Probabil aia de la primarie au pile cu vreun rechin imobiliar ceva si acusi o sa se trezeasca cu careva cu acte false care ii contesta proprietatea. Pina la primarie, are contracte la gaz/electricitate, nu? Alea sunt facute pe baza actului de proprietate. Sau a unei copii, desigur. De acolo face rost de datele privind actele respective. La primarie nu exista mizeria asta cu nu exista nimic, trebuie sa fie date in sistem pe undeva. Ce fac aia e abuz de la o posta.
In primul rand, trebuie sa scoata un extras de carte funciar, pe care figureaza numele ultimului proprietar.
La primarie trebuie sa existe numarul de CF si de Topo, aferent casei si terenului (pe baza acelora se plateste impozitul).
Daca ultimul proprietar inscris in CF este sotul ei, atunci trevuie sa faca succesiunea (in 2 ani dupa deces beneficiaza de scutire de taxe pentru Statul Roman! ).
Daca ultimul proprietar inscris in CF nu este sotul raposat, atunci procedura se complica.
De fiecare data când se duce, primește răspuns ca nu mai exista nimic, ca e de mult, ca s-a pierdut etc. Ea mai deține doar o copie la schița casei cu terenul pe care îl are. Pe schiță scrie 9800 de mp. Dansa, acum câteva luni și a măsurat pamantul din nou și mai are doar 800 mp din 9800, poate și de asta nu vrea sa-i dea nimic.
Cum adica "De fiecare data când se duce" si cu asta-basta? Sa se duca la un notar sau/si avocat sa se intereseze. Plus de asta... "Dansa, acum câteva luni și a măsurat pamantul din nou și mai are doar 800 mp din 9800, poate și de asta nu vrea sa-i dea nimic." Si unde au disparut 9000?
Pai povestea este veche. Ea de mult nu mai are actele la casa... Dea lungul timpului vecini tot au "intrat" peste ea. Tot s-a scurtat pamantul, nici nu a interesat o asa tare refacerea actelor pana acum, a lăsat timpul sa treacă și sa ajuns la ce s-a ajuns...
Soacra ta va trebui sa solicite deschiderea procedurii succesorale, la un notar public de la ultimul domiciliu al defunctului. Este bine sa o faca inainte de a trece 2 ani de la decesul sotului, daca o face mai tarziu va trebui sa plateasca impozit de 1% pe valoarea masei succesorale (totalitatea bunurilor mobile si imobile foste proprietate exclusiva a defunctului).
Dupa finalizarea procedurii succesorale notarul public va emite certificatul de mostenitor si cu acesta mostenitorii isi vor inscrie in Cartea funciara dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile (terenuri si constructii) ce le-au mostenit, in cota-parte stabilita de notar. Daca s-a facut si partaj succesoral atunci fiecare va avea individualizat ce a mostenit.
Bună, cred că e vorba de 980mp, nu de 9800. E posibil ca suprafața înscrisă în acte să nu fi reflectat realitatea din teren, pe vremuri așa se emiteau multe acte. Evident, realitatea din teren conteaza, dar se poate introduce o acțiune în grănițuire pentru stabilirea hotarului pe baza semnelor de hotar.
În ceea ce privește dovada dreptului de proprietate, dacă nu mai există nicio dovadă a titularului dreptului de proprietate, iar imobilul nu este înscris în CF, se poate introduce acțiune în uzucapiune. Un avocat o să-ți dea mai multe detalii.
Si madam Primaria, pe ce baza ii incaseaza taxele si impozitele? Ca doar soacra nu le face donatii pentru cafele. Trebuie sa mearga cu dansa o persoana care sa nu se lase intimidata, care sa stie sa vorbeasca.
Macar in Registrul agricol sunt niste date care o pot ajuta.
De cand este casa? Pana a trait socrul, proprietatile (casa, pamant) au fost inscrise in Cartea Funciara? Daca da, e bine. Daca nu, e mai dificil.
Chiar si acea copie-schita este buna.
Miercuri o sa ma duc eu cu ea și la Primărie și la Registru agricol sa vad eu pe ce baza plătește impozit atâta timp când nu sunt acte în primărie. Pe ochi frumoși!
Casa e veche... De prin 1960. Socrul meu este decedat de mult. Peste 20 de ani... Acte sau pierdut acum vreo 5 ani