| Moldo112 a întrebat:

Buna ziua, se da urmatoarea situatia:
Vehicul care doreste sa faca stanga la iesire din peco, oprit, dar botul depasise linia de drum, deci avea putin din botul masinii in sosea. Un motoclist venind din stanga, se speria(crezand ca soferul se baga si ii taie fata) si da drumul la motor. Motrul intra in masina.
Este culpa comuna?

9 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Din punctul meu de vedere atata timp cat masina era stationata (motorul oprit) iar iesitul cu botul in strada nu era atat de evident, vinovat este motociclistul!
Insa daca anumite detalii difera fata de ceea ce ai spus chiar si usor atunci situatia se schimba.

Din punctul meu de vedere motociclistul putea din timp sa schimbe banda de mers, odata ce zici ca masina era parcata.
El putea sa vada de la o distanta suficienta masina cu botul iesit in strada, sa se asigure si sa se incadreze pe banda 2!

| Moldo112 explică (pentru Simpatic):

Exista o singura banda de mers, iar motorul nu era oprit, masina astepta sa se bage in banda(iesind din peco)...

| Moldo112 explică (pentru Moldo112):

Iar in peco la iesire, era semnul stop.

| Simpatic a răspuns (pentru Moldo112):

Oricum incadrarea asta de cupla comuna o face domnul de la rutiera, nu eu nu tu!
daca el asa decide cam asa se finalizeaza
poti sa ataci in instanta de asemenea "incadrarea" si atunci va decide instanta in functie de mai multe lucruri

nu stiu ce sa zic acum ca mi-ai zis de 1 singura banda, masina cu botul iesit, soferul cu siguranta nu s-a asigurat suficient etc
sunt detalii si detalii care au relevanta asupra acestui fapt, daca este sau nu culpa comuna!

nu stiu daca soferul a iesit brusc din acel peco si aici ar fi neasigurarea la schimbarea directiei de mers, sau statea acolo de 5 minute de exemplu
nu stiu daca motociclistul putea sa mai faca ceva, daca avea timp sa evite acest "obstacol"
nu este atat de simplu pe cat pare!

s-a sunat la politie? politia ce zice?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este culpa comuna, este vina exclusiva a conducatorului auto, respectiv neacordare de prioritate, se soldeaza, cel putin, cu amenda contraventionala, suspendarea dreptului de a conduce pe 90 de zile si malus la asigurare (daca motocicleta necesita reparatii), asta daca motociclistul nu a fost accidentat, caz in care poate fi vorba si de dosar penal pentru vatamare din culpa.

| darrio2007 a răspuns (pentru Moldo112):

La semnul Stop exista o limită marcată unde trebuie sa opresti pentru a da prioritate. Se pare ca cel cu masina nu a respectat marcajul.
Deci e vinovat clar.

| Simpatic a răspuns (pentru darrio2007):

Ai dreptate!

suntserios
| suntserios a răspuns:

Culpa comuna nu cred ca va da careva, foarte probabil de vina conducatorul auto... neacodare de prioritate.

| KovacsB a răspuns:

Politistul nu sta sa gandeasca prea mult.Tu ai stop, motocilistul prioritate. punct.