| Eunoueu a întrebat:

Buna ziua.Situatia sta in felul urmator. In data de 13.02. 2024 tatal meu decedeaza. Dansul a locuit cu chirie impreuna cu mama intr-un imobil de la primarie. Mama a decedat in urma cu trei ani si tot de atunci tatal meu nu si-a mai indeplinit obligatiile de chirias, acumuland o datorie de 30.000 lei. Astazi, primesc un plic de la tribunal pe numele mostenirii unde se aduce la cunostinta faptul ca are un procesc pe rol cu o firma de energie electrica pentru care nu a platit ce a consumat...o suma de 8000 lei instanta respingand firmei de energie procesul pe motiv ca firma nu poate face dovada contractului. Ei, parintii nu detin nimic pe numele lor, in afara de multe datorii acumulate si furnizori la diverse firme de enerie neplatiti. Primaria ne-a amenintat ca daca nu platim datoria parintilor ne actioneaza in judecata, cu toate ca, conform contractului tatal meu trebuia evacuat dupa 2 luni consecutive de neplata. Din ce am vazut, reiese ca el deja avea poprita pensia de catre primarie. Intrebarea mea este, ce mi se poate intampla mie si fratelui meu? Se poate sa fim executati silit pentru datoriilor lor? Poate primaria sau altcineva, judecator, executor sa ne oblige sa facem succesiune sau sa preluam noi datoriile? Multumesc.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nimeni nu poate fi executat silit pentru datoriile altora.
Exceptia ar fi in cazul mostenitorilor, se pot executa bunurile primite prin mostenire, in cazul ca decedatii au fost datori.
Daca nu mosteniti nimic atunci nu puteti fi obligati sa platiti datoriile mamei si tatalui.
Daca exista bunuri in masa succesorala atunci puteti face procedura succesorala sub beneficiu de inventar, respectiv veti mosteni ceva doar daca valoarea bunurilor depaseste suma datoriilor, daca nu depaseste sau este egala nu veti mosteni nimic dar nici nu va trebui sa platiti nimic din datorii.
Nimeni nu va poate obliga sa preluati datoriile.

| doctorandus a răspuns:

Dap, daca nu vrei sa le platesti datoriile, refuza mostenirea.

| Eunoueu explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc pentru răspuns…dânșii nu au absolut nimic pe numele lor, eu personal am mers și am adunat lucrurile din spațiul închiriat. (haine, aparatura electronica si mașina de spălat) in rest tot ce a însemnat investiții ex. parchet, centrală, geamuri, mobila, usi, gard, fosa, fântâna, instalație sanitara, cabina dus, chiuvete etc le am lăsat acolo. A fost o locuința de serviciu, primită acum 40 de ani. Ei, in toată perioada asta au investit, primăria ne având un aport la toate astea. Inclusiv împrejmuire cu gard. Multumesc inca odata pentru răspuns. Zi buna!