nu necesită proiect, tot ce îți trebuie, este permisiunea vecinului să-i calci curtea, dacă spatele casei tale, se află la el în curte.
Ma mira ce spui, nu am intalnit asta in peste 35 de ani de profesie. Conform legii fiecare parte plateste pentru probele pe care le solicita (inclusiv expertize) si apoi partea care pierde plateste toate cheltuielile partii care a castigat.
Trebuia sa faci si tu recurs pentru ca s-a hotarat impartirea cheltuielilor si sa ceri obligarea celuilalt la plata. Prin intampinare nu se poate cere aceasta. Eventual, daca s-ar admite recursul si cauza s-ar rejudeca pe fond ai putea cere.
Nu trebuie nici o lege pentru asta, ai dreptul sa faci lucrari la casa ta si pentru izolare nu ai nevoie de autorizatie, conform L.50/1991, mai ales ca nu schimbi aspectul. Numai bine!
Eu nu am facut recurs pentru ca speram sa se termine o data si am acceptat sa platesc chiar daca nu mi se parea normal...ce a fost a fost dar daca acum prin acest recurs in care se cere o noua contraexpertiza o sa fie acelasi lucru adica ei cer si eu platesc?! Cat priveste izolarea casei ei spun ca prin acest lucru casa mea este pe proprietatea lor...(ei, nu si expertii!)
Conform carei legi fiecare parte plateste probele pe care le soclicita?!
Conform Codului de procedura civila, citez:
"ART.170.(1) Cand s-a incuviintat o cercetare locala, expertiza sau dovada cu martori, partea care a propus-o este obligata ca, in termen de 5 zile de la incuviintare, sa depuna suma statornicita de instanta pentru cheltuielile de cercetare, drumul si despagubirea martorilor sau plata expertului; recipisa se va depune la grefa instantei."
Cu privire la suportarea cheltuielilor, citez:
"ART.274.(1) Partea care cade in pretentiuni va fi obligata, la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata.
(2) Judecatorii nu pot micsora cheltuielile de timbru, taxe de procedura si impozit proportional, plata expertilor despagubirea martorilor, precum si orice alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut.
(3) Judecatorii au insa dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariilor minimale, ori de ori vor constata motivat ca sunt nepotrivite de mici sau de mari, fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat.
ART.276.Cand pretentiile fiecarei parti au fost incuviintate numai in parte, instanta va aprecia in ce masura fiecare din ele poate fi obligata la plata cheltuielilor de judecata, putand face compensarea lor."
Mda cred ca au acoperire oarecum cu acest art. 276, in sensul ca onorariile expertilor l-a momentul potrivit au fost platite astfel :un expert eu, unul el iar la contraexpertiza a platit el dar judecatoarea a cerut la sfarsitul procesului sa-i dau jumatate din suma...
Asta se poate, mai ales daca supraexpertiza a fost dispusa de instanta, deoarece primele doua erau contrarii. Este cu totul altceva, fata de ce ai spus in intrebare. Totusi, daca ti-a admis integral cererea, trebuia celalalt obligat la suportarea tuturor cheltuielilor de judecata, bineinteles daca le-ai cerut expres.
Supraexpertiza nu a fost dispusa de instanta iar primele doua expertize coincideau, supraexpertiza a fost ceruta de partea adversa..in sfarsit acum nu mai conteaza sper doar sa nu patesc la fel si la recurs
anonim_4396 întreabă: