| Legsilativ a întrebat:

O societate nou infiintata doreste sa obtina calitatea de platitor de TVA,dar administratorul persoana fizica nu a avut venituri declarate, nu a avut activitate cu contract de munca in ultimele 12 luni.Mentionez ca administratorul este asociat unic si nu are fapte inscrise in cazierul fiscal.
Intrebarea este, se poate obtine codul de TVA? Dar daca se vor face importuri/exporturi se poate lua in calcul situatia asta?

4 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Da, firma poate solicita oricand statutul de platitor de TVA, chiar daca societatea nu a atins pragul de obligativitate TVA.
Odata devenit platitor TVA, acest statut ramane permanent pana la existenta societatii, nu se poate reveni la statutul de "neplatitor TVA.

| Legsilativ explică (pentru Bula):

Subliniez ca administratorul nu a avut venituri(nu a lucrat cu contract), am discutat cu un contabil si a spus ca nu se poate.Am pus intrebare in speranta ca se vor da si alte raspunsuri sau cineva care sa confruntat cu asa ceva.
Multumesc pentru raspuns

Bula
| Bula a răspuns (pentru Legsilativ):

Firma este persoana juridica, iar administratorul este persoana fizica - doua personalitati diferite, chiar daca administratorul este si asociatul unic (proprietarul, patronul) al firmei.
Administratorul are drept de semnatura din momentul infiintarii firmei, chiar si daca se auto-desemneaza ca administrator, in calitate de proprietar al firmei.
Chiar daca nu-si da nici un salar, din momentul desemnarii ca administrator el semneaza actele in aceasta calitate si are toate drepturile si obligatiile legale aferente (inclusiv drept de semnatura si raspundere).
Ca urmare, el poate depune cererea pentru a fi platitor de TVA, semnand in numele firmei.

| Legsilativ explică (pentru Bula):

Nu cred ca ai inteles in ce sens am folosit venituri declarate conform
Anexa nr. 5
Criterii pentru evaluarea riscului fiscal în cazul persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) și c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

Administratorii persoanei impozabile analizate nu au obținut venituri în ultimele 12 luni anterioare celei în care se depune cererea de înregistrare în scopuri de TVA, respectiv în anul fiscal precedent, după caz.

9.2 Administratorii persoanei impozabile analizate au obținut, în ultimele 12 luni anterioare solicitarii de înregistrare în scopuri de TVA, venituri exclusiv salariale preponderent ca valoare, din ocupații corespunzătoare grupei majore
9 (conform COR ISCO08)