Întrebare recomandată | RebecaReby1994 a întrebat:

Buna ziua si La multi ani! Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva,doresc sa schimb numele copilului dupa numele tatalui in numele meu, eu fiind casatorita luand numele sotului, tin sa mentionez am o hotarare judecatoreasca in care eu si tatal avem drepturi egale asupra minorului, copilul fiind la mine prin hotarare, cu tatal nu tin legatura, de 8 ani am hotararea iar de tatal nu stiu nimic de el de 7ani si ceva. Nu a platit pensie alimentara, nimic, nu tinem legatura sub nici o forma, fiind un tip cu anticedente penale si foarte violent am intrerupt definitiv de frica amenintarilor legatura. As vrea sa schimb numele deoarece copilul acum are 10 ani si este foarte afectat ca el are un alt nume si eu altul, de asemenea la scoala il rad copiii si mereu imi spune cand o sa fie si el normal. As vrea sa ii indeplinesc aceasta dorinta, dar nu stiu daca se poate acest lucru sau trebuie sa ajung iar in tribunal, as vrea sa stiu daca as putea de comun acord cu tatal copilului sa il caut si sa ii cer acest lucru, daca este posibil.Nu stiu daca voi posta corect in rubrica, Va multumesc frumos!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Va trebui sa soliciti si schimbarea numelui tau de familie si apoi schimbarea numelui de familie al copilului, motivul fiind revenirea la numele de familie avut inaintea casatoriei si la copil sa poarte numele tau dupa preschimbare.
Se poate face, cel mai simplu, pe cate administrativa.La schimbarea numelui copilului va trebui si acordul fostului sot.
Conform OG 41/2003, cu md. şi compl. ulterioare, pentru motivele şi cu procedura prevăzută de acest act normativ, citez:
„ART.4.(1) Cetãţenii romani pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativã a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, în condiţiile prezentei ordonanţe.
(3) Sunt de asemenea considerate justificate şi cererile de schimbare a numelui în urmãtoarele cazuri:
c) când în urma divorţului un fost soţ revine la numele de familie purtat anterior şi care provine dintr-o alta cãsãtorie, de asemenea desfãcutã prin divorţ, şi doreşte sa poarte numele dobândit la naştere;
f) când pãrinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere şi educare unuia dintre pãrinţi, care a revenit la numele de familie avut anterior cãsãtoriei, solicita sa poarte numele de familie al acestuia;
ART.6.(1) Persoana care solicitã schimbarea numelui pe cale administrativã depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţã a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul. Cererea se depune personal sau prin împuternicit cu procurã specialã sau împuternicire avocaţialã.
(2) Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivatã prin unul dintre cazurile prevãzute la art. 4 alin. (2) şi (3) şi sa fie însoţitã de urmãtoarele acte:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilã ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea cãruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimţãmântul, dat în forma autenticã, al celuilalt soţ, în cazul schimbãrii numelui de familie comun purtat în timpul cãsãtoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autoritãţii tutelare, în cazurile prevãzute de art. 7;
d^1) cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale solicitantului;
e) orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.
ART.7. (1) Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupã caz, de pãrinţi sau, cu încuviinţarea autoritãţii tutelare, de tutore. Dacã pãrinţii nu se înţeleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotãrî autoritatea tutelara.
(2) Când cererea de schimbare a numelui minorului este fãcuta de cãtre unul dintre pãrinţi, este necesar acordul celuilalt pãrinte, dat în forma autenticã. Acordul nu este necesar în cazul în care celãlalt pãrinte este pus sub interdicţie ori este declarat judecãtoreşte dispãrut sau decãzut din drepturile pãrinteşti.
(3) In cazul în care minorul a împlinit vârsta de 14 ani, cererea va fi semnatã şi de acesta."

6 răspunsuri:
| dannyel86 a răspuns:

Pe linkul de mai jos gasesti motivele temeinice in baza carora se poate modifica numele unei persoane.
https://dleps6.ro/schimbarea-numelui/motive-de-solicitare/

In cazul tau, numai daca divortezi si revii la numele de fata (avut inainte de casatorie), poti solicita schimbarea numelui de familie si pentru copil.
Cere parerea unui avocat. El va sti sa te indrume.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu este deloc bine ceea ce vrei tu sa faci, acest copil nu l ai facut singură, nu este numai al tau, are tată si mamă, chiar daca tu te ai despartit de tatal copilului nu este normal sa i bagi in cap copilului ideea ca trebuie neaparat sa i si schimbe numele de familie, ce daca rîd copiii la scoală? Cu siguranta nu poti sa i schimbi numele fara acordul fostului soț si nu cred ca el ar fi de acord, este totusi tatal lui de ce vrei sa il rupi de tot de tată? Poate fostul sot este violent cu tine doar dar cu copilul sa nu fie, nu este ok sa faci acest lucru o sa te trezesti peste cîtiva ani ca copilul va da vina pe tine ca nu are tată, ca tu ai insistat ca el sa i ti poarte numele tau de fată, si de ce ai vrea sa i schimbi numele de familie? Asa de urît este? De ce rîd copiii de el in clasă, de idioti ca asa sunt unii idioți nu stiu decat sa i si bata joc de alti copii, trebuie sa te gîndesti serios ce faci ca este in joc viitorul copilului si tu nu ai dreptul sa il desparti de tatal lui, cum nici tatal lui nu il poate despartii de tine, acest copil este al vostru cît timp trăiti voi doi, tu esti mama si fostul sot este tata, si nu ar trebui ca un copil de 10 ani sa fie afectat ca tu ai alt nume si el alt nume, daca te vei recasatorii ce faci, iar îi schimbi numele după actualul soț?

| RebecaReby1994 explică (pentru anonim_4396):

Bun am inteles indeea dvs., din pacate nu pot sa stau sa va explic de ce si cum, oricum iti inteles total gresit totul. Binenteles ca am motive intemeiate daca s-a ajuns asa ...Va doresc o zi buna si multa sanatate!

| RebecaReby1994 explică (pentru Ioandelasal):

Ok am inteles. Va multumesc.O zi buna!

| RebecaReby1994 explică (pentru dannyel86):

Va multumesc!

| Anonimboy17year a răspuns:

Nu cred ca vei reusi decat cu sentinta judecatoreasca, dar o sa te coste, s.au sa asteptati pana implineste 18 ani, cand va putea sa si.l schimbe singur legal