Da, firma poate solicita oricand statutul de platitor de TVA, chiar daca societatea nu a atins pragul de obligativitate TVA.
Odata devenit platitor TVA, acest statut ramane permanent pana la existenta societatii, nu se poate reveni la statutul de "neplatitor TVA.
Subliniez ca administratorul nu a avut venituri(nu a lucrat cu contract), am discutat cu un contabil si a spus ca nu se poate.Am pus intrebare in speranta ca se vor da si alte raspunsuri sau cineva care sa confruntat cu asa ceva.
Multumesc pentru raspuns
Firma este persoana juridica, iar administratorul este persoana fizica - doua personalitati diferite, chiar daca administratorul este si asociatul unic (proprietarul, patronul) al firmei.
Administratorul are drept de semnatura din momentul infiintarii firmei, chiar si daca se auto-desemneaza ca administrator, in calitate de proprietar al firmei.
Chiar daca nu-si da nici un salar, din momentul desemnarii ca administrator el semneaza actele in aceasta calitate si are toate drepturile si obligatiile legale aferente (inclusiv drept de semnatura si raspundere).
Ca urmare, el poate depune cererea pentru a fi platitor de TVA, semnand in numele firmei.
Nu cred ca ai inteles in ce sens am folosit venituri declarate conform
Anexa nr. 5
Criterii pentru evaluarea riscului fiscal în cazul persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) și c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Administratorii persoanei impozabile analizate nu au obținut venituri în ultimele 12 luni anterioare celei în care se depune cererea de înregistrare în scopuri de TVA, respectiv în anul fiscal precedent, după caz.
9.2 Administratorii persoanei impozabile analizate au obținut, în ultimele 12 luni anterioare solicitarii de înregistrare în scopuri de TVA, venituri exclusiv salariale preponderent ca valoare, din ocupații corespunzătoare grupei majore
9 (conform COR ISCO08)