| Claudia28Alina a întrebat:

Buna ziua.
Sunt la facultatea Sapientia din Miercurea Ciuc. Am ajuns să constat că nu este de mine facultatea respectivă. Mă interesează că, dacă mă las de facultatea respectivă în semestrul al 2-lea, voi putea să mă înscriu la o altă facultate și să am posibilitatea de a intra tot la buget?

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, te vei putea inscrie, bineinteles daca reusesti la admitere.
Vei putea intra tot pe loc bugetat doar daca achiti cheltuielile cu scolarizarea, facute pe perioada in care ai fost la prima facultate.
In acest sens sunt prevederile art.142, alin.(6) si urm. din L.1/2011, a educatiei nationale, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.
  (6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;  
  b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.
  (6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.
  (6^3) Cu ocazia înmatriculării persoana prevăzută la alin. (6^1) prezintă dovada că a efectuat/efectuează plata prevăzută la alin. (6^2)."

| Claudia28Alina explică (pentru Ioandelasal):

Înțeleg. Mi-e mi s-a zis că nu va trebui să plătesc nimic la facultate fiind facultate privată și fiind student la buget și pot oricând să mă reînscriu la buget unde vreau, ceea ce mi sa părut foarte ciudat de fel.
Chiar daca se întâmplă să fiu readmisă la o altă facultate la care mă înscriu, se vor informa pentru anii anteriori sau cum?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Claudia28Alina):

Sigur ca se pot informa, exista un registru national cu toti studentii.

| Claudia28Alina explică (pentru Ioandelasal):

Nu se știe cam cat trebuie platit înapoi pentru stat la asemea lucru?
Da sunt majoră doar că sunt și orfană și e greu să și găsesc un job unde sa lucrez și de aceea már și interesa cam cat ar fi (in jur/ aproximativ) să plătesc înapoi la stat suma respectiva sau mai bine las așa cum e că poate oricum intru la taxa că media de abia e aproape la limita notei de trecere și oricum o sa intru la taxa?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Claudia28Alina):

Cat trebuie platit poti afla doar de la facultatea actuala, poate diferi mult de la o facultate la alta.