Conform OUG 158/2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 7.Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical."
Asa fiind se iau in considerare ultimele 12 luni anterioare concediului medical, indiferent ca sunt intr-un an sau in 2 ani. De ex., pentru un concediu medical luat de maine se va lua in considerare perioada 4.12. 2019 - 3.12. 2020 si in aceasta perioada trebuie sa ai cel putin 6 luni de cotizare la fondul de sanatate, bineinteles sa lucrezi si acum.
Mulțumesc de răspuns
În cazul în care concediul medical este acordat în perioada 11.11. 2020-30.11.2020(este prelungit), 30.11. 2020-11.12.2020 cum se ia în calcul stagiul minim de cotizare?
Daca ai primit concediu medical prima data nu mai conteaza stagiul a doua oara, insamna ca l-ai avut si il ai in continuare.
Nu l-am primit.Am avut 5 zile cu plată 100% iar apoi medicul curant mi-a prelungit concediul medical dar cu plată de 75%, de asta zic că din ce am înțeles din întortochietura de lege în cazul ăsta trebuie stagiul minim de cotizare de 6 luni în ultimele 12 luni, plus că angajatorul face tot posibilul ca să nu-mi plătească concediul medical că „lui nu-i convine să mă plătească şi eu să stau acasă"
Indemnizatia pentru concediu medical nu este de 100%, decat in cazul anumitor boli, de regula este de 75%, citez:
"ART. 17.(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10.
(2) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, determinată de tuberculoză, SIDA, neoplazii, precum şi de o boală infectocontagioasă din grupa A şi de urgenţe medico-chirurgicale stabilite în condiţiile prevăzute la art. 9, este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10."
În cazul meu am avut 5 zile(primele plătite de angajator) cu un concediu medical cu cod 06(urgenţă medico-chirurgicală) apoi medicul mi-a prelungit concediul medical cu cod 01
Eu am suferit un accident în timpul liber soldat cu fractură de cap radian la mâna stângă.
Să înțeleg că angajatorul putea considera că plata de 100% a acelor 5 zile ce le suportă el nu trebuiau plătite 100% ci doar 75%?
Pesemne a interpretat ca doar in prima faza a fost urgenta chirurgicala si dupa aceea au fost doar zile pentru vindecare.
Si angajatorul nu mai plateste primele 5 zile de prelungire ci doar primele 5 zile din primul concediu.
Da, ştiu asta, dar acum chestia e cum intru în posesia banilor că acum sunt suportaţi de casa de asigurări de sănătate şi nu am reuşit să caut un temei legal în care să stipuleze că angajatorul plătește salariatului concediul medical şi apoi i se va deconta de către CASS
Indemnizatia trebuie sa o primesti de la angajator, citez:
"ART. 36.(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A;"
Şi în cazul în care eu încasez conform contractului de muncă în data de 30 avans şi în data de 15 salar cum ar trebui să mă plătească?
Nu stiu cum se plateste acum si mai ales de catre angajatorul tau, cat eram salariat primeam indemnizatia de concediu medical o singura data, in prima jumatate a lunii pentru luna anterioara. Intereseazate la angajator.